השבוע חשפה מפיקת האירועים אירית רחמים שהיא מכורה לקניות. בתוכנית "ערב טוב עם גיא פינס", סיפרה שברגע מסויים בחייה הבינה שכמות הבגדים שהיא קונה אינה הגיונית כלל ולכן גם ביקשה לטפל בהתמכרות הזו באמצעות מטפלת. אחת השיטות לטיפול, כך נדמה, היא מכירת ענק של הרבה מאוד פריטי לבוש להמון שרק מבקש ורסאצ'ה באלף שקל.

כמו תמיד, בכל פעם כשאדם מוכר נחשף, הדבר רק מציף תופעה קיימת אולם מוסתרת ורגישה. והתזמון לא יכול היה להיות מדוייק יותר: כמעט ואין מי שלא מחכה ומצפה לחודש הקניות שנכנס אלינו. המבצעים הם הזדמנות מעולה להתחדש, ובאופן טבעי גורמים לרבים מאתנו לרכוש יותר מהרגיל ולעתים קצת יותר ממה שתכננו מלכתחילה. אולם מסתבר שיש מי שעבורם החודש הזה הוא אתגר אמיתי ומתמודדים עם התמכרות לקניות שמשפיעה על איכות חייהם. 

"בספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי DSM, שמטרתו לאבחן ולסווג את הפרעות הנפש על פי תסמיניהן, התמכרות לקניות לא מצוינת כהפרעת שימוש התנהגותית כמו התמכרות להימורים או גיימינג", אומרת שיר קייטלמן טרצ'ינה, עובדת סוציאלית ומטפלת במרכז הישראלי להתמכרויות, אך מדגישה כי במרכז הישראלי להתמכרויות מתייחסים לכך במלוא הרצינות וכהפרעת שימוש לכל דבר, כיוון שכמו בכל התמכרות אחרת, גם כאן מדובר בהיעדר שליטה ובדחף עז לקנות, למרות הנזקים הנלווים לאדם. "כשמדובר בהתמכרות, הקנייה הכפייתית תמשיך גם כאשר יש פגיעה עמוקה בכל תחומי החיים. זה יכול להביא אנשים לגירושין, פשיטת רגל ואפילו הסתבכות עם השוק האפור".

מהי התמכרות לקניות ואיך להבחין בה?

בשונה מהתמכרות לחומרים כדוגמת סמים ואלכוהול, התמכרות לקניות היא התמכרות התנהגותית. היא מיוחדת ומורכבת כיוון שאקט הקנייה למעשה מהווה חלק משמעותי ובלתי נפרד מחיי היום יום שלנו, אם כדי לקנות אוכל בסופר, ואם במוצרים פחות בסיסיים, במיוחד בתרבות השפע בה הכל נגיש יותר ומלווה במסרים לרכישה וצריכה. כולנו קונים כל הזמן. עם זאת, ישנם מספר פרמטרים אותם ניתן לבחון, שיכולים להעיד על הרגל שיצא משליטה:

  1. הקנייה תופסת חלק ניכר מהיום
    במחשבה, בתכנון, בשיטוט באתרים ובהוספת פריטים נוספים לסל
  2. המשך צריכה וקנייה על אף שמובילים לנזקים משמעותיים בכל תחומי החיים
    מבחינה כלכלית, משפחתית, מקצועית ואפילו בריאותית, בעקבות לחץ ומתח המתלווים אל ההכחשה וההסתרה
  3. הקנייה עצמה לא מסבה אושר או הקלה ארוכת טווח
    אלא ריגוש זמני שיש צורך לחזור עליו
  4. נעשה ניסיון כלשהו להפסיק את השימוש והקניות הכפייתיות ללא הצלחה
  5. הקנייה מסכנת או מעמידה את האדם או סביבתו במצבי סיכון שונים
  6. הקנייה מתבצעת בליווי תשוקה עזה או כמיהה לקנות
  7. ישנו צורך לקנות יותר ממה שהיה צריך בעבר על מנת להשיג את אותה תחושה (עלייה בתדירות, בהיקף הקנייה)
  8. כאשר יש ניסיון להפחית או להפסיק את הקניות מתעוררים "תסמיני גמילה" – אי שקט, מתח, עצבנות, כעס, לעיתים גם ברמה פיזית. 

     

     

     

"כשמדובר בהתמכרות נראה כי הקנייה מגיעה לענות על צורך עמוק של הבן אדם, כפתרון זמני "יעיל" למצוקה נפשית שהאדם מצא. מדובר על ניסיון לריפוי עצמי, לתחושות קשות של בדידות, ריקנות עמוקה, דימוי עצמי נמוך, חרדה וכאב. נוצר מעגל כפייתי: קנייה כפייתית מזיקה, שמביאה להקלה רגעית ובסיומה תחושת אשמה, בושה, ואכזבה על עצם הקנייה. המצוקה שוב תייצר את הדחף לקנות וכך הלאה. עד שהמעגל נפתח, יכולות לעבור שנים ולהיווצר הרס רב", מוסיפה שיר. 

מה ניתן לעשות?

כיוון שמדובר בתופעה מעגלית, הטיפול הוא תהליך ארוך ולעיתים מאתגר, אך הוא כמובן אפשרי. בתור התחלה, בטיפול בהתמכרות נרצה להבין מתוך מה האדם פועל ומה "משרתת" ההתנהגות הלא רצויה. נזהה דפוסי חשיבה והתנהגות, בעזרתם יהיה ניתן להתחיל בתהליך.  אך יש גם מספר טיפים כלליים אותם אפשר להעביר הלאה על מנת לסייע למתמודד עם התמכרות המעוניין להתחיל בשינוי:  

 

 

 

  1. שאלו את עצמכם וענו בכנות
    חשוב להרהר בכך ולשאול את עצמי האם יתכן שיש לי בעיה בתחום הזה. אפשר להתחיל לטפל כאשר מסכימים לשים לב ולהסתכל על זה.
  2. שיתוף, ובקשת עזרה
    אחד הדברים שמזינים  את ההתמכרות הוא  השמירה שלה בסוד, מה שמעורר מעגל של בושה – אשמה – שימוש – הסתרה
  3. יצירת תוכנית התנהגותית וכלכלית בעזרת מטפל או אדם שסומכים עליו
    לגזור את כרטיסי האשראי, לעבור למזומן, למחוק אפליקציות מהטלפון, ללכת לקנות משהו רק בליווי אדם שאני משתף וכ'ו. 
  4. קבלת טיפול רגשי מקצועי
    ברגע שנבין על איזה צורך הקנייה באה לענות וכיצד מופעל ה"מעגל" אצלנו, נוכל לטפל בה
  5. היכרות והימנעות מ"טריגרים" שמיוחדים לכל אדם
    כמו למשל כניסה לקניון, שיטוט באפליקציות של קניות וכ'ו
  6. פנייה לעזרה של איש מקצוע
  7. יצירת מעטפת ורשת תמיכה בכל תחומי החיים
    הקפדה על סדר יום שיכניס עיסוק חדש או כזה שזנחתי מפעם, שממלא אותי ומשמעותי, קשר עם אנשים, תעסוקה, פנאי.
  8. התמודדות עם דחף
    עיכוב הפעולה – לעתים כשדוחים משהו לאחר כך, גם לעוד שעה, התחושות משתנות, חשוב לעשות פעולות אחרות בזמן הזה שפחיתו או יעבירו את הדחף , כמו פעולות בבית, לצאת לסיבוב, טלפון לחבר, ספורט וכו.
  9. תכנון מראש
    במצבים מאתגרים (כמו בלאק פריידי המתקרב) תכננו מראש. זה יקל על ההתמודדות. הצהרה חברתית על מה תעשו בשעות הכי קשות, עם מי תהיו. לחשוב ולתכנן מה הדבר שאעשה שהכי יעזור להתמודד במקום לקנות, כתבו את זה, שתפו עם אחר.  
  10. שינוי השיח הסטיגמטי ודיבור עצמי חיובי
    לא נשתמש במונחים של "נפילה", "מעידה" אלא נקפיד על שפה שמבינה כי התמודדות עם התמכרות היא תהליך ויכולה לכלול הישנות (חזרה לשימוש). נזכור שזה חלק בלתי נפרד מהדרך, ונלמד מכך, לרוב בעזרת איש מקצוע, כל מה שיעזור להמשך ההתמודדות.
  11. טיפול תרופתי
    בטיפולים מקצועיים כמו במרפאה להתמכרויות, קיימת אופציה של טיפול תרופתי בנוסף לטיפול הפרטני שיכול לסייע בהקלה של התסמינים המובילים לדחף הכפייתי. 

     

     

     

"חודש הקניות והבלאק פריידי הוא חודש של הרבה טריגרים, חשוב לתכנן מראש מה לעשות איתם, איך לא לשמור את זה ביני לבין עצמי – לדבר את הדבר הזה עם מטפל או עם מישהו שאני סומך עליו. השיתוף הוא הצעד הראשון הכי חשוב כיוון שלצאת מהבועה הפנימית הזו יכול להיות החלק הכי  קשה לפעמים", אמרה שיר והוסיפה "אין פה מה להתבייש, יש מה לעשות, יש תקווה ויש טיפול. בן אדם לא בוחר להתמודד עם התמכרות אבל בהחלט יש לו כוח לבחור בהחלמה, פנייה לעזרה ושיתוף".