ביום שני, 17 במאי, מציינים בעולם את היום הבינלאומי נגד הומופוביה, טרנספוביה וביפוביה - הבנ"ה, זו השנה ה-16. מטרת היום היא להפחית את ההומופוביה ברחבי העולם והתאריך נקבע שכן ביום הזה, בשנת 1990, הוסרה ההומוסקסואליות מרשימת ההפרעות הנפשיות על ידי ארגון הבריאות העולמי. לרגל היום, הנה 10 המלצות לספרים שנכתבו ע"י להט"בים עבור, ובכן, כולם. 

  1. דיוויד לוויט/ הלשון האבודה של העגורנים/ כנרת זמורה ביתן/ תרגם משה זינגר

    פיליפ יצא מהארון ושכח לסגור הדלת, אז אבא שלו, שעדיין נשוי לאמא שלו, יוצא אחריו. איך זה לחיות עם סוד ואיך זה לחיות בלעדיו, רומן שפורסם לראשונה ב־1986 והיה מהראשונים שעסקו בחיים הומוסקסואליים וביציאה מהארון. 
  1. שאגי ביין/ דאגלס סטיוארט/ לסה/ תרגם שי סנדיק

    גלזגו, 1981, שפל כלכלי, אמא אלכוהוליסטית, אבא בוגדני, ילדים מוזנחים, ואחד מהם הוא שאגי. שאגי העדין, הנחמד, המסור, אנין הטעם ועוד המון המון תכונות שמתווספות יחד לקטגוריה "שונה", מה שממש לא כדאי להיות בגלזגו בשנות השמונים. ספר נוגע ללב על ילד שתרצו לאמץ. 
  2. רועי יולדוס רייס/ יום של גאווה/ ספרי ניב

    חברים, הגיע הזמן להודות. השיטה של "אם לא נספר להם על זה - הם לא יהיו כאלה" לא עובדת. ילדים מבינים שהם לא סטרייטים גם אם עדיין לא לימדו אותם את המילים המדויקות. אז הנה ספר שמסביר את קונספט יום הגאווה לילדים, כי מה שמכירים לא (כל כך) מפחיד. 
  3. ארי ודאנטה מגלים את סודות היקום/ בנג'מין אלירה סאיינז/ הוצאת ידיעות ספרים, טל מאי/ תרגום: מאירה פירון

    כמו בסעיף הקודם, רק על שני מתבגרים ממוצא מקסיקני, ומרגש במיוחד. מתאים לנוער ומעלה.
  4. ארבע/ נעה כץ/ הוצאה פרטית

    הידעתם שרבע מכל הזוגות של הברבורים השחורים הם זוגות הומוסקסואליים? את זה אפשר לקרוא בספר הציפורים הקורע של הקומיקסאית נעה כץ, ואם אתם רוצים להתמקד בסוגייה – סוגיית הלהט"בים, לא סוגיית הברבורים – תקראו את הרומן הגרפי שלה, ארבע, קומיקס דוקומנטרי שמספר על (ארבע) יציאות מהארון, אחת מהן של נעה עצמה, והוא מבוסס על סיפורים אמיתיים ואיורים מעולים.
  5. דיוויד לוויתן וג'ון גרין/ ויל גרייסון ויל גרייסון/ הכורסא ומודן/ תרגם תומר בן אהרון

    שני נערים עם אותו שם נפגשים. אחד מהם הוא גיי, השני סטרייט, אבל יש לו חבר טוב שהוא גיי. מבינים לאן זה הולך? ג'ון גרין (הסטרייט) הוא האיש שגרם לכם לבכות בקול ב'אשמת הכוכבים', ודיוויד לוויתן (הגיי) הוא אחלה סופר נוער שלא תורגם מספיק, ושניהם כתבו את הספר לסירוגין, כשכל אחד כתב את הסיפור מנקודת המבט של דמות אחרת. זה רומן YA שמתאים גם למבוגרים, שבאופן מפתיע מספר על GENZ, הדור הכי מדוכא שהיכרנו עד היום, ובכל זאת מצליח להיות ספר feel good.
  6. ספרי המומינים/ טובה ינסון/ הוצאת כתר/ תרגום: דנה כספי

    האם המומינים היא סידרה גיי-פרנדלי? ההוכחות: סדרת ספרים עם מסר של אהבת הזולת וסבלנות כלפי השונה, שכתבה סופרת בי סקסואלית שלא התביישה במערכות היחסים שהיו לה עם נשים, על חלקן ביססה דמויות בסדרה, ובל נשכח את העובדה שטינגומי ובוב, שהמיניות שלהם פלואידית מאוד, מסתובבים כל הזמן כשהם מחזיקים ידיים.  I rest my case. 
    קוראת ספר (צילום: KingaCichewicz UNSPLASH)
    רשימת קריאה ליום להט"בים | צילום: KingaCichewicz UNSPLASH

ועוד שלוש סדרות:

סדרת ספרי 'נגמר העוף'/ זיו כהן, מהסופרים הישראליים הראשונים שכתבו גיבור ראשי גיי;  סדרת 'החופרת'/ יונתן שגיב, על עודד חפר, הבלש הלהט"בי שבוחר את הpronouns  שלו לפי איך שבא לו; וסדרת אליאנה דוידוב, על חוקרת הציפורים־בלשית/ ארנה קזין, שמנהלת מערכת יחסים חצי מקצועית חצי רומנטית עם שוטרת שווה לגמרי.

* תודה לקבוצת הפייסבוק המלצות אמיתיות על ספרים על העזרה בתחקיר