אפשר לומר הרבה דברים על תהליך הכתיבה אבל דבר אחד ברור: הוא דורש מאיתנו להיות לבד. אנחנו מתעסקים בעולם, חודרים פנימה ובוחשים בכל החורים והסדקים אבל כל זה בדממה, אנחנו עם עצמנו בשקט שלפני הסערה. רגע לפני שאתם צוללים פנימה, או בין צלילה לתעופה, כמה רעיונות נעימים יותר או פחות מהסופר, במאי, מנחה סדנאות כתיבה ומלווה אנשים בתהליכי כתיבה, אילן הייטנר ("חוכמת הבייגלה", "מלך החומוס ומלכת האמבטיה"), שיסייעו לכם לצלוח את מסע הכתיבה ולצאת ממנו מסופקים (גם אם לא יותר מאושרים) והכי חשוב עם סיפור. 

  1. כתבו מבלי לדעת לאן אתם הולכים

    "תמיד כשמתחילים אנשים רוצים מטרה. חשוב להם לדעת לאן הולכים מכאן", אומר הייטנר אבל מציע טוויסט בעלילה עוד לפני שזו התחילה בכלל. "אז הפעם - אתם הולכים מבלי לדעת לאן. אתם פשוט מתחילים ללכת. עד סוף חייכם תנסו להבין לאן אתם רוצים ללכת לפני שתעשו צעד. קודם מתחילים ללכת ואז מתברר הכיוון".

  2. זכרו שלאף אחד לא באמת אכפת מכם

    "אתם חושבים שאתם כותבים וכל העולם הולך להשתנות, אנשים הולכים להיעלב, היחסים שלכם עם הקרובים אליכם יגיעו לסיומם. אז רוב הסיכויים שאף אחד מהם בכלל לא יקרא את הספר שלכם, ואם כן, והדברים יהיו בוטים, הם תמיד יחשבו שאתם ממציאים או מדברים על מישהו אחר. הרי הוא מושלם". 
     
     
     
    View this post on Instagram
     
     
     

    A post shared by אילן הייטנר (@ilanheitner)

     

  3. אל תיבהלו מבלגאן

    "כתיבה של ספר לא מחייבת להתחיל מהמקום שהפסקתם אתמול, אני בכלל מסתובב שנתיים בלי עלילה רק כותב תובנות, ואז כשנראה שיש לי מספיק חומר אני מחבר עלילה שתופרת הכול".

  4. אל תתפסו את עצמכם כל כך ברצינות

    זכרו שאתם אמורים ליהנות מכל התהליך. אתה קודם כל כותבים כדי לדעת מה אתם חושבים ואיך אתם מרגישים, ומשם זה מתגלגל".

  5. אתם לא מיוחדים וזה הכוח שלכם

    הייטנר מציע להיצמד למוכר. למה שנמצא ממש מתחת לאף שלכם. בדגש על שלכם. "ככל שאתם יותר אישיים כך אתם יותר אוניברסליים. לא צריך להתרחק לסיפורים דמיוניים, כתבו את חייכם".

  6. תיהנו עכשיו, בהמשך לא בטוח

    "אחרי שיצא הספר לא תהיו במילימטר מאושרים או שמחים יותר אז כדאי שתיהנו מהדרך"

  7. יש דברים ששומרים לסוף

    לא צריך עלילה בשלבי הכתיבה הראשוניים, פשוט כותבים מה שעולה, תובנות, רצונות דמיונות וכל מה שבא, ולאחר שמצטברים הרבה חומרים אפשר להתחיל לאחד אותם סביב עלילה. 

  8. חשוב להערים קשיים

    העלילה פחות משנה, העיקר איך שהיא כתובה, זאת אומרת שצריך גיבור אחד עם מטרה אחת וזהו. לא משנה מי הגיבור ולא משנה מה המטרה, העיקר שיהיו מכשולים בדרך. 

     

     
     
     
    View this post on Instagram
     
     
     

    A post shared by אילן הייטנר (@ilanheitner)

     



  9. מה אנחנו רוצים?

    זכרו שגם אם הצבתם לעצמכם מטרה, הייטנר מדגיש שהיא ממש לא יכולה להיות תחת ההגדרה של "להיות מאושר״. המטרה של הגיבור שלכם חייבת להיות חומרית, ריאלית ומדידה כמו למשל לעבור לגור בכפר, לעלות לישראל, להתחתן, להצליח להביא ילד, להביא כלב הביתה כשאמא מסרבת, להצליח להוריד 20 קילו, להצליח לברוח מהכלא, להצליח לקנות דירה בתל אביב ואם לא אז בעפולה.