עכשיו כשהילדים יצאו לחופש, רבים מהם נמצאים שעות ארוכות בבית, ולא פעם לבדם. אחד החששות הגדולים של הורים בתקופה הזו הוא הפחד שמא תהיה דליקה או קצר חשמלי או לא עלינו שריפה. הסיבות לתרחישים כאלה רבות ולרוב כה טריוויליות ויומיומיות שאנו נוטים לא לייחס להן חשיבות רבה. זה הזמן לשים עליהן כוכיבת מאוד גדולה. דב צימרמן, מומחה לניהול אנרגיה ומנהל ההנדסה בחברה בינלאומית עם הטיפים החשובים.  

  1. ודאו כי הכבל תקין ושלם

    לכולנו בבית יש מגירת כבלים למקרה שיבוא יום ונמצא בהם שימוש. לפני שאתם מחברים את הכבל  המיועד - יש לוודא כי הכבל ללא קרעים, ללא פגיעה בפלסטיק ולא רטוב. מבט אחד בכבל לפני השימוש יכול למנוע אסון גדול.
  2. הקפידו לפרוס את הכבל לכל אורכו, במיוחד בתוף עם כבל (כבל על גלגלת)

    כאשר אתם משתמשים בתוף כבל – ככבל מאריך, חייבים לפרוס את הכבל עד סופו. גם במידה ואתם לא משתמשים במלוא האורך שלו, חשוב לפתוח את כולו וזאת משום שבמידה ולא תפתחו את הכבל עד הסוף, עלול להיווצר שדה חשמלי והתחממות פנימית של הכבל, שבסופו יכולה להתפתח שריפה.

  3. ודאו שאין הפרעות על הכבל – לחץ על כבל החשמל עלול לפגוע בו ולגרום לשריפה

    הניחו את הכבל בצורה בטיחותית, עדיף בצמוד לקיר. במידה והכבל נמצא ישירות על הרצפה יש לוודא שלא דורכים עליו או שאין עליו לחץ כמו רגל של שולחן, ספה וכדומה. בנוסף, רצוי להימנע מלהעביר כבלים בין חדרים או מחוץ לארון וזאת כדי למנוע סגירה של דלת על הכבל . לחץ על הכבל עלול לפגוע בחוטי החשמל שבפנים ולייצר חיבור בין הכבלים הפנימיים, דבר שיגרום לקצר והתחממות.
  4. יש לבצע טסט על המפסק בבית

    במפסקי פחת ביתיים קיים לחצן לבדיקת המערכת, לרוב יהיה כתוב: TEST. מפעם לפעם צריך לבצע בדיקה למפסק על מנת לוודא שהוא אכן קופץ. אם הבדיקה שביצעתם נכשלה והמפסק לא קפץ, חייבים להזמין חשמלאי מוסמך – בעיה זו יכולה להעיד על פחת לא תקין או בעיה חשמלית אחרת. הסכנה במפסק שלא קופץ במקרה של עומס, היא שאין לנו את ההגנה נגד התחשמלות ממוצרים ודליקה.
  5. הגנה על ילדים בחשמל

    מרבית השקעים החשמליים החדשים מגיעים עם תריס הגנה פנימי, כלומר אם הילד מנסה לדחוף אביזר חד לאחד החורים הוא לא יצליח. התריס בנוי כך שכדי לעבור אותו, צריך צורה ספציפית של תקע (שלושה פינים במשולש). חשוב לשים לב שבבית אנו מתקינים שקעים עם תריסי ההגנה. גם אם מדובר בבית ישן, אפשר להזמין חשמלאי שיחליף את השקעים לשקעים חדשים - הפער במחיר המוצר הוא לא משמעותי ובוודאי שווה את ההשקעה.

  6. אין להשתמש בכבל מאריך באופן קבוע

    מוצר חשמלי שניתן למצוא כמעט בכל בית הוא הכבל מאריך, זוהי לא אזהרה לא להשתמש בו, אך כן תזכורת עבורכם שכבל מאריך הוא לא מוצר המיועד לשימוש לפרק זמן ארוך. הכבל עצמו לא נוצר לעומסים כמו חוטי החשמל שרצים בקיר, והוא יכול להיפצע בקלות. לכן צריך להשתמש בו בצורה מבוקרת, זמנית, ולא כפתרון קבוע. במידה והמוצר החשמלי (כמו מקרר לדוגמה) נמצא במקום מרוחק מתקע קיר, כדאי להזמין חשמלאי שיתקין תקע חדש במקום הרלוונטי.
  7. לא למשוך את הכבל מהחוט בזמן הניתוק

    רובנו חוטאים בסעיף זה, ומבלי לשים לב אנחנו מנתקים במהירות את כבל המטען או כל כבל שסיימנו להשתמש בו. יש לנתק את הכבל תמיד מראש התקע ולא מהכבל עצמו. בתוך הכבל יש חיבורים פנימיים המחזיקים את חוטי החשמל במקום. ברגע שמושכים את הכבל, החיבורים עלולים להיקרע וליצור קשת חשמלית בין החוטים וכך במקרה הטוב לפגוע בכבל עצמו, ובמקרה הרע לגרום לניצוץ המוביל לשריפה.

חשוב לזכור שחשמל הוא נושא מסוכן הדורש ניהול נכון ואחראי. חשמל עלול לגרום לשריפות, פציעות ואף חמור מכך. במידה ורוצים לבצע שינויים בחשמל בבית, יש להתייעץ עם מומחה בעל הכשרה מתאימה שיבצע את העבודות.