מהמחסן למסלול: עובדי רשת היד השנייה שמתמודדים עם חסמים תעסוקתיים באור הזרקורים
הם רגילים למיין, לכבס ולהכין בגדים למכירה, אבל הפעם עלו בעצמם על מסלול האופנה • הכירו את הסיפורים והחלומות שמאחורי התצוגה של "דנדשה"


בדרך כלל הם אלה שמקבלים את הבגדים, ממיינים אותם, בודקים את איכותם ומכינים אותם למכירה. אבל בפתיחת המרכז הלוגיסטי החדש של רשת היד השנייה דנדשה בחיפה בשבוע שעבר, התחלפו התפקידים: 15 נשים וגברים המתמודדים עם חסמים תעסוקתיים על רקע נפשי או מגבלות פיזיות עלו על מסלול האופנה, לבושים בפריטי יד שנייה שבחרו בעצמם.

אופנה יד שנייה עם ערך חברתי
דנדשה היא רשת אופנה חברתית מבית קבוצת שכולו טוב, המשלבת מכירת בגדי יד שנייה עם הכשרה ושיקום תעסוקתי לאנשים המתמודדים עם חסמים המקשים על השתלבותם בשוק העבודה. העובדים משתלבים בתהליכים השונים של הכנת הבגדים למכירה - מקבלת הפריטים, מיון ובדיקת איכות ועד לכביסה, גיהוץ וסידור בחנויות, לצד עבודה בקופות ובשירות הלקוחות. במסגרת זו הם רוכשים ניסיון ומיומנויות מקצועיות, תוך ליווי של צוות מקצועי.

המרכז הלוגיסטי החדש בחיפה הוא היחיד ברשת שמשלב באותה יחידה מקבלי שירות הזכאים לסל שיקום של משרד הבריאות לצד מקבלי שירות של מנהל מוגבלויות במשרד הרווחה. עבור חלק מהעובדים, המסגרת עשויה להיות גם שלב בדרך להשתלבות בשוק העבודה החופשי.
לא רק עבודה: הסיפורים והחלומות מאחורי המסלול
ע', בת 39 מקריית מוצקין, מתמודדת עם שיתוק מוחין מלידה. היא נעזרת בקביים בהליכה, והמגבלה משפיעה גם על מיקוד הראייה שלה. היא למדה בבית ספר רגיל וסיימה עם תעודת בגרות. במשך שבע שנים עבדה כעוזרת למזכירה, ובהמשך עבדה במשך שנתיים במוקד זימון תורים של קופות החולים.

לאחר שפוטרה והתקשתה למצוא עבודה, החלה לקבל ליווי במסגרת קבוצת "שכולו טוב". בהמשך הוצע לה להשתלב בדנדשה, וכיום היא עובדת בעמדת האונליין ומזינה למערכת פריטים שצולמו לקראת מכירתם. החלום שלה הוא למצוא עבודה בשוק החופשי, ובהמשך לעבוד עם אנשים המתמודדים עם מוגבלויות ולחלוק איתם מהניסיון שלה. החלום הגדול ביותר של ע׳ הוא להקים משפחה.

ע', בת 45 מקריית חיים, מתמודדת עם פיגור קל וזקוקה למסגרת מוגנת שבה תוכל להתפתח. היא מתחברת לעולם האופנה ואוהבת לעבוד עם בגדים. החלום שלה הוא להשתלב בתחום שירות הלקוחות, שבו היא מרגישה שהיא טובה.

ל', בת 45 המתגוררת בהוסטל בקריית אתא, נולדה עם שיתוק מוחין קל ועברה שישה ניתוחים ברגליה. היא עברה טיפולים וממשיכה בהם גם כיום, בין היתר באמצעות שחייה. לפני שהגיעה לדנדשה עבדה במפעל, אך העבודה בו אתגרה אותה פחות. בשנתיים האחרונות היא עובדת ברשת, שם למדה לקפל בגדים ולמיין אותם לפי צבעים. החלום שלה הוא להתקדם ולהתפתח בדנדשה, ובהמשך להשתלב בעבודה בשוק החופשי.

ש' הגיע לדנדשה לאחר שעבר שבץ מוחי בשנות ה-40 לחייו. בעבר היה נהג מונית מוכר, ולאחר שיקום ממושך בבית לוינשטיין נותר עם שיתוק חלקי בגפיים. כיום הוא משולב באחת מעמדות העבודה במרכז, ומשתתף בתהליך הכנת הבגדים לקראת הגעתם לחנויות.

נ' נולדה עם שיתוק מוחין ובמשך כל חייה הייתה במסגרות שיקום. החלום הגדול שלה היה להשתלב בשוק העבודה, כאחת האדם. בשנה האחרונה הצליחה להגשים אותו, השתלבה בעבודה בשוק החופשי ומקבלת ליווי מקבוצת שכולו טוב.
מה אפשר למצוא בדנדשה?
לצד הסיפור החברתי, הרשת מציעה מגוון פריטי יד שנייה לנשים, מבגדי יום-יום ועד פריטי וינטג׳ ובגדי מעצבים, לצד מותגים מוכרים כמו מנגו, זארה ואדידס. המבחר כולל שמלות, ז׳קטים, בלייזרים, סריגים, ג׳ינסים, חצאיות ואקססוריז.

המחירים נעים בין 20 ל-100 שקלים לפריט, והמלאי מתחלף ומתחדש באופן תדיר. הלוקים בתצוגה הורכבו מפריטי יד שנייה של דנדשה, והמשתתפים בחרו אותם יחד עם צוות המדריכים ומנהלת המרחב, שמכירה כל אחד ואחת מהם באופן אישי. הפעם, כאמור, מי שרגילים למיין את הבגדים ולהכין אותם למכירה - היו אלה שלבשו אותם ועלו איתם למסלול.
