אז יכולנו לפתוח בשאלה הקלאסית: מי אתם - אנשים שלא מסוגלים להריח קלמנטינה או כאלה שרוצים לקרוא לבתם הבכורה בשם הזה? אבל השנה היא 2022 בואכה 2023 ונראה לנו שהגיע הזמן להעביר את כל השיח הזה של פירות ההדר קדימה. בואו נדבר על היד של בודהה למשל או פינגר ליים, ואם טרם הכרתם את הפירות הללו עם השמות המאוד אקזוטיים האלו, כדאי שתישארו.

עכשיו כשהסתיו כבר כאן (לפחות כך אומרים), אפשר סוף סוף לנשום ולהריח ניחוחות ברחובות שאינם מזכירים את הזיעה והלחות והדיאורדורנט המוגזם מהעונה הקודמת. את מקומם תפסו פירות ההדר ריחניים. "פירות ההדר מגיעים אלינו במקור מדרום מזרח אסיה, שם קיים אקלים סובטרופי, ממש כמו בישראל - וזו כנראה הסיבה שפירות ההדר שגדלים בארץ הם איכותיים וטעימים", אומרת לנו תמר שילון, דיאטנית וקונדיטורית
יועצת תזונתית לכרמלה אונליין, משלוח פירות וירקות טריים. "הזנים הרבים של פירות ההדר מעידים על היסטוריה ארוכת שנים של הכלאות טבעיות, חלקן מלאכותיות, שהולידו מגוון עצום של פירות בגדלים, צבעים וטעמים שונים. האבא והאמא של פירות ההדר הם האתרוג, המנדרינה והפומלה, ובנוסף ניתן לציין גם את הפהפאדה, ממנו התפתחו זני הליים השונים". 

פירות שרוב הסיכויים שטרם טעמתם

כמובן שלצד כל החברים החדשים בשוק, לא נוותר על הקלאסיקות: לימונים, תפוזים למאכל ולמיץ, תפוזי דם, קלמנטינות שצבען משתנה במהלך העונה, פומלית ורודה ופומלית רגילה, קומקוואט (תפוז סיני), אשכוליות, ליים ואצבעות בודהה. אבל הפעם ביקשנו להתמקד בפירות הדר שרוב הסיכויים שלא טעמתם: 

 

 

 

היד של בודהה
פרי אתרוג גדול ויפיפה שנראה כמו יד רחבה עם המון אצבעות. במקור הוא מגיע מהמזרח הרחוק, שם משתמשים בו כמנחה בטקסים בודהיסטים ולבישום חדרים. אין לו מיץ והוא מאוד מריר, אבל ניתן להשתמש בגרידה הארומטית שלו לטובת תיבול קינוחים, משקאות אלכוהולים ומנות של דגים נאים. 

לימון יוזו
פרי הדר יפני עם טעם חמצמץ שאינו נאבד בבישול בטמפרטורה גבוהה וקליפה מלאת ארומה חזקה. 

קומקוואט
תפוז ננסי הידוע גם בשם 'תפוז סיני'. בעל קליפה דקה, טעם מעט מריר וכמות מיץ מועטה. הזן הקטן לא זוכה לתשבוחות רבות, אבל אפשר להכין ממנו ריבות נהדרות.  

פינגר ליים
הקוויאר של פירות ההדר. הדר ננסי בגודל של תפוז סיני, בצבע ירוק עז ועם טעם חמצמץ. הפרי מכיל בקבוקוני טעם עדינים הדמויים לקוויאר, שמוסיפים טעם ומרקם עשיר לכל מנה. מומלץ לתיבול של מנות דגים נאים כמו סשימי וסביצ'ה או לחלופין לשדרוג קוקטיילים. 

פירות הדר: תרופת סבתא משובחת

עונת המעבר שידועה גם בתור 'עונת הטישו', כולנו חווים אלרגיות וצינון בדיוק רגע לפני שהחורף מתחיל (וגם בשיאו כמובן). פירות הדר ידועים כתרופת סבתא משובחת, אולם חשוב גם להשתמש בהם נכון. "יש משמעות לצורה בה אנחנו צורכים את הפרי", מסבירה שילון. "כאשר אנחנו שותים את המיץ של הפרי אנחנו ניזונים בעיקר ממים וסוכר. על מנת לקבל כמות של כוס מיץ מלאה - אנחנו צורכים 3-4 פירות, כך כמות הקלוריות הנצרכת גבוהה יותר משמעותית. בסופו של דבר מתקבלת בכוס תמצית ממותקת של הפרי ללא סיבים תזונתיים שעוזרים לאזן את ספיגת הסוכר וללא תהליך האכילה. מנגד, מדובר בפתרון ידידותי למשתמש, במיוחד להורים לילדים סרבנים. זו דרך מצוינת להתרגל לטעם ולאפשרות לשלב פירות בתזונה היומיומית של הילדים שלנו, במיוחד אם אנחנו סוחטים את המיץ בבית". 

 

 

עוד סיבה מומלצת לאכול את הפרי ישירות ולא לשתות אותו, היא העובדה שהוויטמינים והמינרלים פשוט נאבדים אם לא שותים את המיץ בסמיכות לסחיטה שלו. "לכן מומלץ לאכול את הפרי ישירות לפני שנרוץ לסחוט אותו, כך נהנה מכל האיכויות שלו בו בזמן", מסכמת שילון. 

ומילה על לימון: האם באמת צריך לשתות אותו בבוקר?

ניקוי רעלים, חיזוק המערכת החיסונית, שיפור מראה העור, ירידה במשקל ועוד סיבות רבות גורמות לאנשים רבים לפתוח את הבוקר עם שתיית כוס מים עם לימון סחוט. האם זה באמת בריא ונכון? שילון טוענת כי אין ספק שפתיחת היום עם כוס מים מהולה במיץ לימון מעניקה תחושה רעננה ודרך טובה להגביר את כמות הנוזלים בגוף, אבל לא בהכרח משפיעה על כל הגורמים שהזכרנו למעלה. 

 

 

 



"חצי כוס מיץ לימון סחוט מכילה עד 30 קלוריות, שככל הנראה אתם לא סופרים. ייתכן שלחלק מהאנשים שתייה של לימון תעזור לפעילות המעיים, למערכת העיכול או למניעת עצירות, אבל לדיאטה ולשריפת קלוריות זה כלל הנראה לא יעזור. בנוסף, חצי כוס מיץ לימון סחוט מכיל 2.5% סוכר (לעומת תפוז שמכיל 10% סוכר). מבחינת ויטמין C, הכמות זהה בכל פירות ההדר - 53 מ''ג למאה גרם".

אז למה זה כן עוזר? שתיית כוס מים ללא תוספות על הבוקר יכולה בהחלט לגרום לתנועתיות במערכת העיכול שנחה כל הלילה, ולכן למנוע עצירות, אבל לשם כך אין צורך בתוספות. "זה לא בהכרח מזיק ואם זה מסייע בשתיית כוס מים נוספת זה מצוין, אבל חשוב לקחת בחשבון את העובדה שככל שעובר הזמן מרגע סחיטת הלימון - יותר ויטמין C מתפרק וכבר לא יעיל לגוף".