יש אנשים שיודעים איך לריב. הם יודעים איך להתעמת ולהתווכח עם הצד השני באופן שלא רק יצליח להעביר את עמדתם כמו שצריך, אלא גם יצליח לשכנע שהם צודקים יותר. ואם זה עוד לא הרשים אתכם, ניחן בהם הכישרון לעשות זאת בצורה נעימה ומכבדת שגורמת לצד השני להסכים ולהתפשר. בין אם אתם נמצאים בצד שבדרך כלל מנצח, ובין אם אתם דווקא אלו שמפסידים ומוותרים, לא יזיק לאף אחד מאיתנו ללמוד מספר טיפים וטריקים קטנים שיכולים לשדרג את יכולת השכנוע שלנו.

  1. אל תנסו לנצח

    "אל תנסה להיות יותר צודק מהשני. כשאנחנו מנסים להגיד למישהו שהוא טועה - קשה לו להשתכנע", מסביר קווה שפרן, מאמן בכירים להופעה מול קהל ומצלמה ומעביר קורס דיגיטלי לשכנוע, השפעה ושפת גוף, "לאנשים קשה להודות בטעות שלהם ולכן עדיף להגיד להם: 'אתה צודק בהחלט, ועם זאת, אני מציע שתסתכל גם על...'. במילים אחרות, תראה לבן אדם השני איך הטענה שלך כוללת בתוכה גם את הטענה שלו, ולא מבטלת אותה".

    אם תנסו "לנצח" את הריב, אתם עלולים להשיג את התוצאה ההפוכה. "אם תוכיח לאדם שהוא טועה, זה רק עשוי לעורר אצלו אנטגוניזם. הוא ינסה להוכיח לך שאתה טועה, ולא תוכלו לצאת מהמעגל הזה", מסביר שפרן ומדגים, "מחקרים גילו שקשה לגרום לאנשים לשנות את אמונות היסוד שלהם. בהקשר לחיסוני הקורונה לדוגמה, אם אנשים חושבים שהחיסון מסוכן, לא כדאי בהכרח לשכנע אותם שהם טועים. אפשר לומר להם: 'אני מכיר את הטענה שלך, ובכל זאת, הסיכון לחלות בקורונה גדול יותר'".
  2. השוו "טמפרטורות"

    בנוסף למישור המילולי, יש טיפים שיוכלו לסייע לכם גם בתחום הלא מילולי. "כשאחד צועק והשני צועק בחזרה, השיחה רק תלך ותתלהט. הטמפרטורה תעלה, והסיכוי באטמוספירה כזו לשכנע אדם הוא די נמוך", מסביר שפרן וממליץ, "כדאי להגיב ברכות ובקול שקט כדי לגרום לשיחה להשוות את הטמפרטורות. זה כמו למזוג מים קרים לתוך מים חמים. מתוך המקום הזה, אפשר לנהל שיח שיש בו סיכוי לשכנע".

  3. זהו את סגנון התקשורת

    "כדאי לזהות את סגנון התקשורת של מי שעומד מולך", מדגיש שפרן ומרחיב, "אם עומד מולך אדם אנליטי שמושפע ממספרים, דברו אתו במספרים. אם האדם מדבר בשיח רגשי, דברו אתו דרך סיפורים ודוגמאות. אם הוא מדבר מתוך להט ותשוקה פנימית, התאימו את עצמכם. על ידי זיהוי סגנון התקשורת של האדם שמולך והתאמת המסר שלך אליו, גדל הסיכוי לשכנע אותו".

  4. הקסם טמון בפרטים הקטנים

    יכולת השכנוע לא נמדדת רק בביטחון העצמי או בטיעונים - היא מתחילה בפרטים הקטנים שלפעמים לא שמים אליהם לב. "הסביבה בה מתנהל השיח והתאמתה יכולה להשפיע לטובה על הוויכוח", הוא מסביר ומפרט, "השאלה אם אתם יושבים או עומדים, נמצאים קרוב אחד לשני או רחוקים, האם אתם באוויר הפתוח או בחלל סגור ומצומצם – משפיעה. גם טמפרטורת החדר והשתייה שאוחזים ביד, האם היא קרה או חמה". הסיבה לכך, היא שבני האדם, כמו בעלי החיים, מושפעים מהחושים. "הטיפים האלו הם חלק מתחום שלם שאיננו מורכב רק משפת גוף. זוהי למעשה הקוגניציה הגופנית שלנו, שהיא החוכמה של החושים. החושים הפיזיים משפיעים על ההחלטות שלנו, לא רק הרציונליות והלוגיקה", מתאר שפרן.

  5. מצאו את המכנה המשותף

    את המשפט הזה אתם לבטח זוכרים ממערכות הבחירות האחרונות – "רובנו מסכימים על אותם דברים". ואכן, למסר הזה יש יכולת שכנוע גדולה. "כדאי לנסות לזהות את המכנה המשותף בינך לבין בני השיח, שעליו אתם מסכימים", ממליץ שפרן, "אפשר להתחיל בביטוי 'כולנו מסכימים על...', ומתוך הדיון במכנה המשותף והבסיס המוסכם לנסות לשכנע בדבר שעדיין אין הסכמה לגביו".
  6. יס מן

    מילת הקסם "כן" יכולה לפתוח עבורכם בוויכוח דלתות רבות. "נסו לגרום לאדם השני להגיד כן, אפילו על דברים קטנים. מחקרים גילו כשאדם אומר כן לדבר קטן, גדל הסיכוי שיגיד כן לדבר גדול יותר", מסביר שפרן.

  7. לדעת מתי לוותר מראש

    אחת החוכמות הגדולות בוויכוחים, היא גם לדעת מתי להימנע מהם מלכתחילה. "בנושאים רבים, כמו נושאים פוליטיים, אנשים נוטים לדחות טיעונים שלא מתאימים לתפיסת העולם שלהם ולאמץ טיעונים שמוכיחים את מה שהם כבר מאמינים בו", מתאר שפרן, "פוליטיקאים, לדוגמה, לא מנסים לשכנע אנשים שלא נחשבים 'קולות צפים' או נמצאים בצד שלהם".

    ולמרות שמדובר באתגר לא פשוט, יש פתרונות גם לזה. "אפשר להשתמש בטיפים שתיארתי, כמו להראות לשני היכן הוא צודק, להראות מכנה משותף או למצוא מקומות מוסכמים. אפשר גם להסכים שלא מסכימים", הוא מוסיף.