זו תופעה מצחינה שלא מרבים לדבר עליה, אבל כשהיא מגיעה, אנחנו נעשה הכל כדי להתרחק ממנה, או מאלו שסובלים ממנה. מדובר בתופעת ההליטוזיס – ריח רע מהפה, תופעה שכיחה ומבאסת. אז אנחנו מצחצחים שיניים עם משחה בריח מנטה חזק, שוטפים במי פה, מוצצים סוכריות מנטה ומשתמשים באמצעים אחרים שנועדו לרענן אותנו, אלא שריח רע מהפה יכול להיות סימן למשהו שלא כדאי להתעלם ממנו, החל מהיגיינת פה לקויה, עבור לדיאטה לא מאוזנת ועד למחלות שונות. מה ניתן לעשות כדי להתרחק מהצרה? ד"ר יניב מאייר, מומחה למחלות חניכיים ויו"ר לשעבר של האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים, מסביר  

  1. הגיינה בסיסית
    הקפידו על צחצוח שיניים, גם של השיניים התותבות והשתלים. צחצחו שיניים פעמיים ביום אחרי שאתם אוכלים ואל תשכחו את הלשון. הקפידו להחליף מברשת או ראש מברשת כל חודשיים עד שלושה חודשים, ואחרי מחלה. השתמשו בחוט דנטלי ובמי פה כדי להשלים את הטיפול. חשוב להקפיד על ניקוי קבוע בין השיניים, באמצעות קיסם דנטלי או חוט דנטלי ולהסיר את שאריות המזון הנשארות בין השיניים. 

  2. בדיקה שגרתית
    בקרו את רופא.ת השיניים שלכם פעמיים בשנה, לפחות. בדיקה קבועה מבטיחה שכל בעיה שייתכן ומתפתחת בפה, בין אם דלקת חניכיים, מחלת חניכיים, יובש בפה, עששת וכל בעיה אחרת, תזכה למענה מיידי ולא תתפתח לבעיה גדולה יותר. 
  3. הימנעו מדיאטה קיצונית
    דיאטות לירידה במשקל הדוגלות בהפחתה מחמירה בפחמימות, עשויות להוביל לריח רע מהפה. זאת משום שבדיאטה כזו הגוף שורף שומן לדלק במקום גלוקוז. שריפת שומן טובה לירידה במשקל, אבל אם אינכם רוצים לסבול מתופעת לוואי מסוג ריח רע מהפה, עדיף למצוא את הדיאטה המאוזנת המתאימה לכם.  
  4. המאכלים שיגרמו לריח רע
    רשמו לעצמכם: שום, בצל, תבלינים חזקים, קפה, אלכוהול, גבינה, דגים משומרים, פסטרמה – וזו רק רשימה חלקית. גם תרופות מסויימות עלולות לתרום לתופעה הלא נוחה הזו. עקבו אחרי הצריכה שלכם ואם אתם מבחינים בכך שמזון, משקה או תרופה מסוימת משפיעים לרעה על ריח הבל הפה שלכם, השתדלו להימנע מהם או לטפל בתופעת הריח באמצעות צחצוח שיניים ושטיפה במי פה. חשוב לדעת שצחצוח ושטיפה אינם מסלקים את תופעת הריח לחלוטין. כל עוד החומרים שגורמים לתופעת הריח נמצאים במחזור הדם שלכם, הריח יחזור.
  5. ההרגל שעולה לכם ביוקר
    הפסיקו לעשן וללעוס טבק. אולי הרצון להיפטר מריח רע מהפה יהווה עבורכם סיבה מספיק טובה
    להפסיק את העישון ולעיסת הטבק, גם אם כל סיבה אחרת לא הצליחה לגרום לכם להפסיק.

  6. שתו הרבה מים
    שתיית מים מרווה וגם שוטפת את הפה.
  7. העזרים שעוזרים
    השתמשו במוצרים שעוזרים להפחית ריח רע מהפה. מי פה אנטיספטיים יכולים לסייע בסילוק חיידקים הגורמים לריח רע מהפה. אם אתם סובלים מיובש, רופא השיניים עשוי להמליץ על רוק מלאכותי. השתמשו בחוט דנטלי מאיכות גבוהה ובמברשת השיניים המתאימה לכם ביותר. כדאי להתייעץ עם הרופא לגבי המוצרים המתאימים ביותר עבורכם.
  8. אכלו יותר פירות וירקות קשים
    פירות וירקות מסוימים מכילים סוכר שנשאר על השיניים. באותו זמן, אם הם קשים, החיכוך עם פני השן מסייע בפינוי רובד החיידקים וחלקיקי מזון (כמו למשל תפוח או מלפפון). וכמובן – אכילת יותר פירות וירקות טובה לבריאות הכללית שלכם.
  9. בדקו אופציות אחרות
    יכול להיות שהבעיה לא קשורה לפה. אם רופא השיניים קובע שהפה שלכם בריא, השתמשתם בכל הטיפים ועדיין יש לכם ריח רע מהפה, גשו לרופא המשפחה שלכם. ייתכן ומפתחת אצלכם בעיה רפואית שאינה קשורה בהיגיינת הפה, אך גורמת לריח רע מהפה כסימן אזהרה ותופעת לוואי. 

  10. אמצעי מניעה
    מומלץ לפגוש את רופאי השיניים והשינניות גם כשאתם לא סובלים משום בעיה. כדאי לבקר אותם בכל חצי שנה, כך שאם מתגלה בעיה בחלל הפה, ניתן לטפל בה במיידי לפני שהיא מתפתחת לבעיה גדולה ומורכבת. הביקור אצל שיננית חשוב במיוחד להסרה קבועה של אבנית, אותה לא ניתן להסיר באמצעים ביתיים. עם זאת, לאחרונה נכנסת לתחום בריאות השיניים טכנולוגיה פורצת דרך המבוססת על שימוש בתדר רדיו לצחצוח שיניים. שיטה זו נותנת מענה לטיפול במניעת היווצרות והפחתת האבנית, במקביל לטיפול אצל השינניות.