פסח. הזדמנות להיפרד מכל כך הרבה חפצים ששוכבים בבית יותר מדי זמן ובמקביל אפשרות להתחדש ולחדש. הפעם נתמקד בחדר הכי כיף בבית אולם גם זה שהכי מאתגר אותנו: "חדר הילדים הוא למעשה מעין 'בית שלם' בתוך חדר אחד, לא גדול במיוחד", אומרת ענבר בן צבי מתכננת ומעצבת פנים, מפתחת תפיסת השייכות בעיצוב ויועצת בניה ירוקה. "מדובר בחדר שממלא הרבה פונקציות: משמש לשינה, לעבודה או יצירה, למשחק, לאחסון, לאירוח חברים ועוד. זהו חדר רב תכליתי שאמור לספק לילדים את כל צרכיהם המשתנים במשך שנים רבות".

"לשם כך, החדר צריך להיות מתוכנן מראש כחלל משתנה, על מנת לאפשר את כל השינויים האלה בהשקעה כספית סבירה ובקלות יחסית", מוסיף ניר פרימו, מנכ"ל "סימפל - פשוט לשפץ". הנה כמה טיפים לתכנון המרחב בבית שסיפקו לנו השניים. 

  1. תחשבו נמוך ופתוח

    החלק המהותי הוא תכנון וארגון המרחב. בהקשר להצבת ריהוט, חשוב לשמור על שטח כמה שיותר פתוח במרכז החדר (משרה תחושת מרחב). בנוסף, מומלץ להציב רהיט נמוך יחסית מול הדלת – שולחן או ספריה נמוכה ולא ארון, כדי לשמור על מבט פתוח.
  2. עשו העמדה נכונה

    כשמדובר בריהוט מאסיבי כמו ארונות למשל, עדיף להציב אותם על קיר שלא נראה מהכניסה לחדר, למשל לצד הדלת. באשר למיטה, יש להצמיד אותה לקיר הנגדי לדלת על מנת לאפשר הירדמות נעימה ושינה עמוקה יותר. חקרים מהעבר הוכיחו כי ילדים ובוגרים שישנים ממש מול הדלת מתקשים להירדם.
  3. אל תשכחו שטיח

    פרט נוסף שכדאי לקחת בחשבון קשור בתיחום מרכז החדר: כשמדובר בילדים צעירים, מומלץ לתחום את מרכז החדר ע"י שטיח או ריצוף מסוג אחר, בכדי לתת להם תחושה שהחדר מתאים למידתם וכך ירגישו מוגנים יותר. בנוסף, בחדרים גדולים מאוד נראה כי ילדים צעירים יעדיפו לשחק בפינת החדר או בין הרהיטים ולא במרכז החלל. יש לקחת זאת בחשבון ולהשאיר מקום פנוי.  

     

  4. מיטת יחיד או מיטה של גדולים?

    הרהיטים הדומיננטיים ביותר והיקרים ביותר בחדר הילדים הם בדרך כלל המיטה והארון. כיום הסטנדרט למיטת יחיד הוא 90X190. לקראת סוף ביה"ס היסודי, הילדים מעדיפים לעבור ל"מיטה וחצי" – 120 ס"מ רוחב, בעיקר בשביל ההרגשה שהם גדולים. בנוסף, ישנן גם מיטות בגדלים נוספים החל מ-70 ס"מ רוחב ועד 200 ס"מ אורך (בהזמנה מיוחדת 210 ס"מ) וניתן להתאים במיוחד לגודל החדר וגובה הילד.

    חוץ מאלה, ישנן גם מיטות מתארכות: כאשר הילדים צעירים, המיטה קצרה יותר, מה שנותן לילד הרגשה שהוא 'עטוף' וגם נותר בחדר יותר מקום לשחק. ככל שהילדים גדלים, הם זקוקים לפחות מרחב משחק על הרצפה ולמיטה ארוכה ורחבה יותר.
  5. מיטות גלריה או קומותיים?

    אם יש יותר מילד אחד בחדר, או כאשר רוצים לאפשר מרחב משחק ועבודה גדולים יותר, מיטות גלריה או קומותיים למיניהן מהוות פתרון מצוין. במקרה כזה, חשוב להקפיד על תקן ישראלי ועל בטיחות בשימוש בסולם ובמעקה המיטה העליונה (מעקה במיטה גבוהה איננו תלוי גיל וגם בוגרים ישנים במיטה עליונה או מיטת גלריה עם מעקה).
  6. שימו לב לקטנות

    ואם קומותיים, הנה כמה נקודות למחשבה שרוב ההורים לא מודעים אליה:

    *מיטה גבוהה היא פריט מדליק, אבל זכרו שעל מנת להחליף מצעים או לתת נשיקת לילה טוב לצורך העניין, תידרשו לטפס למעלה. החלפת מצעים במיטה גבוהה היא בעייתית עבור אנשים גבוהים, נשים בהריון ודורשת נחישות וגמישות. בנוסף, מיטה גבוהה, כאמור, לא מאפשרת לשבת ליד הילד עד שיירדם. זו נקודה שיש לשים עליה את הדעת. 

    *מיטות חבר/ה, ספות נפתחות נחשבות למאוד יעילות אך תופסות יותר מקום שהיה יכול לשמש לאחסון מצעים למשל.

    * יש לקחת בחשבון התקנת מאווררי תקרה כשמדובר במיטות גלריה או קומותיים ולהיזהר במידה ומתקינים.
  7. אחסון אחסון אחסון

    כנראה שאף פעם לא יהיה מספיק מקום לאחסון. זהו חוק אוניברסאלי – כל ארון יתמלא מיד. ילדים אוהבים וצריכים לשחק וליצור בחופשיות, אבל יחד עם זאת, על מנת שהחדר יהיה מסודר כדאי שיהיה מקום לכל חפץ. בחדרים קטנים יחסית, מומלץ שיהיו ארונות עם דלתות הזזה (דלתות כנף בחדר קטן עלולות להיות מסוכנות ותופסות הרבה מהשטח הפתוח למשחק במידה ונשארות פתוחות).

    בנוסף, ארון קיר או ארון בתוך נישה נותנים אשליית מרחב גם בחדרים קטנים משום שנראים כחלק מהקיר ולא כרהיט נפרד. בהקשר לגוף הארון, מומלץ שהוא יהיה עשוי מעץ מלא או סנדוויץ'. גוף ארון מעץ סינתטי כמו MDF או סיבית, עלול להתעוות ממשקל וממים בעת ניקוי.
  8. שולחן הכתיבה

    השולחן הנמוך המיועד למשחק ויצירה יוחלף בדרך כלל במהלך תקופת גן חובה, ולקראת כיתה א' לשולחן בגובה רגיל (70 ס"מ). לצד השולחן מומלץ לרכז על מדפים או כוורת את כל ציוד הלימודים. כך יכול הילד להפריד בין משחק לבין למידה, מה שמקל על יכולת הריכוז שלו. 

     

    מבחינת ממדי השולחן, גודל השולחן מתייחס לרוחב מינימלי של 60 ס"מ לכל ילד, והעומק המינימלי שלו צריך לאפשר הנחת מרפקים, לפחות 50 ס"מ עומק. במידה ומתאפשר מומלץ להציב את שולחן הכתיבה לצד החלון ולא מתחתיו וזאת על מנת לעזור לילדים להתרכז ולנצל את האור הטבעי מהחלון באופן יעיל יותר.

    מומלץ שהכיסא של שולחן הכתיבה יהיה בגובה מתכוונן ומותאם לילדים בכדי לתת לגב ולזרועות תמיכה מיטבית. אצל ילדים, כיסא הילדים הוא קטן יותר במושב ובמשענת מאשר כיסא של מבוגרים ומספק תמיכה שמתאימה לגופם הקטן. כאשר ילד מגיע לגובה של מבוגר מומלץ להחליף כיסא שיתאים לממדיו.
  9. קחו בחשבון שלא חייב

    ואם שולחן, לא בטוח שכל חדר חייב אחד כזה. מרבית הילדים מכינים שיעורים ומשימות דווקא בחללים אחרים בבית: מפינת האוכל עבור למטבח טועד המיטה או על השטיח. לתופעה זו אין הסבר חד משמעי; היא קשורה לתחושת הקשר והשייכות אל הבית או יכולה להיות קשורה גם לאי הנוחות שבישיבה עם הגב אל דלת החדר. מעט מאוד אנשים יכולים להתרכז כך, כשגבם אל הכניסה. במידה וגודל החדר מתאים, יש להציב את  השולחן מול הדלת, כמו במשרד, מה שיאפשר ריכוז טוב בהרבה.
  10. עניין של כימיה

    בבחירת הרהיטים חשוב להקפיד על חומרים בעלי תקן ישראלי. לדוגמא –בחדרי ילדים מותר השימוש בצבעים על בסיס מים בלבד, שאינם פולטים חומרים רעילים (יש להקפיד על עקרון זה גם אם צובעים לבד).
  11. תאורה בחדר הילדים

    לתאורה בחדר שני אלמנטים: אלמנט פרקטי ואלמנט עיצובי. מבחינת חדרי הילדים, ישנם ארבעה סוגי תאורה אופייניים:

    **תאורה מרכזית. תאורה זו מאירה את המרחב הכללי לפעילות. לרוב מדובר בתאורה מרכזית צהובה – חמה, המזכירה את אור השמש הטבעי. מלבד הדמיון לאור השמש, לתאורה הצהובה-חמה יש תמסורת צבע גבוהה ("מראה נכון" את הצבעים), היא נעימה, נוחה למשחק ומשרה תחושה טובה.

    **תאורת עבודה. תאורה זו מאירה  את שולחן העבודה ואת מה שנמצא עליו. לרוב, ייעשה שימוש בתאורה שולחנית מתכווננת בגוון לבן (כלל זה נכון גם לחדר עבודה ולמשטח העבודה במטבח). האור הלבן מעודד ערנות ויוצר קונטרסט (ניגוד) נוח לכתיבה וקריאה כיוון שהוא מחדד את הגבולות בין השחור ללבן ומחדד את המיקוד של העין ברמה פיזיולוגית. אם עיקר העבודה נעשית במחשב – ניתן להאיר במנח נמוך את האזור שמאחורי המסך וזאת על מנת למנוע סנוור. 

     

     

     



    **תאורת קריאה מעל המיטה. תאורה זו מאירה באור צהוב ולא לבן (למרות שהאור הלבן עדיף לקריאה) כי מטרתה של תאורת הקריאה היא להאיר באור שיאפשר לילדים גם להירדם. את מנורת הקריאה כדאי להציב על הקיר לצד המיטה מעט מאחור, ועדיף שלא מעל הראש מטעמים של בטיחות ומניעת סנוור. באשר לגוף התאורה, מומלץ לבחור גוף תאורה עם מפסק שאפשר לכבות מהמיטה. הגובה המומלץ הוא מינימום  45 ס"מ מעל לגובה הכרית. 

    **תאורת התמצאות (אור לילה קטן). תאורה זו דולקת בדרך כלל לאורך כל הלילה במטרה להעניק תחושת ביטחון ולהקל על מציאת הדרך החוצה מהחדר. תאורה זו מועילה מאוד גם לילדים צעירים משום שהיא מעניקה תחושת התמצאות במרחב שמרגיעה אותם. רצוי למקם את התאורה מול המיטה או בקרבת הדלת במקום הנראה מהמיטה. אם בוחרים תאורת התמצאות משולבת במפסק – אפשר לבחור בכל צבע, מלבד האור הכחול שאיננו מומלץ מסיבות בריאותיות.