ריח של קפה בזמן שהוא מתבשל, זמן ליטוף עם חיית מחמד, שיר אהוב ברדיו - כולנו מכירים את הטריגרים, הסימנים הקטנים שמקפיצים באמצע החיים זיכרונות כואבים או לא נעימים, מסתבר שלטריגר יש אח מוכר פחות ונעים יותר, הכירו את ה"גלימר". הפירוש המילולי של גלימר (glimmer) הוא נצנוץ או הבהוב והרעיון בגדול הוא - אם טריגר הוא גירוי שבדרך כלל מעורר זיכרון שלילי או בקיצור "מטרגר", ישנם גירויים חיוביים שיכולים להציף אותנו ברגעים נעימים יותר ולאט לאט להשפיע על היכולת הטבעית של הגוף להיות מושפע מאותם רגעים. וזה חשוב להכיר אותם, במיוחד בימים אלו.

למה יש לנו עור ברווז?

@heydrjustine Glimmers✨ are the opposite of triggers. #AVrboForTogether #SoFiBreakUpChallenge #AlaskaAirCAREoke #anxietyrelief #nervoussystem #traumahealing ♬ New Home - Austin Farwell

טריגר של אחד עשוי להיות גלימר של אחר

המונח גלימר הוצג בשנת 2018 על ידי דב דנה, עובדת סוציאלית קלינית וזכה מאז לפופולאריות ולמגוון ביטויים והמחשות ברשתות החברתיות. על פי דנה, הגלימרים מגולמים ברגעים קטנים באמצע היום שמאותתים למערכת שלנו שאנחנו בטוחים. "הרגעונים" האלו פועלים כמו חיבוק עדין למערכת העצבים שלנו, עוזרים לנו להרגיש בטוחים, נוכחים, מחוברים ומאפשרים לנו להשתחרר קצת מהמקומות הביקורתיים למקומות מרגיעים יותר.

בדיוק כמו שטריגרים יכולים להיות גם פנימיים וגם חיצוניים - ממחשבה על מצב טראומטי שעולה באופן ספונטני ועד לשיר שמעורר רגשות עזים שקשורים לסיטואציה - כך גם הגלימרים. וזה כמובן עניין אינדיווידואלי. טריגר של אחד עשוי להיות גלימר של אחר. גלימרים יכולים להיות בלתי צפויים אבל אנחנו יכולים גם לתזמן אותם. למשל אם אנחנו יודעים שחוף ים, שיר מסוים, ריח או כל דבר אחר עושה לנו את זה אנחנו יכולים להשתמש בזה לטובתנו.

@heydrjustine Glimmers✨ are the opposite of triggers. #AVrboForTogether #SoFiBreakUpChallenge #AlaskaAirCAREoke #anxietyrelief #nervoussystem #traumahealing ♬ New Home - Austin Farwell

זו לא חיוביות רעילה

הפיתוח של ה"גלימרים" הוא חלק מהתיאוריה הפוליוואגית שפורסמה בשנות ה-90 על ידי מדען המוח ההתנהגותי סטיבן פורגס, ושמנסה לשרטט ​​כיצד מערכת העצבים האוטונומית שלנו (השולטת בפעולות לא רצוניות כמו נשימה), מחפשת וקוראת רמזים כדי לקבוע אם הם מסוכנים. על פי התיאוריה, אנחנו עסוקים כל הזמן בהתבוננות ובאינטראקציה עם העולם ועם אנשים אחרים, במודע או שלא וככל שנדע לזהות טוב יותר ומהר יותר איך הבחוץ משפיע עלינו כך נוכל לווסת אותו.

על פי דנה, "הגלימר לא מעלים את הטראומה או הסבל אבל הוא תזכורת שהביולוגיה שלנו ומערכת העצבים שלנו, מסוגלות להחזיק ולהתמודד גם עם מה שעוד לא נפתר". במילים אחרות, הגלימרים נמצאים שם כדי לעזור לאזן את הקושי, אבל חשוב לא "לערבב" אותם עם חיוביות רעילה. ואם אתם מתקשים למצוא את הגלימרים, חשוב לזכור שהם נמצאים בכל מקום. "אם רק נוכל להיות פתוחים לחוויה של לראות אחד, למצוא אחד, להרגיש אחד - מה שזה לא יהיה - הם יופיעו", אומרת דנה. "הגוף שלנו מובנה עם היכולת למצוא אותם".

@ariiimorgan A glimmer is the opposite of a trigger and helps you notice the good in everyday @Whaleofthevoid ♬ The Void - Whale Of The Void

איך לזהות גלימרים?

על פי הפסיכותרפיסטית לורן ביירד לכולנו יש הטיה מובנית לשליליות, כך שגלימרים יכולים לעתים קרובות לחלוף על פנינו מבלי שנשים לב. לכן, חשוב לשכלל את המיומנות לזהות אותם ולממש את הפוטנציאל שמחכה לנו בכל כך הרבה הזדמנויות.

  1. נהלו יומן טריגרים וגלימרים. זה יעזור לכם לשים לב מה מפעיל בכם תחושת איום ומה מפעיל תחושת ביטחון. ככל שזה יהיה לכם יותר ברור, תוכלו לשלוט ב-מה יהיה לכם יותר בחיים וממה תרצו להתרחק. 
  2. התענגו על כל גלימר. כשזה קורה, עצרו ותנו לקסם למלא אתכם. שימו לב לתחושות, למחשבות ול-איך זה מרגיש בגוף שלכם. ככל שהגוף לנו יחיה שוב ושוב את אותם רגעים, מערכת העצבים שלנו הופכת לגמישה יותר ויכולה לנוע בין מצבים שונים ביתר קלות, במקום להיתקע רק על מצב הישרדות.
  3. צאו לציד. אל תחכו לניצוץ שיגיע אליכם, לכו לחפש אותו. הגדירו מטרה למצוא אחד עד ארבעה גלימרים ביום.  
  4. שימו לב לריחות נעימים. צרו רשימה של ריחות שמרגישים מזינים, כמו שמן אתרי, נרות והבשמים האהובים עליכם.
  5. האזינו למוזיקה. צרו רשימת השמעה של שירים שמציפים אתכם בחיוביות, שמעלים זיכרונות טובים ובעיקר שעושים לכם נעים, כאלו עם פוטנציאל לעור ברווז.
  6. התכרבלו עם חיית מחמד. זה פשוט נעים כל כך.