למה אני אוהבת את המשפחה שלי? כי הכול יחסי – לא משנה כמה הם יעצבנו אותי - משפחות ספרותיות תמיד נמצאות במצב יותר קשה. וגם, יש שיגידו, שמשפחה היא פוטנציאל תרומת האיברים הכי טוב שלי. אז יאללה, תגידו יום משפחה בינלאומי שמח ותכירו כמה מהמשפחות שישאירו אבק לשלכן. בקטע טוב. 

  1. משפחה גרעינית/ סוזנה פוגל/ פן ספרים וידיעות ספרים/ תרגום אילן פן

    רומן מכתבים על משפחה יהודית לא מתפקדת מבוסטון, שכולל קרובים בדם, קרובים ע"י נישואים, וקרובים להרוג מישהו אם לא יפסיקו להציק להם. זה יותר מצחיק ממה שזה כואב, וזה כל מה שביקשנו.
  2. האחים סיסטרז/ פטריק דה ויט/ כנרת זמורה ביתן/ תרגם כפיר לוי

    העסק המשפחתי של צ'רלי ואיליי, האחים סיסטרז, הוא רצח. וכשאתם חיים במערב הפרוע זה לגמרי לגיטימי. אבל כשאח אחד דומיננטי מאוד, השני צריך לשאול את עצמו אם הוא שם כי הוא רוצה או נגרר, ואז זה כבר הופך למערבון פוסט מודרניסטי משפחתי שהוא פשוט חוויית קריאה מושלמת (וכן, יש סרט שאפשר לראות במקום הספר, אבל למה?).

  3. אחותי הרוצחת הסדרתית/ אוינקאן ברייתוויט/ פן ספרים וידיעות ספרים/ תרגום אילן פן

    לא משנה כמה אחותכם מעצבנת, לפחות היא לא ביקשה מכם לעזור לה להוביל גופה. איולה, אחותה של קורידה, היא גם פסיכופתית וגם האחות השווה מבין השתיים (שני חטאים שלא ברור איזה מהם חמור יותר), והרגע היא הרגה עוד חבר. הגיבורה היא האחות האחראית, תפקיד שבא עם הרבה חובות וריח של אקונומיקה. זהו ספר ביכורים של סופרת ניגרית שהוא מין רומן פשע אבסורדי משפחתי, והיה רב מכר שתורגם ליותר מ-15 שפות. הסופרת, אגב, היא רווקה בשנות השלושים לחייה שמתגוררת אצל הוריה בלאגוס. מעניין מאוד איפה אחותה גרה.  
  4. האלטרואיסטים/ אנדרו רידקר/ עם עובד/ תרגם גיא הרלינג

    הם לא חייבים להרוג אף אחד בשביל לעלות לכם על העצבים, ו"האלטרואיסטים" הוא סאגה משפחתית כיפית שמוכיחה את זה בגדול. מספיקים כמה ויכוחים על כסף, קרוב משפחה מת או שניים ובני משפחה לא אחראים דיו או אחראים מדי, כדי שתרצה לדפוק את הראש בקיר מצד אחד, ולהודות על המשפחה האמיתית שלך מצד שני.

  5. שומרת אחותי/ ג'ודי פיקו/ כנרת זמורה ביתן/ תרגום: מיכל קירזנר אפלבוים

    הורים יעשו הכול בשביל הילדים שלהם. לכן כשקייט חולה בלוקמיה, הם עושים הפריה מלאכותית ומביאים לעולם את התורמת המושלמת בשבילה, אחותה אנה. ואז קייט צריכה כליה ואנה אומרת שנמאס לה ותובעת את ההורים שלה. נקודת פתיחה גאונית לרומן/ סוחטן דמעות הכי קריא בעולם, שהפך גם לסרט מצליח. ג'ודי פיקו כתבה עוד עשרות ספרים באותו הסגנון, אבל הפתעה – היא גם חילטרה ככותבת חוברות קומיקס של וונדרוומן.

  6. מסעותי עם חמותי/ מאירה ברנע גולדברג/ כנרת זמורה ביתן

    הדבר הכי גרוע שיכול לקרות לשירה, שתוהה אם היא באמת אוהבת את בעלה ואז מגלה שהיא בהריון, קורה – חמותה עוברת לגור אצלה. ספר בנות כיפי שמתאים לכל מי שיש לה חמות פחות מושלמת משלי, וכן, ברור שהכריחו אותי להגיד את זה.
  7. רוזמנד לאפטון/ אחות/ פן ספרים וידיעות ספרים/ תרגום עידית שורר

    בחני את עצמך: את מגלה שאחותך נעדרת. האם את:
    א. עושה הכול כדי לנסות ולאתר אותה ואז מגלה עליה דברים שלא ידעת אף פעם וגם דברים חדשים על עצמך.
    ב. עושה מה שכל בן אדם נורמלי היה עושה – מפרסמת פוסט בפייסבוק ומקווה שמי שחטף אותה הוא מעל 40.
    ג. מחשבת בכמה זה מגדיל את הירושה שלך
    ענית א'? ברכותינו, את הגיבורה של הספר הזה!
  8. תיקון אחרי חצות/ יניב איצקוביץ'/ הוצאת כתר

    מכירים את המשפט "אל תקרא לי אחי ואל תעזוב את אחותי ותשאיר אותה עגונה"? אז כזה, אבל בסוף המאה ה-19 באימפריה הרוסית הצארית. פאני קייזמן עוזבת את ביתה כדי לחפש את הבעל האובד של אחותה. שילוב משמח בין שלום עליכם לבוריס אקונין, כי אחיות זה לנצח או לפחות תירוץ ממש טוב לברוח מבעלך וחמשת ילדיייך. הספר היה ברשימה הקצרה של פרס ספיר, יצא בשתי כריכות שונות, והוא ארוך (490 עמ') אך מתגמל.
  9. שירת הקוקיה/ פרנסס הרדינג/ הוצאת עוץ/ תרגום ורד טוכטרמן

    ספר פנטזיה כאילו לנוער אבל גם מבוגרים (מה שנקרא cross over), שמספר על משפחה שאיבדה בן, ואחיות שמוסללות לתפקיד שלהן במשפחה. כשטריס מתעוררת אחרי כמעט טביעה ולא באמת יודעת מה קרה לה, היא צריכה להתמודד עם מערכת היחסים המורכבת בינה לבין אחותה (מצאו לי אחיות עם מערכת יחסים לא מורכבת וזכו באח!). לאוהבי הפנטזיה שהתבגרו מאהבת האחיות של אנה ואלזה. 

 וספר אחד שממש לא:

פרחים בעליית הגג/ ו.ס. אנדרוז/ הוצאת אור־עם/ תרגום נורית פלד־אלחנן

אח ואחות סגורים בעליית גג עם אחיהם הקטנים והמון הורמונים של גיל ההתבגרות, ואז קורה משהו מפתיע שהוא גם דוחה במיוחד. ספר ראשון בסדרה שצילקה רבים מאיתנו בשנות השמונים.