נשים, כידוע, מרוויחות בממוצע ב-32% פחות מגברים. יש לזה לא מעט סיבות: הנשים עדיין נושאות לרוב בנטל הטיפול בבית ובמשפחה ("העבודה השקופה"), ולכן עובדות בשכר פחות שעות מגברים; נשים עובדות בענפי תעסוקה עם שכר ממוצע נמוך יחסית (כמו ענפי הבריאות, הרווחה והחינוך), ופחות נשים עובדות בתפקידים בשכר גבוה ומשתלבות בדרגים ניהוליים. בנוסף, נשים מבקשות סכומים נמוכים יותר בזמן ראיונות העבודה, ולא פחות חשוב – כמעט ולא מבקשות העלאה בשכר.

איך מבקשים נכון, מתי וכמה לבקש? המדריך הבא כולל ארבעה שלבים פשוטים, שמתאימים גם לגברים. 

  1. שלב החלימה (Dreaming)
    השלב הראשון הוא פשוט אך משמעותי ביותר: החלימה. בשלב זה נדמיין את הסיטואציה ואת ההצלחה במהלכה. לאן נרצה להגיע? האם מדובר רק בהעלאת שכר או אולי גם בקידום בתפקיד? מה ייחשב מבחינתנו כהצלחה? איך נרצה להרגיש אחרי? מה חשוב לנו? ככל שנצליח לדמיין ולדייק את הפרטים בצורה מפורטת, כך יהיה לנו פשוט יותר בשלבים הבאים, ויעלו הסיכויים שנצליח להגשים אותם בהמשך.

  2. שלב התכנון (Planning)
    בשלב הזה נתעסק בכמה שאלות: החלק הראשון קשור לזמן, או כמו שאומר המשפט הידוע - טיימינג הוא הכל. חשוב לקבוע פגישה מסודרת ביום ושעה שיתאימו גם לך וגם למנהל או המנהלת שלך. כדאי להימנע מלקבוע פגישה כזו בזמנים עמוסים במיוחד בחברה, לכן ננסה למצוא זמן נוח לשני הצדדים.

    אחרי כמה זמן כדאי לבקש העלאה? זה ברור שחודש אחרי כניסתנו לתפקיד יהיה מוקדם מדי. בין חצי שנה לשנה לאחר תחילת העבודה המשותפת הוא תזמון ריאלי. דבר זה תלוי באינטנסיביות התפקיד ובהתאם לתחושה האישית - חשוב לוודא שעד אותה נקודת זמן הצלחנו להראות את היכולות והאיכויות שלנו בתפקיד, ויש לנו מספר סיפורי הצלחה.
    לעובדים שאינם חדשים בארגון, טווח של פעם בשנה הוא לגמרי סביר. אפשר לבקש העלאה גם כאשר יש שינוי משמעותי כמו החלפת תפקיד או הגדלת תחומי אחריות.

    כמה העלאה נהוג לבקש? ישנן חברות בהן מקובל להעלות לעובד בכל פעם 10% משכרו, אבל הדבר תלוי בגובה המשכורת הנוכחית, בוותק בתפקיד, בשאלה האם התפשרנו על גובה המשכורת בתחילת הדרך וקבענו שהנושא ייפתח שוב, ועוד ועוד.  
    אחרי שקבענו את הפגישה, זה הזמן להיערך אליה. יש לשים דגש על הערך שהבאנו לחברה ועל ההצלחות שלנו. כדאי לכתוב את הדברים. זה לא המקום להצטנע, אלא להדגיש את החשיבות שלנו לחברה בצורה מדויקת ותמציתית. 

    בשלב האחרון של התכנון כדאי לתרגל - לעשות סימולציה. אפשר לכתוב על דף את הטיעונים העיקריים ולאחר מכן לתרגל עם הסביבה הקרובה.


    >> ככה תשיגי בדיוק את השכר שאת רוצה
    >> גם מעיין אדם גילתה שלא שילמו לה שכר שווה
    >> בראיון הבא שלך תבקשי 5,000 שקל יותר"

  3. שלב העשייה (Doing)
    זהו זה, הגיע הרגע לבקש העלאה. כדאי לישון טוב בלילה, לאכול טוב ולהתלבש בצורה מתאימה. חשוב להגיע בזמן לפגישה שנקבעה. כמו כן נקפיד על שפת הגוף: רצוי שהיא תהיה חיובית ופתוחה לאורך כל השיחה.

    בתחילת הפגישה נספר על הערך שלנו עד לאותה נקודת זמן. נדבר בצורה ספציפית וכמותית, ונימנע, עד כמה שאפשר, ממשפטים כלליים כמו "עשיתי המון דברים טובים בחברה". חשוב שנשמור על שיח חיובי ונדבר על העתיד - מה עוד נרצה לעשות. לא נזכיר שכר של קולגות שאולי מרוויחים יותר, ולא נאמר דברים כמו "זה לא הוגן". מחקרים מראים שאם מבקשים העלאה בגלל בעיה כלכלית, משתמשים במשפטים כמו "מגיע לי" או משדרים לחץ - הסיכוי לקבלה קטן בצורה משמעותית. לכן עדיף להימנע מאמירות כאלה או מהצבת אולטימטום, אלא לדבר על הדברים החיוביים ועל כמה אנחנו חשובים ונחוצים בחברה.

    לפעמים ניתקל בתשובה כמו "אין תקציב". במקרה כזה יש אפשרות לעשות מו"מ על הטבות שכר נוספות, כמו ימי חופשה, קיצור שעות העבודה עם השארת השכר כפי שהוא, קרן השתלמות וכד'. כמו כן ניתן לקבוע תאריך עתידי שבו תיבחן שוב האופציה להעלאה.
    העלאה בשכר (צילום: fizkes | shutterstock)
    תחגגי את זה שניסית, עשית, ויצאת מאזור הנוחות שלך | צילום: fizkes | shutterstock


  4. שלב החגיגה (Celebrating)
    זה המקום לחגוג את ההצלחות, אבל גם את הכישלונות שלך. נחגוג את זה שניסינו, עשינו, ויצאנו מאזור הנוחות. ביקשנו את מה שמגיע לנו והראינו לצד השני את הערך שלנו. בין אם קיבלנו את הסכום שביקשנו, קיבלנו הטבה אחרת או ואפילו אם זה לא צלח - יש המון מה ללמוד מזה, וכבר יש לך על מה להיות גאה בעצמך. 

הכותבת היא מייסדת-שותפה של העסק החברתי "קריוקי טוקי" שמעודד נשים לעמוד בקדמת הבמה, ויוצרת הקורס הדיגיטלי "איך לצלוח ראיונות עבודה?"