חום יולי אוגוסט והחופש הגדול מבשרים את חופשת הקיץ הגדולה. זמן להנאה, בילוי ורגיעה ואיתו מגיע גם המרוץ אחר הפעילות האטרקטיבית המועדפת: קייטנות, פארקים, גני שעשועים, חוף הים, בריכה, טיולים או פעילויות אחר הצהריים נוספות. אתם מוזמנים לבחור את המקום והסגנון. ההנאה מובטחת אך לצדה, עלולות להופיע גם לא מעט סכנות. פנינו לעורכת הדין ענת קאופמן, יו"ר הוועדה לביטוח לאומי בלשכת עורכי הדין ומומחית לדיני נזיקין וביטוח, לכמה טיפים חשובים:

  1. קייטנות ואטרקציות קיץ

    תקופת הקייטנות נועדה לספק להורים קצת שקט, כמו גם הנאה גדולה ועיסוק לילדים. עם זאת, חשוב לזכור, כי ילדים בחופש נוטים להשתולל, דבר אשר גורם לילדים רבים להיפגע. 

    - ודאו בטרם הרשמה לקייטנה שהמפעילים דאגו לרכוש ביטוח צד ג'. לעתים כדאי לשקול לרכוש ביטוח תאונות אישיות פרטי.
    - חשוב לוודא שהפעילויות תואמות את גילי הילדים.
    - במקרה של תאונה ו/או פציעה - יש להבחין מיהו הגורם שהתרשל. האם מדובר בליקוי בטיחותי (במבנה או במתקן שעשועים וכו') או שמדובר בהתרשלות של הצוות החינוכי, דברים אלו משפיעים כמובן על הגורם האחראי.
    - חשוב לתעד את גורם הפגיעה – מקום התאונה והליקוי ע"י תמונה וכן, לאסוף עדויות מילדים, אנשי צוות והורים אודות האירוע והתנהלות בכלל. לדוגמא, אם מדובר בהיעדר השגחה אזי אם הורים הבחינו במקרים דומים קודם לאירוע והעירו כבר לצוות
  2. תאונה בחוף ים

    היציאה לים מלאה בסכנות רבות כגון החלקה ונפילה ועד טביעה. כל עירייה או מועצה מקומית שבשטח שיפוטה נמצא חוף ים היא המחזיקה, בעלת השליטה ולכן היא גם האחראית כלפי אורחי ומבקרי החוף, ועל פי החוק גם המדינה אחראית.
    במקרה של חוף מוכרז: קיימים כללים מפורטים - כאשר החוף מוסדר ומתרחשת תאונה בחוף הים, התאונה לא תיחשב כהסתכנות מרצון של הנפגע, והאחריות הישירה היא על העירייה / המועצה המקומית והפיקוח בידי המדינה.
    על אחריות העירייה או המועצה להציב מצילים עם ניסיון אשר יפעלו להתריע בפני הסכנות (באמצעות דגלים וקריאה נקודתית מסוכת המציל באמצעות כריזה).



    במקרה של פציעה או טביעה חלילה יש לבחון את התנהלות המציל (האם היו דגלים בהתאם למצב הים /זמן תגובה/ ערנות/ כריזה וכו'). במקרה של מפגע בחוף יש לבחון האם משמר החופים היה באזור, מה התדירות של הפטרולים שמבוצעים וכו'.
    חשוב תמיד לשמור עדויות מאנשים שנכחו בזמן האירוע ולצלם את המפגע ככל האפשר. 

    במקרה של חוף לא מוכרז: חוף שאינו מוכרז או אינו אסור לרחצה נחשב לחוף חסר סטטוס, ועל הרשות המקומית להציב שילוט האוסר על הרחצה באותו החוף.
    במקרי תאונה, יש לוודא שלא הייתה רשלנות של הרשות המקומית בהצבת שילוט מתאים.
    במקרה של מפגע בחוף, אחריות הרשמות המקומית לדווח ולנטרל את המפגע ולכן חשוב לשמור עדויות מאנשים שנכחו בזמן האירוע ולצלם את המפגע ככל האפשר.
  3. פגיעות בבריכה

    בבריכת שחייה עלולות להתרחש מספר תאונות בעלות עילה לתביעה כגון: טביעה, קפיצה למים רדודים בהיעדר שילוט, התחשמלות, הרעלה וכו'.



    מטבע הדברים האחריות מוטלת על הבעלים ולכן, במידה וילדכם הגיע לשם במסגרת פעילות חיצונית, האחריות חלה גם על מארגן הפעילות. 

    במקרה של בריכה בצימר \ בית פרטי: הבריכה נחשבת לבריכה ציבורית לכל דבר ועניין, וחלות עליה התקנות הנוגעות לבריכות ציבוריות. בין התקנות: גידור, סימון מים רדודים ועמוקים, פסים למניעת החלקה ובמידת הצורך מציל. לכן, אם מתרחש אסון, בעל הצימר חשוף לתביעות.
    במקרה של קפיצה לבריכה: היעדר שילוט מפורש ומתאים האוסרים על קפיצה למי הבריכה וכן על עומק המים, סימון מים רדודים ועמוקים מהווים רשלנות והפרת חובה חקוקה.
  4. פציעה בחופשה

    כאשר מטייל נפצע במהלך טיול, בעקבות נפילה או מסיבה אחרת, מתעוררת השאלה האם ניתן לתבוע פיצויים בגין הנזק שנגרם לו ואם כן ממי. חשוב להבהיר כי לא כל סיכון או פציעה ניתנים לתביעה - על התובע להוכיח כי נוצר במהלך הטיול "סיכון בלתי סביר" שגורם כלשהו אחראי לכך.



    במקרה של פציעות בטיולים, כאשר מטייל נופל ונפצע כתוצאה מתכנון לקוי של הטיול והתרשלות בשמירה על אמצעי הזהירות בארגון הטיול, יש באפשרותו לתבוע פיצויים מהחברה שארגנה את הטיול בגין הנזק שנגרם לו כתוצאה מהרשלנות.

    במקרה של תאונה עם נפגעים המתרחשת במסגרת טיול משפחתי פרטי, ניתן להגיש תביעה כנגד בעלי האתר בו התרחשה התאונה, כאשר מדובר באתר מוסדר ומורשה כמו לדוגמא אתרים של קק"ל או רשות הטבע והגנים, ורק אם התאונה התרחשה בשל ליקוי או מכשול באתר ועל כן מנהלי האתר התרשלו בתחזוקתו או בטיפול במפגעים המצויים בשטח האתר.
  5. תאונות טיולים בחו"ל

    אחת מההנאות הגדולות של החיים, למרביתנו לפחות, היא האפשרות לנפוש בחו"ל. עם זאת, חשוב לזכור כי דברים עלולים להשתבש במהלך הטיול בחו"ל. העצה החשובה ביותר שנוכל לתת - דאגו לביטוח נסיעות לחו"ל.

    ודאו כי הפוליסה תואמת את אופי הטיול ואת מצבכם הרפואי. למשל, אם אתם מתכננים טיול אופנוענים או פעילות אתגרית אחרת וודאו שהפוליסה מחסה את אותה פעילות. בדקו אילו כיסויים ביטוחים כולל הביטוח? במה תלוי מחיר הפוליסה והביטוח עצמו? מה התנאים בכל חברה?
  6. תאונות אישיות תלמידים

    הורים רבים לא יודעים שהתלמידים מגיל 5 ועד 18 (או סיום הלימודים) מבוטחים בביטוח תאונות אישיות. הביטוח תקף 24 שעות ביממה ומכסה את כל פעולות התלמידים, בין בביה"ס ומחוצה ל ו- גם כזו שאינה קשורה כלל לפעילות הבית ספרית, בזמן הלימודים והחופשות, בארץ ובחו"ל (למעט תאונות דרכים). על פי תנאי הביטוח, אין צורך להוכיח מי האשם בתאונה, כאשר הפיצוי הסופי נגזר משיעור הנכות הצמיתה.