מצוקת הדיור והעלייה במחירי הבתים מובילים בין היתר למגמה הולכת וגוברת של מרחבי מגורים קטנים יותר, בעיקר בערים המרכזיות. תכנון ועיצוב חללים קטנים מצריך מחשבה מדויקת על מיקום הרהיטים, על התאורה ועל הגוונים וסוגי החומרים - אבל זה שאנחנו צריכים להצטמצם לא אומר שאנחנו צריכים לוותר על משהו. מעצבי פנים מעניקים טיפים לעיצוב נכון של חללים קטנים ומדגימים איך הצורך והחשיבה הפונקציונלית משתלבים עם הטרנדים המובילים בתחום העיצוב.

מעמד לכיור OPI כיור מרחף גלובו (צילום: יח"צ)
מעמד לכיור OPI כיור מרחף גלובו | צילום: יח"צ

המעצבת ענת אגסי, מנהלת תחום אדריכלים ושיווק בחברת אלוני:

ריצוף. בתחום הריצוף והחיפוי נראה פתרונות של אריחים גדולים יותר שמייצרים משטחים נקיים ואחידים ויוצרים אשליה של מרחב. מונוכרומטיות בצבעים מייצרת גם היא מראה של חלל המשכי ונקי.

ריהוט. בתחום הריהוט, מתפתחים פתרונות דינמיים יותר המאפשרים משחק, הזזה ומענה לכמה פונקציות וצרכים. בתחום המטבחים נראה פתרונות אחסון נקיים והמשכיים בצמוד לקיר המותירים חלל מרכזי נקי יותר. ניתן להסתיר בהם את מכשירי החשמל כגון המדיח, המקרר והתנור בכדי לשמור על הניקיון הוויזואלי.

תאורה. לתאורה מקום משמעותי מאד בתכנון. ביכולתה להאיר ולייצר תחושת מרחב ומצד שני להגדיר ולתחום אזורים ללא צורך בהעמדת קירות או מחיצות. ניתן לראות היום שימוש נרחב בגופים צמודי תקרה או על גבי מסילות המאפשרות הזזה של הגופים והכוונתם לאזורים הרצויים. 

מבחינת צבעוניות, כניסה של צבעים לשלל פתרונות הבינוי מאפשרת יצירת המשכיות וחזרתיות - בברזים, בפרזול, בתאורה ועוד, כך ניתן לשמור על חיבור עיצובי בין החללים ולתרום לתחושת המרחב.

אסלה תלויה (צילום: יח"צ)
אסלה תלויה | צילום: יח"צ

המעצבת דניאל ויזנטל:

ריצוף. בבחירת ריצוף שהוא דומיננטי בחלל, אבחר לחלל קטן אריחים גדולים בגוון חם ונקי מרעשים. עננים, כתמים או גידים עדינים ביותר. 

פרקט. בפרקט הייתי הולכת על עץ נקי, עם טקסטורה עדינה, פלנקים רחבים עם פאזות לאורך בלבד, או ללא פאזות בכלל בגימור מט או שמן למראה עשיר ועמוק.

חדר רחצה. בחדרי רחצה קטנים יש יופי בריצוף וחיפוי קירות המשכיים מאותו חומר. אני אוהבת לתת הדגשים באמצעות ברזים מיוחדים המשלבים חומרים כמו נגיעות זהב אדום או פליז. יש ברזים שהם ממש תכשיטים.

תאורה. תאורה בחלל קטן יכולה להיות game changer - אור ממוקד אשר יאיר חיפוי עם טקסטורה מעניינת ייקח את העין למסע מעניין מבלי שהעמסנו על החלל.

אלמנטים צמודי קיר (צילום: ליאור טייטלר)
אלמנטים צמודי קיר | צילום: ליאור טייטלר

שלומית שתיוי, מעצבת הום סטיילינג, בעלת חברה לעיצוב פנים:

לבחור אלמנטים צמודי קיר. על מנת לתת תחושה קלילה בחלל קטן, מומלץ לבחור אלמנטים צמודי קיר כמו ארוניות בלי רגליים לתליה על קיר, מדפים צפים, נדנדה הנתלית מהתקרה ובחירה של גוף תאורה צמוד תקרה על מנת ליצור תחושה של מרחב וגובה בהתאם לחלל הרלוונטי.

כך למשל, בשירותי אורחים, כאשר החלל שלנו קטן ומוגבל, נבחר באסלה תלויה וקצרה, נמקם ארון כיור מרחף וגוף צמוד תקרה. כמו כן, במידת הצורך נעדיף דלת שנפתחת כלפי חוץ, או דלת הזזה.

מעצבת - יערה קרקובר. שולחן עגול בפינת האוכל (צילום: איתי בנית)
מעצבת - יערה קרקובר. שולחן עגול בפינת האוכל | צילום: איתי בנית

ההמלצות של מומחי זגה – פינות אוכל

איפה למקם את פינת האוכל?

אם יש לכם חדר שצמוד למרפסת חיצונית נסו למקם בחדר הזה את פינת האוכל הקטנה תוך שימוש בשולחן אוכל עגול ומקמו אותו כמה שיותר קרוב למרפסת. התקנת דלתות שנכנסות לתוך הקיר, או דלתות שנפתחות כלפי חוץ, יוצרת חיבור נפלא בין הפנים אל החוץ, ש"מגדיל" ומרווח את החלל הפנימי. ובינינו, מה יותר טוב מלאכול ארוחת בוקר כשהמבט מופנה לכיוון השמיים?

אם במרפסת או בגינה יש מקום לשים רהיטי חוץ, נסו להתאים בין המראה והגוון של פינת האוכל או של הרהיטים בסלון לבין המראה והגוון של רהיטי החוץ. התאמת הגוון והמראה יוצרת תחושה של המשכיות ואשליה של מרחב. 

 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by zaga | זגה - פינות אוכל (@zaga.co.il)

 

בחללים קטנים חשוב מאוד לשמור על לכידות: ברהיטים, באקססוריז ובצבע הקירות. כשהכול יושב בצורה חלקה ושום דבר לא קופץ לעין יש תחושה של סדר וניקיון. לכלל הזה יש יוצא מן הכלל – אם חשוב לכם לחלק את הסלון לשני אזורים נפרדים כמו למשל, סלון ופינת אוכל, אתם יכולים לצבוע קיר אחד או שניים בצבע מעט שונה, שיכול להיות מעט כהה יותר, אבל לא כהה מדי (מקטין את החדר).

ריצוף וחיפוי זהה בחדר רחצה. עיצוב: דדי ויפית ראובני (צילום: אלעד גונן)
ריצוף וחיפוי זהה בחדר רחצה. עיצוב: דדי ויפית ראובני | צילום: אלעד גונן

איפה לאחסן?

תמיד נצטרך עוד ועוד ועוד מקומות אחסון. במקרה של חללים קטנים אפשר לנצל את הגובה (אפילו עד התקרה) ולהימנע משימוש רב בשטח הרצפה. יחידות אחסון בהירות או לבנות אפשר למקם בחלק העליון של קירות הסלון ולהחביא שם את כל הבלגן. גם במטבח. כמו כן, בקיר פינת האוכל אפשר לבנות ארונות קיר עד התקרה. היזהרו בעומס המקסימלי שכל יחידה על הקיר יכולה לשאת.

ליד שולחן האוכל או הספה, אפשר למקם מדפים בסגנון סולם, שישמשו לאחסון ולתצוגה. הסולם הוא פתרון אחסון רב-תכליתי, שמספק שטח מדף יקר עם טביעת רגל מינימלית על הרצפה. אם אתם חוששים מאבק ניתן להניח על המדפים קופסאות זכוכית סגורות.

ריצוף וחיפוי זהה ואלמנטים צמודי קיר. עיצוב: סיוון יתום (צילום: עינת דקל)
ריצוף וחיפוי זהה ואלמנטים צמודי קיר. עיצוב: סיוון יתום | צילום: עינת דקל

4 רעיונות יצירתיים למקסם את המרחב:

  1. מראה מראה שעל הקיר. תליית מראה גדולה על קיר פינת האוכל או מעל הספה בסלון, הטריק הכי עתיק ליצירת אשליה של חלל גדול. במקום לתלות מראה אחת גדולה, נסו לשחק עם כמה מראות וליצור אשליית חזרתיות שתכפיל את גודל החלל הפנימי. שימו לב שהמראה לא תהיה תלויה ישירות מול זווית הכניסה של השמש – הרי אתם לא רוצים לסנוור את האורחים וגם לא לחמם את החדר יותר מדי.
  2. יותר תריסים, פחות וילונות. כדי להפיק את המרב מהאור הטבעי שנכנס לחדר, תצטרכו לוותר על הווילונות שמתנופפים פנימה וגוזלים מקום יקר. בחללים קטנים, תריסים עדיפים על פני ווילונות ורצוי שהם יהיו מוסתרים בתוך הקיר. אפשר גם להשתמש בווילונות גלילה שממוקמים מעל מפתח החלון. בין אם תבחרו בתריסים או בווילונות גלילה, גם כאן בחרו בצבעים בהירים ככול האפשר.
  3. בית בתוך בית בתוך בית. מדפים וארונות שבנויים בתוך הרהיטים, כמו למשל מגירה בתוך ספת הישיבה או ספרייה שמשלבת בתוכה את הטלוויזיה – יספקו תוספת מקום נהדרת. בחלל הסלון אתם יכולים להשתמש ברהיטים מסתתרים כגון שרפרפי קוביות שאפשר להכניס מתחת לשולחן הקפה או בהדומים שמשמשים גם לאחסון. בשגרת היומיום כיסאות אוכל שנערמים זה על גבי זה, יכולים לחסוך לכם הרבה מקום. פתרון נוסף יכול להיות ספסל ישיבה, שכמעט ואינו תופס מקום אך במצבו הפתוח, יכול להתאים לישיבה של מספר אנשים. רגליי ברזל דקיקות בשולחן האוכל או בכיסאות הישיבה, יוצרות תחושה קלילה יותר בהשוואה לרגליים עבות עשויות מעץ.

    אם חשוב לכם להתקין תאורה ליד פינת האוכל נסו להשתמש בתאורת צמודת קיר שעדיפה על תאורה עומדת (שתופסת מקום יקר). כדאי גם לוותר על הנברשת שמשתלשלת מהתקרה ותופסת מקום למראית העין.
  4. מאחד יוצא שלושה. ריהוט רב תכליתי יכול לעזור מאוד בהפיכת חללים קטנים לגדולים יותר, לדוגמא: מומלץ להשתמש בקונסולה שצמודה לאחד מקירות הסלון ויכולה לשמש גם כפינת עבודה וכאשר מגיעים אורחים גם הופכת לשולחן אוכל עד לגודל של שלושה מטר.