אם בכל מה שקשור לדעות אישיות של שמאל וימין אנחנו פחות נוטים להתבלבל, כשזה מגיע לכיוונים ברחוב, בכביש או בשיעור יוגה זה לפעמים נהיה קצת פחות ברור. הבלבול הכיווני או כמו שיש כאלו שקוראים לזה: "דיסלקציה כיוונית" פוגש כמעט את כולנו. אם ביוגה זה מסתכם בפדיחה, מה קורה כשהבלבול משתלט בזמן שאתם על הכביש (או בטינדר חלילה)?

בעוד שבדרך כלל הבלבול בין שמאל וימין בחיי היומיום לא מזיק, יש מקרים שבהם אנחנו ממש לא רוצים לטעות, בניתוח למשל. באופן מטריד, בלבולים בין שמאל לימין בסביבה רפואית עדיין מתרחשים לעתים קרובות יותר ממה שאפשר לחשוב. למשל ניתוח בצד הלא נכון של עמוד השדרה או קטיעה של הרגל הלא נכונה. בינואר 2000, שני רופאים בבית חולים בבריטניה בדרום ויילס הוציאו בטעות את הכליה השמאלית המתפקדת במקום את הכליה הימנית, מה שהוביל בסופו של דבר למותו של החולה.

האם גברים טובים יותר בכיוונים?

שמאל וימין משתנים כל הזמן בהתאם לנקודת התצפית שלנו וזה מה שהופך את הניווט למאתגר יותר. אחד מכל שישה אנשים, על פי מחקר שנערך לאחרונה, נאבק לפעמים על הכיוונים. מחקר נוסף שפורסם בשנת 2020 מצא שכ-15% מהאנשים מגדירים את עצמם כ'בלתי מספיקים' בכל הנוגע לזיהוי ימין ושמאל. "אף אחד לא מתקשה לומר שמשהו הוא מלפנים ומאחור, או למעלה ולמטה", הסבירו החוקרים למה לזהות כיוונים זה יותר מורכב: "בגלל שכשאתה מסתובב, זה הפוך, זה עושה את זה כל כך מבלבל". רוצים לבדוק כמה אתם טובים או גרועים בימין ושמאל? הנה מבחן.

מחקרים קודמים הראו שגברים טובים יותר בכיוונים. אחד ההסברים לפער הוא הקשר להיגיון מרחבי והנטייה הכללית של נשים לביצועים פחות טובים במבחנים של חשיבה מרחבית. אבל יכול להיות שההבדל לא אמיתי והוא פשוט משקף נטייה מגדרית אחרת, כזו שדווקא פחות מחמיאה לגברים. כך מחברי המחקר הזה הגיעו למסקנה שלהבדלים בין המינים בבלבול שמאל-ימין עשוי להיות הסבר פשוט מאוד: נשים נוטות יותר להכיר בבעיה.

לא ברור עדיין בדיוק מדוע אנשים שונים ביכולתם להבחין בין שמאל לימין, אבל ההנחה היא שיש קשר בין פעילות נוירולוגית מסוימת ליכולת הזו. מחקרים מראים שככל שגופו של מישהו אסימטרי יותר (כלומר, מישהו שהוא ימני באופן מובהק או שמאלי), כך קל לו יותר להבחין בין הכיוונים.

מחקר הצביע על כך שהאזור המווסת את התיאום בין הכיוונים הוא אזור במוח שנקרא 'ג'ירוס זוויתי' וממוקם באונה הקודקודית. לחלק מהאנשים יש הפעלה נמוכה יותר באזור זה, ומכאן הקושי להבחין בין שמאל לימין. אזור הג'ירוס הזוויתי עושה הרבה: הוא מעורב בתהליכים הקשורים לשפה, כמו עיבוד סמנטי וקריאת מילים וגם בתהליכי זיכרון וקוגניציה מרחבית.

במקרים קיצוניים יותר, בלבול שמאל-ימין הוא גם סימפטום של מחלה נדירה המכונה 'תסמונת גרסטמן' ושכוללת שלושה ליקויים נוירולוגיים נוספים: קושי בביצוע חישובים אריתמטיים פשוטים; קושי להבחין בין האצבעות; וקושי בכתיבה ביד.

אל תסתבכו - 4 רעיונות פשוטים שימקמו אתכם בצד הנכון:

  1. L. טכניקה פשוטה להבדיל בין ימין לשמאל היא להשתמש באצבעות כסימן. הניחו את האגודלים בזווית ישרה לאצבע המורה: היד שמייצגת "L" תהיה יד שמאל.
  2. לאט יותר. האטו את הקצב כשאתם עושים דברים חשובים הדורשים דיוק בשיפוט של הצדדים.
  3. וויז מונגש. השתמשו פיזית ביד בזמן שאתם נותנים הנחיות לנהג או השתמשו גם בצפון, דרום, מזרח ומערב.
  4. תמרור עזר. ענדו שעון או צמיד על יד שמאל כדי לספק נקודת התמצאות.