נכון לכתיבת שורות אלו, מחר תיפתח שנת הלימודים ומיליוני תלמידים יגיעו בהתרגשות לבתי הספר. וכמו בכל שנה, הורים נרגשים רבים ודאי יצלמו תמונות של ילדיהם באותו רגע מכונן, כשילדם מחייך למצלמה עם הילקוט על הגב, ויעלו אותן לרשתות החברתיות. מבלי לחשוב על כך לעומק, רק לשתף רגע כזה מיוחד.

אולם אותו פוסט חמוד עלול לסכן את הילדים, כאשר פדופילים ברחבי הרשת עלולים לנצל את ההזדמנות על מנת לחפש אותם ולפגוע בהם. זוהי אינה הפעם הראשונה שמדברים על חשיפת ילדים ברשתות הרחבות, אולם בהקשר הזה היא רלוונטית ואקוטית מתמיד. ״התופעה של שימוש בתוכן שהועלה על ידי הורים לרשת על ידי פדופילים היא נרחבת. בהקשר הזה, תמונות וסרטונים של פתיחת שנת הלימודים עלולים להוות כר פורה לפעילות שכזו״, מדגיש ד״ר גיא פלטיאלי, חוקר בכיר לבטיחות ילדים ברשת בסטארטפ אקטיבפנס ומסביר, ״הפוסטים עשויים להכיל מידע מפורט על הילדים דוגמת השם המלא, שלעתים מופיע במדבקת השם שחלק מהילדים עונדים ביום הראשון, או אפילו כתובת המגורים של המשפחה, אשר עשויה להיחשף כשההורים מצלמים את ילדיהם בפתח הבית״. 

ידוע שבארה"ב סכנת החטיפות והפדופיליה היא גבוהה ומדוברת על בסיס יומי. האם גם בישראל יש סיבה להיסטריה?

״אמנם התופעה בישראל אינה נרחבת כמו בארצות הברית או במדינות אחרות בעולם, אבל היא עדיין אינה זניחה וצריך להתייחס אליה ברצינות. לכן, הקפדה על הכללים הפשוטים האלה יכולה לסייע במניעת המקרים שכן מתרחשים בישראל״

איך ניתן למנוע זאת, ולשמור על ילדיכם? ריכזנו ארבעה כללים חשובים.

  1. אל תחשפו את שם בית הספר של הילדים 

    בלי לשים לב, אתם עלולים לצלם את הילד על רקע השלט של בית הספר, או לציין את שמו בכיתוב או מיקום הפוסט. כל מה שנדרש כדי להגיע אל הילד שלכם, הוא לחפש בזריזות בגוגל את שם בית הספר, וכך לאתר את המיקום שלהם. לכן, ההמלצה היא ליהמנע מכך. ובכל זאת, אם חשוב לכם במיוחד לפרסם זאת, דאגו לשנות את הגדרות הפרטיות של החשבון שלכם כך שרק חברים ובני משפחה יוכלו להיחשף למידע הזה. ״וודאו שהמידע שאתם משתפים חשוף רק לאנשים שאתם אכן מעוניינים שיראו אותו״, מדגיש ד״ר פלטיאלי. 

  2. אל תשתפו את שם המורה 

    זהו פרט שהרבה הורים יתקשו לחשוב עליו, אך חשיפה תמימה של שם המורה של ילדיכם בפוסט יכולה להוות פירצה, דרכה פדופילים ברחבי הרשת יוכלו למצוא אותם. חשבו על כך: השמות של המורים ברוב בתי הספר מופיעים באתר האינטרנט, מה שהופך את הדרך לחיפוש הילד שלומד אצלם לקלה יותר. לכן, ההמלצה היא להימנע מפרסום פרטים רבים מדי על בית הספר של ילדיכם, ובתוך כך גם את שם המורה.  
  3. אל תשתפו מה התחביבים של ילדכם

    אם לילד שלכם יש פרופיל באחת מהרשתות החברתיות, הימנעו מחשיפת התחביבים וההעדפות שלו. הסיבה לכך, היא שאותו פדופיל יכול להשתמש בידע הזה על מנת לרכוש את אמונו ולנסות להתחבר אליו באמצעות תגובות, הודעות פרטיות ודרכי תקשורת אחרת. 
  4. הסתירו את הלוגו של בית הספר והמיקום

    כל מי שמחזיק בסמארטפון יכול בקלות לטשטש חלקים בתמונות אותן הוא צילם. לאחר שצילמתם תמונה של ילדיכם, וודאו שלא מופיעים בתמונה בטעות המיקום או הכתובת של בית הספר, הלוגו של בית הספר, או ילדים אחרים שהוריהם לא הסכימו שיצטלמו בתמונה. אם קרה ועדשת המצלמה כן תפסה את הפרטים הללו, פשוט טשטשו אותם בקלות באחת מהאפליקציות הייעודיות לעריכת תמונות. 
  5. נסו לעבור לחשבון פרטי

    אראל הר-טוב M.a, פסיכותרפיסטית אדלריאנית וקרימינולוגית חברה בפלטפורמת המטפלים SomeBuddy מוסיפה טיפ נוסף שישמור עליכם. "על מנת להבטיח את בטחון ילדכם - הפכו את החשבון שלכם לפרטי כך שרק חברים יכולים לראות את התמונות שלכם או לחילופין פרסמו את התמונות והפכו אותם לנגישות רק עבור אנשים מסוימים מרשימת החברים שלכם. נסו להיכנס לרשימת החברים שלכם ולעבור אחד אחת ושאלו את עצמכם אם אתם מכירים את האנשים שם באופן אישי? סננו אנשים זרים או פרופילים שאתם לא בטוחים לגבם ולבסוף סננו את התמונות שאתם מעלים וחישבו על ילדכם בעתיד כאנשים מבוגרים האם היו שמחים בתמונות שהעלתם או לא".

״ישנם מספר קווים מנחים מרכזיים שצריכים להנחות את ההורים בזמן שהם מעלים תכנים הקשורים לילדיהם לרשתות החברתיות. על ההורים להקפיד כי התוכן שהם מעלים לרשתות החברתיות לא כולל פרטים מזהים של הילדים שלהם, ועליהם לבדוק את הגדרות הפרטיות ברשתות החברתיות השונות״, מסכם ד״ר פלטיאלי ומדגיש, ״המודעות ההורית היא אולי הכלי היעיל ביותר כדי למנוע את הזליגה של התכנים האלה מהרשתות החברתיות למקומות אחרים ברשת״.