אנחנו מדחיקים אותה, מתביישים בה ומתכחשים אליה, אבל הקנאה נמצאת שם, חיה ובועטת. למרות כל מה שאנחנו חושבים עליה, קנאה היא רגש טבעי ונורמלי, היא מלווה אותנו מילדות ועד בגרות. קנאה יכולה להרעיל אותנו אם לא נשים לה את הגבולות הנכונים, אבל היא גם יכולה לקדם אותנו לשאוף ולהשיג מטרות בחיינו. איך אפשר להשתחרר מאותה מפלצת ירוקה שמסבכת את חיינו?

  1. הכירו בעובדה שאתם מקנאים

    "מגיל צעיר, אנחנו לומדים שזה לא בסדר לקנא", אומרת אילת לבנון, מאמנת בכירה ומנכ"ל בית ספר לוגוס לאימון והתפתחות, "אנשים מתביישים בזה שהם מקנאים ולא מוכנים להכיר בזה, הם מסתירים את זה מאחרים ומעצמם, אבל מדובר ברגש טבעי ורצוי להכיר בזה שקנאה היא רגש כמו כל רגש אחר וזה בסדר להרגיש קנאה. מחקרים רבים מראים שהיכולת להכיר ברגש ולדבר עליו, קודם כל עם עצמנו, מאוד עוזרת. ברגע שמתחילים להכיר בזה, זו התחלה של שינוי".  

  2. במקום להתמקד במה שחסר – נסו להבין מה הקנאה באה להגיד לכם

    מתי אנחנו מקנאים?
    כשמשהו חסר לנו, לא שלם, כשלא הכול יושב במקום. "אם אני חיה ברווחה טובה, מגשימה את עצמי וכל מה שחשוב לי בחיים מתקיים, גם אם יבוא מישהו מוצלח, לא בטוח שאקנא בו. אני אקנא כשאני מרגישה שיש לאחר משהו שחסר לי. הקנאה שמה אותי במקום פאסיבי וקורבני. "גם אני רוצה שיהיה לי", "הלוואי שגם אני אקבל". אם מישהו בסביבתי מצליח, גם אני רוצה, אבל אני נשארת ברצון ולא יוצאת לפעולה. מה שכדאי לעשות בנקודה הזו הוא להבין שהאדם השני משקף לי משהו שחסר לי, ולשאול את עצמי: "מה הוא משקף לי? מה חסר לי?", אם אני מקנאה במישהו שמצליח בעבודה ומגשים את עצמו, אני כנראה לא מרגישה שאני מגשימה את עצמי, כאן צריך לברר את הרצון שלי - מה אני רוצה שיהיה? ומשם לצאת לפעולה ולנסות להבין איך אני גורמת לעצמי להיות מוגשמת במקום לקנא?". 
  3. הדשא של השכן לא בהכרח ירוק יותר

    אנחנו לא חיים את החיים ואת העולם הפנימי של אף אחד אחר 24/7, אלא רואים רק את מה שבוחרים להציג לנו: תמונה מבילוי כייפי בפייסבוק, לוק מהמם באינסטגרם, אנחנו רואים רק פריים, וקוראים רק מילים שמישהו אחר כותב, אבל התמונה המלאה לא נחשפת לנו. אנחנו לא באמת יודעים איך נראים החיים של ג'סטין ביבר, וכל מי שהכיר את דיאנה רז ז"ל היה בטוח שיש לה זוגיות מוצלחת, עד שגילינו שהאמת הייתה שונה. אם נברר עם עצמנו באמת, נגלה שלא באמת היינו מתחלפים עם אף אחד אחר. זכרו שכשאתם מקנאים, אתם מקנאים במישהו שאתם לא באמת מכירים או יודעים יותר מדי על חייו ועליו ואולי אם הייתם יודעים, לא בטוח שהייתם מקנאים.

  4. הפכו את הקנאה להשראה

    "אם אתם רואים אדם שמצליח, פשוט למדו ממנו. קחו אותו כמודל מעורר השראה, שאלו את עצמכם איך הוא עשה את זה ומה אפשר ללמוד ממנו ואל תשכחו כי העובדה שהוא עשה את זה כבר רק מוכיחה שזה אפשרי. הנחת היסוד היא: מה שאפשרי בעולם - אפשרי בשבילי. אנשים מצליחים מהווים הוכחה שאפשר להצליח".
  5. בדקו עד כמה זה מנהל אתכם

    בקנאה כמו בכל רגש אחר הכול תלוי במידה. "חשוב להבין עד כמה הקנאה היא עוצמתית וכמה היא מנהלת אתכם? זה טבעי לקנא מדי פעם, אבל כשהיא מאוד עמוקה ומופיעה לעתים תכופות ובעוצמה, זה מצביע על ערך עצמי נמוך, ומצריך טיפול. קנאה יכולה להפוך חלק מהאנשים להיות אובססיביים, וחלק מהבעיה היא שהם לא מכירים בחומרת המצב שלהם. לפעמים כשמקנאים במישהו עלולות להופיע התנהגויות שליליות כמו הקטנה של האדם שבו מקנאים כדי להרגיש טוב, חשוב לשים לב לעוצמה ולמופעים של התנהגויות שליליות על מנת לפנות לטיפול במידת הצורך".