מדינת ישראל נמצאת בשבועות האחרונים במלחמה. האיומים מצפון ומדרום הובילו לכך שישראלים רבים עזבו את בתיהם. חלק עברו לבית של ההורים או חברים, חלק פונו מבתיהם ואחרים החליטו להתפנות. הוראות פיקוד העורף הוכחו כמצילות חיים – וחשוב להכיר אותן גם במקום החדש. מה זמן ההתגוננות ואיפה המרחב המוגן? כך תעשו את זה נכון.

במקרה שנשקפת סכנה לאזרחים, פיקוד העורף מפעיל מערך התרעה, שמספק אזהרה מקדימה בדבר האיום הצפוי על מנת שיוכלו לנקוט פעולות שיגנו עליהם ועל משפחתם. גם בשגרה, אבל במיוחד במלחמה, חשוב לדעת איפה המרחב המוגן ומה זמן ההתגוננות.

>> להנחיות פיקוד העורף המתעדכנות

כך תדעו מה זמן ההתגוננות שלכם בזמן התרעה על ירי רקטות וטילים

לכל יישוב קיים זמן התגוננות שמגדיר את הזמן שיש לשוהים בו לפעול ולהיכנס למרחב המוגן. לרוב האזורים בארץ הוגדר זמן התגוננות של דקה וחצי. באזורים הקרובים לגבולות הוגדר זמן התגוננות משתנה שנע בין טווחי הזמנים הבאים: מיידי, 15 שניות, 30 שניות, 45 שניות ודקה. בכל מקרה, יש לשהות במרחב המוגן 10 דקות.

חשוב לדעת: זמן האזעקה הוא זמן הכניסה למרחב המוגן, מה שמאפשר לכם לקבל אינדיקציה לזמן שיש לכם להגיע בזמן האזעקה.

לחצו כאן והזינו את שם היישוב על מנת לדעת כמה זמן יש לכם מרגע קבלת ההתרעה ועד לכניסה למרחב המוגן

יוצאים מן הכלל:

באזורים "קו עימות" ו"גולן צפון" – משך האזעקה 15 שניות, אך זמן ההגעה למרחב המוגן הוא מיידי. על כן, ברגע הישמע האזעקה, יש לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.

באזור "עוטף עזה" – תישמע אזעקת "צבע אדום" וזמן ההגעה למרחב המוגן הוא 15 שניות

באזור "ערבה" – משך האזעקה דקה וחצי, אך זמן ההגעה למרחב המוגן הוא שלוש דקות.

איך בוחרים מרחב מוגן?

העיקרון לבחירת המרחב המוגן הוא "הכי מוגן שיש". חשוב לבחור את המרחב המוגן בהתאם ליכולת להגיע אליו בזמן ההתגוננות ביישובכם. הממ"ד בדירה, הממ"ק (מרחב מוגן קומתי) או המקלט הן האופציות המועדפות. הכירו את הדרך אליהם ובדקו שהיא פנויה ממכשולים.

מה עושים אם אין לי ממ"ד, ממ"ק או מקלט?

  1.  בבניין משותף חדר מדרגות פנימי הוא המרחב המוגן שלכם – כל עוד אין בו פתחים וחלונות. בכל מקרה, אין לשהות בקומת הכניסה או בקומה העליונה בזמן האזעקה.
  2. אם אין לכם חדר מדרגות מתאים בחרו בחדר פנימי בבית עם כמה שפחות חלונות וקירות חיצוניים. אין לבחור במטבח, מקלחת או שירותים ויש להתרחק מקרמיקה, חרסינות וזכוכיות שיכולות להתנפץ. בעת קבלת התרעה, יש לשבת צמוד לקיר פנימי, מתחת לקו חלונות ולא מול הדלת.
  3. אם אין גישה לחדר מוגן, או לחדר מדרגות פנימי או לחדר פנימי, יש לשכב על הרצפה ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
  4. אם מתקבלת התרעה בעת שהייה במבנה בבנייה קלה, מבנה יביל, קרוון ומבנה מגבס או מעץ  יש לצאת מהמבנה ולהיכנס למרחב מוגן בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו. אם לא ניתן להיכנס למרחב מוגן בזמן ההתגוננות יש לצאת מהמבנה לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.

 * נכתב בסיוע פיקוד העורף