אחרי שנשברו שיאי כל הזמנים בחודש אוגוסט השנה, ברשות שדות התעופה מעריכים כי חמישה מיליון נוסעים יעברו בנתב"ג במהלך חגי תשרי. כאשר היום העמוס ביותר צפוי להיות ערב סוכות, אז יעברו בנמל כ-103 אלף נוסעים. מכיוון שמדובר בחופשות משפחתיות, זה בהכרח אומר שהמטוסים יהיו מלאים בנוסעים בכל גיל, מתינוקות רכים ועד מבוגרים. מה שאומר: הרבה מאוד רעש, המולה  ודחיפות רגליים במושב מקדימה.

טיסות, בדגש על טיסות ארוכות במיוחד, מהוות אתגר משמעותי ועל אחת כמה וכמה, אם מדובר בילדים או מבוגרים עם הפרעת קשב, אומרת ד"ר שירלי הרשקו מומחית בהפרעות קשב, מאבחנת, חוקרת, סופרת ומרצה.

לצד העלייה בביקוש לטיסות, והרצון של הישראלים לגלות כל מקום בעולם בכל קצוות כדור הארץ, עולה הצורך להתכונן לאתגר של שעות רבות במטוס, בין אם מדובר במטוס יוקרתי ומפנק או במטוסי לואוקוסט שבהם גם המרווח בין המושבים הצטמצם, ואף אין מערכת מולטי מדיה,  שתנעים לנו את הטיסה.

מה בכל זאת כדאי לעשות, כדי לשרוד טיסות ארוכות בלי לצאת מדעתכם? הרשקו עם כמה טיפים מועילים לטיסה הבאה שלכם, גם אם היא לא בסוכות תשג"ד.

בחירת המושב
חשוב לבחור מראש את המושב הכי מתאים: כמו למשל, מי שמתקשה לשבת שעות באותו מקום ומתקשה לישון בטיסה, עדיף לו לשבת במעבר כדי לקום יותר פעמים מבלי להפריע לנוסעים באותה השורה.  בחירת מושב עם יותר מקום לרגליים, מושב באזור יציאת חירום, שמספק מרווח נשימה נוסף לעמוד/ להסתובב בו, יקלו על האתגר. 

 

התאמת השעון הביולוגי שלנו לזמן המקומי ביעד
כבר בטיסה הלוך, כדאי לנסות להתאים את שעון השינה לזמן המקומי של היעד, לצד ההתרגשות שתתווסף ותעזור לעבור את הטיסה בכיף, זה יכול גם לעזור בהסתגלות של השעון הביולוגי שלנו ביעד. איך נעשה את זה? נוסעים עם ילדים לטיול ארוך? יכולים כמה ימים לפני כן להיערך בכך שתמשכו את שעות השינה, והתאימו אותן בהדרגה לארץ היעד.  כמו כן, התארגנו בטיסה מבחינת שינה וערנות, בהתאם לשעת היעד במקום שטסים אליו. למשל אם אתם נוחתים ביעד בשעת בוקר, אז נדאג לישון בסמוך לזמן הנחיתה, כדי לייצר לנו רצף של שינה ועירנות.

פעילויות לטיסה
בחרו פעילות שמתאימה לכם: קריאת ספר, משחקי חשיבה, הורידו סרטים לנייד / לטאבלט אם אין מערכת מולטי מדיה, יומן כתיבה, לילדים ניתן להכין מראש דפי צביעה, משחקי קלפים או כל מה שעוזר להעביר זמן בהנאה.

עזרי שינה
בטיסות ארוכות חשוב גם לישון, גם מי שסובל מקושי להירדם, חשוב שייערך לזה מראש. כמו למשל: להצטייד בכרית קטנה נוספת מהבית, כיסוי עיניים, אטמי אוזניים אם צריך, להכין מוסיקה מרגיעה לשינה שתוכלו לשמוע בסלולרי.

מולטי מדיה בטיסה
כדאי לתכנן מראש את הצפייה במסך בזמן הטיסה ולהוריד מבעוד מועד סרטים, מוסיקה, סדרות או משחקי מחשב כדי שיספיקו לטיסה. גם אם יש מערכת מולטי מדיה במטוס, לא תמיד היא תכיל את כל הצרכים שלכם, לכן התאימו לעצמכם את התוכן המועדף. 

 

תכנון פאוזות מהמסך
תכננו מראש את הפאוזות מהמסכים עבור הילדים במיוחד, זה יעזור להם להתרענן קצת, לחלץ עצמות לזוז, לשחק ולגוון את תחושת התקיעות של ישיבה במטוס שעות רבות.

הורים, קחו נשימה
הפגינו רוגע מול הילדים, הכינו אותם מראש לטיסה הארוכה, ספרו להם על האפשרויות שיש להם בזמן הטיסה, והשתדלו להציג אוירה של תמיכה בקושי.

יש לכם או לילדכם הפרעת קשב?
האתגר שלכם גדול יותר! הורים עם הפרעת קשב מתקשים עוד לפני הטיסה: להכין מראש כרטיסים ודרכונים, לוודא את התוקף, מתקשים עם הבירוקרטיה והארגון, כי זה חלק מתסמיני ההפרעה. תיעזרו במי שאין לו הפרעת קשב: בן זוג, חבר/ה וכד'.

ילדים עם הפרעת קשב יתקשו גם בשינה וגם יסבלו יותר כי חלק מהתסמינים כוללים היפראקטיביות לצד אימפולסיביות או מעקב אחרי הוראות.  הם יצטרכו הכנה מסודרת מראש! הבנה לעומק מה צפוי להם, התורים בשדה התעופה, בדרכונים, בטיסה, מתי ניתן לקום ומתי לא. הורים לילדי קשב יצטרכו יותר גמישות עם המסכים, כי הם בסופו של דבר מסיחים, וכדאי להיעזר בהם קצת יותר בטיסות ארוכות. גם נושא האוכל בקרב ילדי הקשב, מהווה אתגר, ועל כן מאוד מומלץ להגיע לטיסה ארוכה עם מגוון מאכלים שהם אוהבים וניתן לשאת בתיק העלייה למטוס.