אחת לתקופה אנחנו ניצבות בפני הרגע הדרמטי הזה שוב – קביעת תספורת אצל מעצב/ת השיער. מדובר בפעולה שגרתית ופשוטה כביכול, אך כשהתוצאה לא עומדת בציפיות, החוויה הזו עלולה לטלטל רבות מאיתנו. במעמד המלחיץ הזה, שעתיד לקבוע איך נראה ונרגיש במשך התקופה הקרובה, עומדת שיר קלפה (34), ספרית מגיל 12, שיודעת דבר או שניים על איך לעצב שיער.

 "אני גוזרת שיער על טבעי ויבש כמעט מלידה. בגיל 12 החזקתי מספריים וזה יצא לי מושלם. אני אוהבת להגיד שקיבלתי מתנה מהבורא, כי האמת היא שלא למדתי לגזור וזה קרה באופן אינטואיטיבי, טבעי ומוצלח מהרגע הראשון", היא מספרת, "אני עוסקת בתחום כבר כעשר שנים. בעבר הייתה לי מספרה בדיזינגוף וקרסתי מרוב עומס והצלחה. היום אני עובדת כפרילאנס כדי לאפשר לי שקט נפשי וגם את האפשרות להתעסק בתחומים נוספים".  

  1. טראומת הקצוות המוכרת

    אין אישה אחת שתסריט האימה הזה לא עבר לה בראש: את מגיעה למעצב.ת השיער, מבקשת לגזור את הקצוות בלבד, ויוצאת משם עם קארה. למה זה קורה לכל כך הרבה נשים? "ארוך או קצר זה דבר יחסי ולכן זה הנושא העיקרי שצריך לדון בו לפני תחילת הגזירה, כי אין איך להשיב אורך שנגזר", מסבירה קלפה. אז איך אפשר להימנע מכך? "שיער קצר מדי יכול בהחלט לייצר טראומה ללקוחה. אני מתייחסת לשיער כאיבר ולתספורת כניתוח פלסטי, לכן התאמת הציפיות חשובה כאן. למזלנו, אפשר להשתמש בתמונות מהרשת כדי להבין את הרצון. במקרה שלי, ההפך הוא הנכון. אני נזהרת מאוד על האורך ושומרת עליו ומקסימום תמיד אפשר לקצר יותר". הפתרון המומלץ הוא להראות לספר תמונה של התוצאה הרצויה לפני תחילת התספורת: "אני מאוד ממליצה להגיע עם רפרנסים כדי לתאם רצונות", היא מדגישה.

  2. מה תסרבי לעשות? 

    לפעמים מגיעים לקוחות עם בקשות חריגות, דבר המעמיד במבוכה ספרים רבים. "אני אסרב לספר ילד בוכה. בנוסף, אסרב לבצע פעולה כימית שתשרוף את השיער", אומרת קלפה ומפרטת, "אם הלקוחה מבקשת בלונד בהיר כשאני יודעת שהתהליך הכימי יפורר או ישרוף את השיער אני אסרב. זאת, מהסיבה הפשוטה שחיוניות השיער חשובה מהגוון מבחינת נראות. שיער בריא הוא יפה יותר". 

    בפעמים אחרות, לקוחות מבקשות תספורות שלא מתאימות להן: "אני מודה שהאוטומט שלי הוא ריצוי, אבל אני משתדלת מאוד להקשיב. בדרך כלל אני אסביר ללקוחה בעדינות אך נחרצות שהלוק פחות יחמיא לה ואציע את הרעיונות שלי ללוק מוצלח. מה שבדרך כלל קורה זה שילוב של הרצון שלה בגבולות הטעם הטוב שלי".
  3. התספורות המבוקשות

    לדברי קלפה, קארה הוא התספורת המבוקשת מזה שנים. "קארה ישר ו'תמים' הוא התספורת המבוקשת. אני מודה שאני מאוהבת בו כבר משנת 2014, כי יש לו לוק מנצח של 'אני מסודרת אבל גם מגניבה' והוא עובד מדהים עם הכל, אפילו עם טי שירט. הקארה יוצר לוק מושלם, מוגמר ומושקע".
  4. מתי לחפוף את השיער?

    אחד הרגעים הכיפיים בכל תספורת, הוא שטיפת השיער לפני הגזירה. אך בניגוד לספרים רבים, קלפה פועלת בשיטה לא שגרתית וגוזרת את השיער כשהוא יבש. "אני גוזרת שיער בצורתו הטבעית וה'פראית' שלו כשהוא יבש. ידוע שלשיער נקי מדי יש לוק פחות מסודר, ולכן אני מציעה ללקוחה לחפוף יום או יומיים לפני ולתת לו להתייבש באופן טבעי", היא ממליצה. לתספורת על שיער יבש יש יתרונות רבים לדבריה: "כך אני רואה את כיווני הצמיחה, הטקסטורה, איזה שיער חיוני ואילו חלקים פחות. אני אוהבת שלקוחות מגיעות כשהשיער נמצא בשיא הטבעי שלו, כי כך אני יכולה לגזור באופן שמותאם לו. אם אני מצליחה לייצר צורה משיער פראי, אני יודעת שיהיה ללקוחה קל להסתדר אתו תמיד".
  5. מהי השעה הכי טובה להגיע למספרה?

    אם אתם שואפים להגיע לתספורת בשעות הקלות יותר, ההמלצה של קלפה היא להגיע בשעות הצהריים. מנגד, אם מתחשק לכם להגיע בשעות הגועשות והרועשות, קבעו תור ליום חמישי. "בדרך כלל יום חמישי הקדוש הוא מלא ונחשק, כששעות הערב הן המבוקשות בעיקר", היא מתארת וממליצה, "אם תרצו לקבל תשומת לב רבה יותר, אני ממליצה לקבוע תור לשעות הצהריים". 
  6. הצד האפל של המקצוע

    העומס במספרה הוא גם אחד מהצדדים האפלים של המקצוע. "זה גורם לשחיקת יתר של עשייה. יש היי וכיף במקצוע ולכן קל שלא לשים לב. המקצוע מאוד אינטימי ואנחנו משקיעים הרבה אנרגיה פיזית ונפשית בטיפול", היא משתפת, "בעבר עבדתי שעות מטורפות במשך כל השבוע. היום אני יודעת שכדי להישאר בשיא שלי חשוב לי מאוד לשלב זמן מנוחה, טבע ולעבוד בשעות הנוחות לגוף ולנשמה".
  7. פוני - לגזור לבד או לחכות לביקור המספרה? 

    גם בגזרת הפוני, כמעט ואין אישה שלא ניסתה איי פעם לגזור לעצמה בבית את הפוני לבד. ובכן, כפי שרובנו גילינו, מדובר בטעות מרה. "פוני זה החלק הכי מאתגר בתספורת ואני ממליצה לא לגזור אותו לבד. פוני לא מוצלח או קצר מדי קשה מאוד לתקן", היא מדגישה.
  8. מה התספורת הכי קשה לביצוע?

    לדברי קלפה, זה לא הגזירה כמו הצביעה. "המאמץ הרב ביותר הוא הבהרות לבלונד, כי הן דורשות תשומת לב רבה ובדיקת תהליך כדי לראות את התקדמות הבהרת השיער. בנוסף, קיימת רמת סיכון לייבוש ושבירת השיער", היא מתארת ומפרטת, "בתהליך הבהרה קיים אפקט הפתעה, כי כל שיער מגיב אחרת. למשל, יכולה להגיע בחורה עם שיער חום בהיר יחסית שנראה שקל להבהיר, ותוך כדי התהליך מגלים שהשיער מלא בפיגמנטים כתומים שקשה לנטרל ונדרשת הבהרה עדינה נוספת".
  9. איך שומרים על השיער לאחר התספורת?

    טיפים לשמירה על שיער בריא צצים מכל עבר בימים אלו, אבל לדברי קלפה, אין חוקים ברורים לכולן. "לדעתי אין פה חוקיות של ממש. כשלקוחות שואלות אותי מתי לחזור אני אוהבת להגיד 'כשבא לך לרענן'. התספורות שלי מחזיקות נצח כי אני עובדת בתוך שכבות השיער ובעומקו כדי לייצר מבנה מתאים לתספורת שיחמיא מבחינת נפח ועובי השיער הספציפי, לכן השיער כמעט ולא מאבד צורה. יש לי לקוחות שמגיעות גם פעם בשנה ויותר", היא מספרת. 

    באופן מפתיע, היא ממליצה לחפוף כמה שפחות: "מבחינה רפואית אני מאוד אוהבת להמליץ על הרגלי חפיפה מטיבים (כמה שפחות) עם שמפו ללא מלח וטבעי ככל האפשר, עם מסכה מתאימה. אני ממליצה על שימוש במוצרים ששומרים על השיער בריא. שיער חזק ייצמח בששון ללא פגע ולא מחויב בתחזוקה שוטפת של קצוות. כשמדובר בשיער דק ושברירי יותר מומלץ לספר אחת לחודש חודשיים נגיעות מהקצוות ותספורת מלאה לפי צורך" .