N12
פרסומת

אחת ולתמיד: כמה זמן אפשר להשאיר אוכל מבושל בחוץ?

מה באמת אומרים מומחי בטיחות מזון על כלל השעתיים, מדוע אסור להשאיר אוכל בחוץ לאורך זמן, ומה חשוב לדעת על הכנסת מזון חם למקרר

מערכת עיצוב הבית
mako
פורסם: | עודכן:
סיר מוכן על הכיריים
סיר מוכן על הכיריים | צילום: shutterstock_DirkVG
הקישור הועתק

 

פוסט שעלה לאחרונה ברשתות החברתיות והפך ויראלי החזיר למודעות שאלה שחוזרת כמעט בכל בית בישראל: כמה זמן אפשר להשאיר אוכל מבושל מחוץ למקרר בלי לסכן את הבריאות? מאחר שהתגובות לפוסט נעו בין חרדה ממשית לבין ביטחון מוחלט שאין על מה לדאוג, יצאנו לבדוק מה באמת אומרים מומחי בטיחות מזון – ומה כדאי לאמץ במטבח הביתי.

 

 

לפי מומחי בטיחות מזון, אחד העקרונות הבסיסיים הוא "כלל השעתיים": אין להשאיר אוכל מבושל בטמפרטורת החדר יותר משעתיים. בטווח הטמפרטורות שבין כ-4 מעלת צלזיוס לכ-60 מעלות – "טווח הסכנה" – חיידקים מתרבים במהירות, ולכן מזון שנשאר זמן רב בחוץ עלול להפוך ללא בטוח לאכילה.

בימי קיץ חמים במיוחד, או בחדרים שבהם שוררת טמפרטורה של יותר מ-32 מעלות, ההנחיות מחמירות יותר וממליצות לא להשאיר אוכל בחוץ יותר משעה.

הכלל הזה חשוב במיוחד במזונות רגישים כמו בשרים, דגים, מוצרי חלב ומנות מבוססות ביצים. חלק מהחיידקים שעלולים להופיע במזון כזה אינם מושמדים גם לאחר חימום חוזר, ולכן אין להסתמך על "נחמם וזה יעבור".

סיר אורז
סיר אורז | צילום: Africa Studio, shutterstock

האם אפשר להכניס אוכל חם למקרר?

כן, אבל עם כמה אמצעי זהירות חשובים: הכנסת אוכל חם מעלה את טמפרטורת האוויר במקרר באופן זמני, אך רוב מקררים מתוכנתים להחזיר במהרה את הטמפרטורה הרצויה. הסיכון הוא בעיקר אם שמים סיר גדול או מנות עמוקות – האוכל מתקרר לאט ונשאר זמן ארוך בטווח הסכנה.
כדי לקרר מהר ולשמור על שאר המוצרים במקרר:

פרסומת
  1. חלקו את המזון לכלים קטנים או תבניות שטוחות.
  2. השאירו מעט מרווח במכסה כדי שהחום יתנדף.
  3. אל תמלאו את המקרר עד אפס מקום – זרימת אוויר חופשית מזרזת את הקירור.

חלק מהמומחים בעולם מפנים לכלל נוסף, "כלל השעתיים-ארבע שעות": מזון שעמד עד שעתיים יכול להיכנס למקרר, מזון שעמד בין שתיים לארבע שעות ניתן לאכול אך לא להחזיר לקירור, ומזון ששהה בחוץ יותר מארבע שעות – מניחים בצד.

פותחת את המקרר
צילום: Shutterstock

למרות שהכללים ברורים יחסית, בסוף הכל עניין של הרגלים וערנות. שמירה על קירור מהיר, הקפדה על ניקיון והימנעות מהשארת מזון בחוץ לאורך זמן – אלה צעדים פשוטים שמקטינים משמעותית את הסיכון להרעלות מזון ושומרים על המטבח הביתי בטוח ונעים יותר.

 

 

 

.