האם משכורת גבוהה יותר תעשה אותנו מאושרים? או זכייה בלוטו? ומה לגבי סתם חבילת שטרות שמצאנו ברחוב? התשובה סבוכה יותר ממה שאתם חושבים. כסף לא מייצר אושר. אבל יש סיכוי שתהיו מאושרים יותר עם יותר כסף. למה? התשובה כאמור מורכבת למדי. בקצרה: כשעוסקים באושר, השאלה היא לא כמה כסף יש לכם בבנק, אלא מה אתם עושים איתו. המשמעות חשובה יותר מהכל.

פרופ' טל שביט, חוקר כלכלה התנהגותית וכלכלת אושר מהמחלקה לכלכלה ומנהל עסקים באריאל, הסביר לנו מה כדאי לדעת על הקשרים הסבוכים בין כסף לאושר, שיכולים לשנות את נקודת ההשקפה שלכם על לא מעט דברים.

  1. כסף יכול להפוך אתכם לאומללים

    יש עניים מאושרים, שמסתפקים במה שיש להם. יש עשירים שלא מוצאים טעם בחיים. הכל בגלל שאלת המטרה. פרופ' שביט מספר על מחקר על זוכי לוטו בארה"ב, שמצא שרבים מהם הפכו לאומללים למדי. לאו דווקא בגלל הכסף עצמו, אלא בגלל שהם זכו בסכומים גדולים כל כך, שהם הפסיקו לעבוד. לא היה להם בשביל מה לקום בבוקר. הם חשדו בכל מי שהיה איתם בקשר. איבדו חברים, בני משפחה וקהילה. אם הם היו עובדים, טוען פרופ' שביט, יכול להיות שהאושר שלהם לא היה נפגע. 

  2. מצד שני, הוא אמצעי לקניית אושר

    גם כאן מה שחשוב הוא לא הכסף עצמו, אלא מה שהוא יכול לקנות. הדוגמה הטובה ביותר לכך היא בריאות. מי שיש לו יותר אמצעים יכול לקנות טיפול טוב יותר, ליהנות מתזונה בריאה ומפעילויות יקרות. אבל לא רק בריאות הופכת אותנו למאושרים. גם חוויות כמו טיסה לחו"ל תורמות לאושר שלנו. מי שיש לו כסף, יכול לצבור יותר חוויות. מתמטיקה פשוטה.

  3. עודף קניות מונע אושר

    מכורים לאמזון? לא יכולים בלי הסיבוב היומי בקניון? הארון מתפוצץ מבגדים? גם אם מנהל הבנק שלכם לא מודאג מזה, כנראה שזה לא תורם למצבכם הנפשי. פרופ' שביט מסביר שמי שקונה בלי הפסקה, נמצא במלכודת לפיה הוא אף פעם לא מסתפק במה שיש לו. המוצרים שנקנו הופכים לחסרי ערך רגע אחרי שנרכשו. ומיד אתם ממשיכים אל הרכישה הבאה. 

    אישה מאושרת (צילום: Radu Florin,unsplash)
    מה שחשוב הוא לא הכסף עצמו, אלא מה שהוא יכול לקנות | צילום: Radu Florin,unsplash
  4. צניעות תורמת לאושר

    אין קשר לכמות הכסף שיש לכם. אפשר להיות עשיר וצנוע או עני ופזרן. השאלה החשובה היא מה המשמעות שאתם מעניקים לחיים שלכם. אם הכסף משמש אתכם כדי לבנות משהו, הוא מעניק לכם הרבה יותר מאשר עוד מוצר שתוכלו לקנות. 
  5. הדבר הכי חשוב שכסף קונה הוא ודאות

    לא מעט מחקרים ניסו לבדוק מה סכום הכסף המדויק שהופך אותנו למאושרים. העיקרון המנחה היה שמתחת לסכום מסוים, האושר נפגע, בגלל תחושת לחץ ואי ודאות מהעתיד הכלכלי. כל מי שהיה בעל עסק בתקופת בקורונה יכול ודאי להזדהות. כסף, במרבית המקרים, מעניק את תחושת הביטחון והוודאות שחשובה כל כך לתחושת האושר שלנו. 
  6. הסכנה הגדולה של הכסף: עודף בחירה

    לא תמיד האפשרות לקנות כל מה שאנחנו רוצים היא טובה. חשבו על ילד שהולך למכולת ומקבל את האפשרות לקנות מה שהוא רוצה. זה לא ישמח אותו. תהליך הבחירה מתיש ומייגע. דווקא מגוון אפשרויות קטן, או מצב של חוסר בחירה, עדיף לפעמים. כמובן, מסביר פרופ' שביט, אין טעם בקיצוניות בנושא הבחירה. מינון נכון הוא חלק מסודות האושר. 
    סוכריות בצורת לבבות (צילום: Brent Hofacker
, ShutterStock)
    עודף בחירה הוא מסוכן לנו ולא משרת אותנו | צילום: Brent Hofacker , ShutterStock
  7. חסכתם לפנסיה? זה לא מה שיהפוך אתכם למאושרים

    עבדתם כל החיים, סוף סוף פרשתם. בבוקר שאחרי אין לכם מה לעשות, והתחלתם לדעוך. פרט לפנסיה הכלכלית, שחשובה לתחושת הביטחון שלכם, צריך לתכנן את פנסיית האושר. אולי כדאי להמשיך לעבוד במשרה קטנה יותר או להתנדב. העיקר, להיות אקטיביים. חשוב גם להקיף את עצמכם בקהילה תומכת. מי שמתכונן גם לאושר שלו, מרוויח יותר.