שומרת על הראייה ועל הגזרה: למה כדאי לשלב דלעת בתפריט?
היא דלה מאוד בקלוריות ומנגד - עשירה בוויטמינים, במינרלים ובסיבים תזונתיים. עונת הדלועים בשיאה - וזה בדיוק הזמן ליהנות ממרק מנחם שמכיל שפע של אוצרות תזונתיים

בעונת הסתיו והחורף, עם ריח המרקים והמאפים הביתיים, חוזרת גם הדלעת למרכז הבמה. הצבע הכתום הבוהק שלה מעיד לא רק על טעמה המתוק והעדין, אלא גם על עושר תזונתי יוצא דופן שהופך אותה למזון שכדאי לשלב באופן קבוע בתפריט.
הדלעת דלה מאוד בקלוריות, רק כ־25 קלוריות ל-100 גרם, אך היא גם עשירה בוויטמינים, במינרלים ובסיבים תזונתיים. הצבע הכתום מייצג את הבטא־קרוטן, נוגד חמצון חשוב שהגוף ממיר לוויטמין A. ויטמין זה חיוני לבריאות העיניים, לחיזוק מערכת החיסון ולשמירה על עור בריא.
בנוסף הדלעת מכילה ויטמין C המסייע במניעת דלקות וחיזוק המערכת החיסונית, וכן אשלגן, התורם לאיזון לחץ הדם ולתפקוד תקין של שרירים ומערכת העצבים. הסיבים שבה מסייעים לתחושת שובע ממושכת, מסייעים בעיכול תקין ותורמים לאיזון רמות הסוכר בדם.

יתרונות בריאותיים מובהקים
שומרת על מערכת החיסון. בזכות השילוב בין ויטמין A, ויטמין C ונוגדי חמצון נוספים. יחד עם זאת חשוב לדעת שוויטמין C נהרס ברובו בבישול בעוד הבטא קרוטן לא.

שומרת על הראייה. צריכה קבועה של מזונות עשירים בבטא־קרוטן מסייעת בהפחתת הסיכון לניוון מקולרי הקשור לגיל. ניוון מקולרי הוא מצב שפוגע בחלק המרכזי של הרשתית בעין (שנקרא 'מקולה' - האזור שאחראי על הראייה החדה והמדויקת שלנו, כלומר זו שאיתה אנחנו קוראים, מזהים פנים וצופים בפרטים קטנים).
תורמת לבריאות הלב. האשלגן והסיבים בדלעת נמצאו קשורים להפחתת לחץ הדם ולשמירה על כלי דם תקינים.
שומרת על משקל תקין. הדלעת משביעה אך מנגד היא דלה בקלוריות, מה שהופך אותה לבחירה חכמה בתפריט דיאטטי.
איך ואיפה משלבים אותה בתפריט?
הדלעת מתאימה כמעט לכל סוג ארוחה. אפשר לשלב אותה במרקים חמים, בממרחים, במוקפצים, או כבסיס לפירה עדין ובריא. גם אפייה בתנור עם שמן זית, רוזמרין וקצת שום תוציא ממנה מתיקות טבעית נהדרת.
כדי להעשיר את התזונה, מומלץ לגוון בין הדלועים השונים: דלעת ערמונים, דלעת חמאה או דלעת יפנית, כל אחת מהן בעלת טעם ייחודי וטקסטורה מעט שונה.
מומלץ לאדות או לאפות את הדלעת במקום לטגן. אידוי שומר על מרבית הוויטמינים, בעוד אפייה בתנור מעניקה לה מתיקות טבעית מבלי צורך להוסיף סוכר. ניתן להוסיף מעט שמן זית איכותי, תבלינים כמו כורכום וקינמון (שניהם בעלי סגולות אנטי־דלקתיות) שיעניקו לכם מנה חורפית מחממת ובריאה.
אגב, חשוב לזכור שהדלעת איננה רק ירק עונתי אך הכי מומלץ לצרוך ממנה בעונת ההבשלה הטבעית שלה.