"בשנים האחרונות הפורצים הפכו למתוחכמים במיוחד וחלקם אף מבצעים מעקב מודיעיני ומכינות את הבית/עסק לפריצה עתידית", אומרת לילך סויד, מנכ"לית חטיבת המוקד והטכנולוגיות, קבוצת "מוקד אמון" ומוסיפה גם מספרים. "בשנה החולפת נרשמה עלייה של למעלה מ-60% בפריצות/ניסיונות פריצה לפי נתוני קבוצת "מוקד אמון" ונרשמו 50,000 מקרי גניבה שדווחו למשטרת ישראל".

לקראת חופשות פסח 2023 בארץ ובחו"ל, הנה כמה טיפים ושירותים יעילים שיסייעו לכם לשמור על הבית והעסק מפני פריצה בזמן החופשה. אז רגע לפני שיוצאים, מה באמת חשוב לעשות כדי שנהיה מוגנים בזמן החופשה.

  1. לנעול, לתלות, לגזום

    לפני שאתם יוצאים מהבית ודאו שאתם מצליחים לסגור ולנעול את כל החלונות והדלתות, במיוחד אם אתם גרים בקומה נמוכה או בבית קרקע. ודאו שהמנעולים מתפקדים כמו שצריך, פורץ שיגלה שהמנעול של החלון נפתח בקלות לא יחשוש לעשות זאת. רצוי להבליט את השילוט של חברת המוקד שלכם. דאגו גם לגזום את הצמחייה מראש כדי להימנע מכך שגלאים יוטרדו על ידה ויהפכו להיות גלאים "מטרטרים" שיזעיקו אזעקות שווא מיותרות.
  2. התקינו מערכת אזעקה

    רצוי שתהיה כזאת לפני שאתם יוצאים לחופשה. מדובר במערכת עם לוח בקרה שמחובר לגלאים שתפקידם להתריע על תנועה לא רצויה בתוך הבית ומחוצה לו. אם אתם מתקינים אחת, מומלץ להתקין מערכת עם גלאי נפח המתריעים בעת זיהוי תנועה או גלאים מגנטים המזהים פתיחת דלתות וחלונות. לפני שאתם יוצאים לחופשה, אל תשכחו לדרוך את המערכת ולבדוק שהיא פועלת בצורה תקינה.

    היום אגב קיימות מצלמות אבטחה  שעובדות באמצעות בינה מלאכותית, גם מצלמות "טיפשות" יכולות לזהות את הפורץ בזמן אמת, ולנקות את כל שאר האפשרויות (רוח חזקה, חתול שעובר או עציץ שנפל). אם אנחנו מתעסקים בבית, בעסק קטן או אפילו במפעל - אז לצורך העניין המערכת הזו יכולה למנוע פריצה כבר במגרש החנייה ובכך האירוע יכול להימנע כי יש עוד זמן תגובה כדי לבלום את הפורצים. את המערכת  ניתן לתפעל דרך אפליקציה – כאשר פורץ נכנס לחצר ביתך, אתם מקבלים התראה לטלפון הנייד, תוכלו במקביל לצפות בו דרך מצלמות האבטחה ובמקביל המוקד מקבל עדכון ומקפיץ כוח למקום, כולל משטרה, במידת הצורך. וכמובן שניתן להגדיר מראש על מה להתריע ועל מה לא, על מנת שלא להטריד את הלקוח שלא לצורך.
  3. התחברו לשירותי מוקד צופה וסיורים יזומים


    מומלץ לחבר את מצלמות האבטחה ומערכת האזעקה לשירות המוקד הצופה של חברת המוקד להשלמת מעגל האבטחה. בעת קריאת חירום בלבד, המוקדנים יוכלו לצפות על גבי מסך בזמן אמת במתרחש אצלכם בבית/בעסק ולהקפיץ לאזור את ניידת הסיור ואף את ניידות המשטרה הנמצאות באזור, במידת הצורך. לפני שאתם יוצאים לחופשה עדכנו את המוקד המבצעי על כך על מנת שידעו שאתם לא נמצאים בבית ויגבירו ערנות. חשוב מאוד – דאגו לעדכן את המוקד על נסיעתכם כמה שיותר מוקדם, מבעוד מועד, וגם לעדכן אנשי קשר רלוונטיים למקרה הצורך, בהיעדרכם.
  4. שימו עין בליל הסדר

    ימי שישי וערבי חג הפכו למועדים לפורענות בבתים גדולים ורחבי היקף. הפריצות והגניבות בזמן ארוחות משפחתיות ("ניקיון" מוחלט של כלל החדרים בבית למעט פינת האוכל בזמן אמת, כשהשפחה כולה יושבת לאכול יחדיו ולא שומעת שום דבר – מבוסס על הרבה סיפורים אמיתיים) הפכו ליותר ויותר שכיחות בשל מודיעין מוקדם ותצפיות, ויש בתים שהדבר קרה להם כבר מספר פעמים.

    את המקרים האלו ניתן למנוע ע"י דריכת מערכת האזעקה גם במהלך השהות בבית. במערכות האזעקה כיום ניתן לדרוך את המערכות ב-4 מצבים שונים (לדוגמא דריכת קומות עליונות בלבד, דריכת החלק ההיקפי בלבד, דריכת החלק הפנימי בלבד וכו', על פי בחירת הלקוח) כדי לשבת לאכול (אחרי ההגדה כמובן!) וגם להיות מוגנים ושקטים בצורה אחראית.  

      

  5. אל תשאירו דברים יקרי ערך

    לא משנה לכמה זמן אתם נוסעים - במידה ויש לכם בבית פרטים יקרים או פריטים יקרי ערך מומלץ להעביר אותם לשמירה אצל השכנים או המשפחה, או בכספת מוסלקת המחוברת לארון ומוגנת בגלאי כספת ייעודי. הכוונה היא לא רק לתכשיטי זהב, אלא גם לפריטים כמו מחשבים המכילים מידע חשוב או מסווג, טלפונים סלולריים שאתם לא צריכים לקחת אתכם לטיסה ועוד.
  6. סלקו מפתחות רזרביים

    אם חשבתם ליישם את הטריק של השארת מפתח רזרבי לקרובים שלכם מתחת למחצלת או בארון החשמל, אנחנו ממליצים לכם לחשוב שוב. הגנבים מכירים את כל "מקומות המסתור" שלכם ואלה המקומות הראשונים שאותם הם יבדקו. רצוי מאוד להשאיר מפתח רזרבי לחבר או בן משפחה, אבל דאגו למסור לו את המפתח בידיים ולא להשאיר את הצרור בשום מקום אחר.
  7. והכי חשוב - אל תזמינו ממש את הפורצים להשלים פריצת "דאבל"

    לא רוצים פריצה לבית וגם גניבת רכב על הדרך? אל תשאירו את המפתחות בקרבת הדלת/במקום שהכי נוח לכם להניח את הצרור כשאתם נכנסים הביתה – זו הטעות הנפוצה והגדולה ביותר, ופריצות כאלה הולכות ומתרבות בשנים האחרונות. עדיף בכספת המוסלקת, אם יש.
  8. צרו אווירה שאתם בבית, הסתייעו בשכנים

    אם אתם נוסעים לתקופה ממושכת, אנחנו ממליצים לכם לבקש עזרה מהשכנים בכל הקשור לשבירת השגרה בבית כשאתם לא נמצאים  לפורצים יש לעיתים מודיעין על משפחות שעוזבות את הבית לטובת נסיעה לחו”ל והם מתכננים לנצל את ההזדמנות לפריצה קלה.  

     קודם כל, לא חייבים לעדכן ברשתות החברתיות שאתם טסים מראש, אבל אם לא ויתרתם על הסטורי מנתב"ג: השאירו מפתח לשכנים שלכם ובקשו מהם להיכנס אליכם הביתה פעם ביום, בשעה לא קבועה ולבצע פעולות שונות על מנת ליצור אווירה כאילו מישהו גר בבית. בקשו מהם להדליק טלוויזיה, להדליק ולכבות את התאורה, לצאת למרפסת או לחצר ועוד. כנ"ל לגבי איסוף העיתון (אם אתם מנויים) לתוך הבית (ואפילו להקפיא את המנוי, אלא אם כן אתם ממש מכורים לתשבצים וסודוקו).

  9. התקינו מצלמות אבטחה

    מצלמות אבטחה בבית הן כלי יעיל מאד להגנה מפני פריצה, במיוחד אם אתם נוסעים לחופשה ארוכה. אל מצלמות האבטחה הללו תוכלו להתחבר מכל מקום בעולם באמצעות הטלפון החכם שלכם ולצפות במתרחש בתוך הבית. בנוסף, תוכלו להיכנס להקלטות קודמות ולתחקר בדיעבד מקרים של פריצה לבית בזמן שלא הייתם בו. מעבר לעובדה שהמצלמות הללו מהוות פתרון הגנה יעיל מאד מפני פריצות, הן גם מרתיעות מאד את הפורצים וסביר להניח שאלה יוותרו על הרעיון שלהם לבצע את זממם דווקא בבית שלכם.