כל אדם, מכל מקום בעולם, מכיר את התחושה של אובדן וגעגוע. כל כך הרבה דברים מזכירים לנו את האדם שאהבנו ואיבדנו: שיר שאהב, ספר שלא הספיק לקרוא, הבושם שנהג להשתמש בו, מקומות שביקר בהם, וגם מאכלים שאהב ומתכונים שנהג לבשל בעצמו. מתכון עם זיכרון הוא הנצחה ייחודית לזכר חללי צה"ל וחללי פעולות האיבה, באמצעות בישול מתכונים אהובים והסיפור שמאחוריהם. לקראת יום הזיכרון מתקיימים ברחבי הארץ מפגשי בישול בהם יונצחו חללי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה, במסגרת מתכון עם זיכרון. במפגשים מבשלים, טועמים ומשתפים תמונות, סיפורים, סרטונים, ומשוחחים על האדם שמאחורי המנה. הנה 7 מתכונים מיני רבים של אהובים שנפלו והסיפורים מאחורי התמונות והמנות.

הלזניה של שון כרמלי 

שון ניסים, בנם של דליה ואלון ואחיהם הצעיר של גל ואור, נולד ביום כ"א באייר תשנ"ג 12.5.1993 בטקסס, ארצות הברית. הוא עלה לישראל עם בני משפחתו בשנת 2008 והמשפחה התיישבה ברעננה, שם בילתה את חייה על ציר רעננה-טקסס.
אביו של שון מספר עליו שמאוד אהב ספורט, ובמיוחד התלהב מכדורגל ואהד את מכבי חיפה. בנוסף, היה מחובר ליהדות, למד במסגרת חב''ד ובקיץ השתתף בקייטנות חב''ד. מספר שנים לאחר עלייתם ארצה, שבו ההורים לארצות הברית, שון ואחיותיו נשארו לגור ברעננה. הוא למד בכיתת עולים בתיכון ע"ש אוסטרובסקי ברעננה וסיים את לימודיו בהצלחה
. אימו דליה סיפרה כי ביקשה משון לוותר על שירות קרבי בצבא, אבל הוא ענה לה: "אם אני לא קרבי, אני לא מתגייס לצבא. אני מוכרח לעשות משהו משמעותי". ב-19.2.2012 התגייס שון לצה"ל כחייל בודד, עבורו זאת הייתה הגשמת חלום לשרת כלוחם בגדוד 13  של חטיבת "גולני. אוהביו מספרים כי הוא אהב את השירות הצבאי ואת תחושת המשמעות והנתינה. סמל שון ניסים כרמלי נפל בקרב במבצע "צוק איתן" ביום כ"ב בתמוז תשע"ד 20.7.2014  בהיתקלות עם מחבלים בשג'אעיה

שון כרמלי - לזניה (צילום: מתכון עם זיכרון)
שון כרמלי - לזניה | צילום: מתכון עם זיכרון

המצרכים:

חבילת דפי לזניה

קופסת שימורים של עגבניות מרוסקות (400 גרם)

קופסת רסק עגבניות קטנה (100 גרם)

כף שום כתוש

2 כפות שמן זית

קורט מלח

פלפל שחור

כף אורגנו או בזיליקום, טריים או מיובשים

2 קוטג' 250 גרם

גבינה לבנה 250 גרם

ביצה

כפית אגוז מוסקט

150-200 גרם גבינה צהובה או מוצרלה מגורדת

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מכינים רוטב אדום: מערבבים יחד עגבניות מרוסקות, רסק עגבניות, שום כתוש, שמן זית, מלח, פלפל שחור ואורגנו או בזיליקום.

3. מכינים רוטב לבן: מערבבים קוטג' וגבינה לבנה, ביצה, אגוז מוסקט וקורט מלח.

4. מרכיבים את הלזניה (שימו לב שהרוטב האדום אמור להספיק לשלוש שכבות והרוטב הלבן לשתיים): מסדרים בתבנית מלבנית בינונית את דפי הלזניה, מורחים שכבה של רוטב אדום ומעליה שכבת רוטב לבן. מניחים שכבה נוספת של דפי לזניה ומעליה רוטב אדום ומעל לבן. מניחים שכבה אחרונה של דפי לזניה ומעליה את שארית הרוטב האדום.

5. מפזרים מעל את הגבינה המגורדת ואופים בתנור 30 דקות.

פשטידת האטריות וגבינות של שי יוסף כהן 

שי יוסף כהן היה רק בן 12 כשהתייתם מאמו. הוא גדל בחדרה ובהמשך למד בבית ספר "מבואות ים" במכמורת, במגמת מכונאות אוניות. שי התגייס באוקטובר 86 לחיל הים, ועבר שם בהצלחה קורס מנוען ימי. הוא שירת בפלגה הטכנית בבסיס חיל הים בחיפה, והיה חייל טוב, מסור וממושמע. שי לקח חופשה מהצבא על מנת לממן את הוצאות מחייתו ושכר הדירה.

ב-25.5.1988 נפל שי בעת שירותו במסגרת חופשה מיוחדת בתאונת עבודה, באסון הפחם בתחנת הכוח בחדרה. שי ושני האחים כחלון נחנקו למוות משאיפת גזים רעילים בעת שעסקו בניקיון מחסני אוניית הפחם "אורינוקו", שפרקה את מטענה במזח תחנת הכוח. שי הובא למנוחת עולמים בבית הקברות הצבאי בחדרה. הוא הותיר אחריו אב, אח, שתי אחיות וחברים המומים וכאובים מהאובדן הענק.  הוא היה רק בן 19 בנופלו.

משפחתו מספרת על המנה שכל כך אהב: "שי אהב מאוד לאכול את האוכל המצרי שאבא היה מכין, את הבמיה, שקשוקה, מג'דרה וחצילים ברוטב עגבניות".

שי יוסף כהן - פשטידת אטריות וגבינות (צילום: מתכון עם זיכרון)
שי יוסף כהן - פשטידת אטריות וגבינות | צילום: מתכון עם זיכרון

המצרכים:

חבילת אטריות בינוניות

3 ביצים

כוס וחצי חלב

100 גרם גבינה צהובה מגוררת

50 גרם גבינת פרמזן

50 גרם גבינה בולגרית

מלח

פלפל שחור טחון

אופן ההכנה:

1. מבשלים את האטריות במים רותחים במשך 8 דקות.

2. מסננים, מוסיפים את כל שאר המצרכים ומערבבים טוב.

3. אופים בחום בינוני כ-45 דקות עד הזהבה.

מרק התירס של גיא קובה

סגן אלוף גיא קובה נולד בעיר חיפה בשנת 1964. ב-7.5.2000 חזר סא"ל גיא קובה לבסיס בו שירת. קובה, שהיה אז ראש ענף מקצועות בשבטה, בבית הספר לתותחנות שדה, התראיין במהלך הנסיעה לתכנית "גל ירוק" בגלי צה"ל, והקדיש את השיר "בית אבי" של יהורם גאון לילדיו. כשעה מאוחר יותר, סטה הנהג שלו מהכביש. גיא, בן 36, נהרג במקום, והובא למנוחות בבית העלמין הצבאי בחיפה.
גיא הותיר אחריו שני ילדים, הורים ואחים.

נוי, בתו של גיא קובה מספרת על מרק התירס:  "מהזיכרונות הטובים עם אבא שלי אני יכולה להגיד שאבא אהב מאוד לבשל ולאכול, ואהב הכי הרבה אוכל סיני. עד היום נותרו לנו מתכונים בכתב ידו של מרק תירס, סלט סיני, סלט כרוב סיני. אבא מאוד חסר לנו היום בארוחות חג, ארוחות שישי וסתם ארוחות ערב ביום יום, הוא חסר מאוד אבל תמיד עולה לנו חיוך כשאנחנו חושבים איך אבא שמח לראות אותנו ממשיכים להנות, לחייך, לצחוק ולהתענג מאוכל בדיוק כמו שהוא אהב". 

גיא קובה - מרק תירס  (צילום: מתכון עם זיכרון)
גיא קובה - מרק תירס | צילום: מתכון עם זיכרון

המצרכים:

2 קופסאות שימורים של תירס

5 כוסות מים 

2 כפות אבקת מרק בטעם עוף

2 כפות רוטב סויה אמיתי 

מלח לפי הטעם 

4 כפיות סוכר 

2 כפות קורנפלור 

2-3 ביצים 

1 כף שמן שומשום (לא חובה)

אופן ההכנה:

1. שופכים לסיר קופסת שימורים אחת של תירס עם הנוזלים ובעזרת בלנדר ידני טוחנים למחית. 

2. מוסיפים לסיר את קופסת התירס השנייה יחד עם הנוזלים שלה, מוסיפים גם את המים ומתבלים במרק עוף, סויה, מלח וסוכר.

3. מביאים את המרק לרתיחה. 

4. בקערה קטנה מערבבים את הקורנפלור עם מעט מים לתערובת חלקה, ושופכים לסיר. 

5. ממשיכים לבשל את המרק עד שהוא מסמיך, בערך 10 דקות. טועמים ומתקנים תיבול אם צריך. 

6. מוסיפים את שמן השומשום. 

7. בקערה נפרדת טורפים את הביצים היטב. בעזרת מזלג מזלפים נטיפים של ביצה לתוך הסיר, וממשיכים לבשל עד שנטיפי הביצה מלבינים. 

8. מעבירים את המרק לקערות הגשה ומפזרים מעל קצת עירית קצוצה או בצל ירוק קצוץ דק. 

דג מרוקאי של טוביה ינאי ויסמן

טוביה ינאי ויסמן נולד בצפת ב-6.10.1994 והוא הבן השלישי להוריו, אח לנתאי, יערי וחנן.
כשינאי היה בן שנה עברה משפחתו ליישוב מעלה מכמש בחבל בנימין, שם גדל והתחנך, ולימים יכיר את מי שתהיה אשתו - יעל. כמה ימים לפני נפילתו יצא ינאי לחופשת "רגילה". לקראת סיום החופשה, יצאו ינאי ויעל עם ביתם נטע, בת הארבעה חודשים, לקניות בסופר מרקט בשער בנימין, סמוך למעלה מכמש. חוליית מחבלים חמושה בסכינים נכנסה לחנות, והחלה לדקור את אחד הלקוחות. כשהתחיל האירוע, ינאי שהה באזור אחר בחנות, הוא שמע צעקות ורץ מיד למקום. בידיים חשופות ובגבורה נאבק ינאי במחבלים, הסית אותם מן הנדקר ומנע מהם להמשיך במסע ההרג. במהלך הקרב נדקר ינאי, נפצע אנושות ונפטר כמה שעות לאחר מכן בבית החולים ביום י' באדר א' תשע"ו (18.2.2016).

הוא היה רק בן 21 בנפלו, והותיר אחריו רעיה, בת, הורים ושלושה אחים. ינאי הובא למנוחות בבית העלמין הצבאי הר הרצל בירושלים. 

טוביה ינאי ויסמן - דג מרוקאי (צילום: מתכון עם זיכרון)
טוביה ינאי ויסמן - דג מרוקאי | צילום: מתכון עם זיכרון

המצרכים:

8 יחידות פילה אמנון (מושט)

לימון בינוני, סחוט

3-4 כפיות שמן זית

חצי ראש שום לכל קילו דגים

2 פלפלים אדומים גדולים, חתוכים לרצועות

1 פלפל אדום חריף, חתוך

צרור כוסברה, קצוץ

לרוטב:

כף פפריקה מתוקה

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור

1 כפית כורכום

כוס שמן זית

כוס מים

אופן ההכנה:

1. שוטפים את הדגים היטב ומשרים במיץ הלימון 20 דקות או יותר. שוטפים ומניחים במסננת לייבוש.

2. מחממים כמה כפיות שמן זית בסיר רחב ונמוך. מוסיפים את השום וחצי מכמות הפלפלים, ומסדרים מלמעלה את הדגים.

3. מסדרים את הפלפל החריף על הדגים ומוסיפים את יתר הפלפלים האדומים ואת הכוסברה.

4. מערבבים בקערה קטנה את מרכיבי הרוטב, ללא המים. שופכים את הרוטב לסיר ומוודאים שהדגים מכוסים.

5. מעבירים לאש גדולה ושופכים את כוס המים מסביב לדגים, בצדדים (לא על הדג).

6. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים מכוסה 15 דקות. מורידים את המכסה ומבשלים עוד חצי שעה.

עוף בתנור של שמחה סימה סרויה

שמחה סימה נולדה בלוד ב-3.11.1973, בת למרים ויוסף. שמחה התגייסה בדצמבר 1991 והוצבה לשרת בחיל הקשר, שם עסקה בביקורת צופרי אזעקה במשך חמישה חודשים. שמחה נפגעה בתאונת דרכים בדרך תל אביב-לוד, בעת מילוי תפקידה, ביום י"ט בכסלו תשנ"ג (14.12.1992)  והובאה למנוחת - עולם בבית-העלמין הצבאי בחולון. שמחה הותירה הורים, אח ואחות - אילן וקרן.

בכל יום שישי, אמה הייתה מכינה עוף בתנור, מנה שסימה אהבה במיוחד. אימה מספרת שסימה נהגה לנשנש מהירקות תוך כדי שהיא חותכת אותם, דבר שהרגיז אותה מאוד. "לאחר שנהרגה הפסקתי להכין את תבשיל העוף בתנור כי היה לי מאוד קשה, אך לפני כמה שנים חזרתי להכין אותו והנכדים שלי מאוד אוהבים את העוף ומבקשים שאכין אותו בשבילם”. 

עוף בתנור של שמחה סימה סרויה (צילום: מתכון עם זיכרון)
עוף בתנור של שמחה סימה סרויה | צילום: מתכון עם זיכרון

המצרכים:

תפוחי אדמה גדולים, חתוכים לקוביות

5 עגבניות, פרוסות

1 בצל גדול, חתוך לפלחים

8 חתיכות עוף (כרעיים ושוקיים)

פפריקה מתוקה בשמן

פלפל שחור

מלח

שמן

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל המרכיבים בקערה ומניחים לשעה.

2. מעבירים לתבנית ומוסיפים 3 כוסות מים.

3. מכניסים לתנור שחומם ל-200 מעלות לכשעה וחצי, ומדי פעם הופכים את העוף. 

בראוניז של קרן אור בן עטר

קרן אור נולדה בירושלים ב– 2.9.1993. היא הייתה הבת הרביעית להוריה, ואחות ליונית, מור, ורד ונווה חיים. מאביה של קרן אור נולדו שתי אחיות למחצה: נעם ורותם. בתאריך 4.6.2012 התגייסה קרן אור לצה״ל ושירתה בחיל הים בחיפה. כעבור כחצי שנה, ב 21.11.2012 נפלה קרן אור בעת מילוי תפקידה, היא הייתה בת 19 בנופלה. חלומה של קרן אור היה לעסוק בקידום בני נוער במצוקה, לכן הוקמה לזכרה עמותה לקידום בני נוער, שנקראת ״בשביל קרן אור". 

בראוניז קרן אור בן עטר (צילום: מתכון עם זיכרון)
בראוניז קרן אור בן עטר | צילום: מתכון עם זיכרון

המצרכים:

שני שליש כוס אבקת קקאו

2 כוסות סוכר

1 כף תמצית וניל

200 גרם מרגרינה מומסת

4 ביצים

כוס ורבע קמח

1 כפית אבקת אפייה

1 כוס אגוזים/בוטנים קצוצים גס

קורט מלח

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה גדולה את הקקאו, הסוכר ותמצית הווניל.

2. מוסיפים את המרגרינה המומסת ומערבבים. מוסיפים תוך ערבוב את הביצים, אחת אחרי השנייה.

3. בקערה נפרדת מערבבים את שאר החומרים (קמח, אבקת אפייה, אגוזים/בוטנים ומלח).

4. מאחדים בין הקערות ומערבבים לקבלת בלילה אחידה.

5. מחממים את התנור ל-180 מעלות. בינתיים משטחים את הבלילה במרית גומי משומנת בתוך תבנית אפייה משומנת.

6. אופים 20-25 דקות. כשהשכבה העליונה מתקשה - סימן שהמאפה מוכן (מומלץ לנעוץ קיסם על מנת לוודא זאת).

7. חותכים לריבועים כשעדיין חם, ומכניסים למקרר.

עוגת התפוזים של עמית כלפו בן יגאל

עמית (כלפו) בן יגאל נולד ב-8.2.1999 ברמת גן. הוא היה בן בכור להוריו, נאוה וברוך. מכיתה א'-ח' עמית למד בבית ספר קורצ'ק, ובכיתה ט' עבר ללמוד בבית הספר בליך, במגמת תיאטרון ומשפטים. אחד מחלומותיו היה ללמוד משפטים באוניברסיטה ולעסוק בתחום. ב-21 לנובמבר 2017 עמית התגייס, ושובץ בסוף הטירונות לסיירת גולני. באחד הפוסטים שלו בפייסבוק הוא כתב "להיות גולנצ'יק זה לא להסתכל לאחור ולדעת שיש מדינה שלמה מאחורייך". עמית נפל בפעילות מבצעית ביום י"ח באייר תש"ף ערב ל"ג בעומר (12.5.2020).
עמית נהרג לאחר שאבן הושלכה על ראשו במהלך פעילות מבצעית למעצר חשודים בכפר יעבד. עמית נפצע קשה ופונה במסוק לבית החולים, שם נאלצו הרופאים לקבוע את מותו. הוא היה בן עשרים ואחת בנפלו. עמית הובא למנוחות בחלקה הצבאית בבית העלמין בבאר יעקב. 

עוגת התפוזים של עמית כלפו בן יגאל - מתכון עם זיכרו (צילום: מתכון עם זיכרון)
עוגת התפוזים של עמית כלפו בן יגאל - מתכון עם זיכרון | צילום: מתכון עם זיכרון

המצרכים:

6 ביצים, מופרדות לחלבונים וחלמונים

2 כוסות סוכר

1 סוכר וניל

שלושת רבעי כוס שמן

1 כוס מיץ תפוזים סחוט

קליפת לימון מגוררת

2 וחצי כוסות קמח

1 אבקת אפייה

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות. משמנים סיר פלא או כל תבנית גבוהה.

2. מקציפים בקערה את ששת החלבונים ומוסיפים בהדרגה כוס וחצי סוכר.

3. בקערה נוספת מקציפים את החלמונים עם חצי כוס הסוכר שנותרה. כשהחלמונים בהירים מוסיפים בהדרגה  סוכר וניל, שמן, מיץ תפוזים, קליפת לימון וקמח עם אבקת אפייה.

4. כששתי הקערות מוכנות מוסיפים את החלבונים המוקצפים לקערת הקמח והחלמונים בהדרגה ובהרבה אהבה.

5. אופים 50-40 דקות, עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש.