חוק ביטוח בריאות ממלכתי חייב את קופות החולים להעמיד לרשות מבוטחיהן מענה רפואי סביר בכל שעות היממה, בעיקר בשעות שהמרפאות אינן פעילות, כאשר אחת מהחלופות העיקריות העומדות לרשותם הינם המוקדים לשירותי רפואה דחופה בקהילה, חלקם מוקדים בבעלות של הקופות עצמן וחלקן בבעלות של מרפאות עצמאיות הפרוסות ברחבי הארץ.

בשנים האחרונות מוקדי הרפואה הדחופה מנקזים חלק גדול של פונים המתלוננים על בעיות רפואיות דחופות. יש בכך יתרונות גדולים למערכת הרפואית בכך שמתוך מיליוני פניות בשנה במדינת ישראל שבעבר היו מתנקזות רק לבתי החולים, חלק ניכר מהעומס שהיה מוטל בעבר על חדרי המיון מופנה כיום לאותם מוקדים.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד ירון מויאל, לחץ/י כאן

מספר המקרים של רשלנות מוקדי רפואה דחופה עולים בשנים האחרונות

יחד עם זאת ובמקביל, מספר המקרים של רשלנות מוקדי רפואה דחופה הולכת ועולה בשנים האחרונות. הסיבות לכך נובעות משילוב של מספר גורמים. ראשית, חלק לא מבוטל מהחולים הפונים למוקדי הרפואה הדחופה הינם חולים המגיעים למוקד עם בעיה חמורה ומסכנת חיים כגון אירוע לבבי, שבץ מוחי, דימום פנימי וכד'. המדובר באירועים המחייבים מיומנות וניסיון של הצוות, כמו גם אבחנה וטיפול מידיים ומהירים, תוך הפנית החולה לטיפול חירום בבית חולים כגון ניתוח מידי, צנתור וכיוצ"ב.

עפ"י הנחיות משרד הבריאות המוקד חייב להיות מאויש לפחות ע"י רופא ואחות. בד"כ הצוות הרפואי המאייש את המוקדים הינם רופאים צעירים וחסרי ניסיון יחסית, כאשר בניגוד לבתי חולים, אין גם במקום מערך שלם הקיים בבתי החולים ובכלל זה רופאים מומחים בתחומי הרפואה השונים (כגון קרדיולוגים, נוירולוגים וכיוצ"ב), כמו גם היעדר אמצעי הדמיה (כגון בדיקות CT או MRI) ואמצעים טיפוליים אחרים הקיימים בבתי החולים.

מקרים רבים המחייבים טיפול מידי "נופלים בין הכיסאות" ולא מאובחנים ומטופלים כנדרש

עורך הדין ירון מויאל (צילום: אבי נעם)
עורך הדין ירון מויאל | צילום: אבי נעם

שנית, הרופא התורן המקבל חולה עם בעיה דחופה נמצא בלחץ של זמן, מה גם שאינו מכיר את החולה קודם לכן ולעתים רבות תיקו הרפואי של החולה לא עומד בפניו. בנוסף ובשל עומס רב על אותם מוקדים, כמו גם אותו חוסר מיומנות וניסיון, מקרים רבים של חולים הדורשים טיפול מידי "נופלים בין הכיסאות" ולא מאובחנים ומטופלים כנדרש, וחלקם אף משוחררים לביתם באבחנה שגויה ובמצב מסכן חיים.

למרות כל הקשיים הללו גם על רופא תורן במוקד רפואה דחופה המבצע אבחון או טיפול מוטלת החובה להתנהג באופן סביר ולא רשלני כלפי החולה. חובה זו כוללת את עריכת הבדיקות המתאימות, היוועצות עם מומחים כאשר הדבר נדרש, מיצוי הטיפול הרפואי עד תום בטרם שחרור החולה לביתו.

בחינת האפשרויות העומדות בפני הנפגע באמצעות פניה לעורך דין מקצועי ומנוסה

לסיכום, רשלנות רפואית של מוקדי רפואה דחופה עלולה להוביל לנזקים למטופל. שחרור שגוי או מוקדם מדי של המטופל למרות צורך בטיפול נוסף או הפניה מיידית לבית חולים עלולים להציב אותו במקרים מסוימים אף בסכנת חיים. במקרה של חשד לרשלנות רפואית של מוקד לרפואה דחופה אשר הובילה לנזק למטופל, חשוב לפנות לייעוץ אצל עורך דין רשלנות רפואית בהקדם האפשרי בכדי לבחון את האפשרויות המשפטיות העומדות בפני הנפגע.

עורך דין ירון מויאל עוסק ברשלנות רפואית, תביעות נזיקין ונזקי גוף קשים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד ירון מויאל - 053-7429167