כולנו מיצינו את מזג האוויר הדוחה והמגעיל ששורר כאן בימים הקרובים. השמיים מתכסים באובך אפרורי ומדכא, נהיה בלתי אפשרי לנשום בחוץ בלי להשתעל, אנשים רבים הופכים לחולים, ולא פחות גרוע מכך – הבית מתמלא באבק ובלכלוך. אז אם תהיתם לעצמכם איך אפשר לשמור על הניקיון ולשרוד את התקופה הזו – הכתבה הזו בשבילכם. 

  1. לסגור ולאטום את הבית מכל הכיוונים

    דמיינו מלחמת זומבים בה אנשים אוטמים חלונות עם עצים – אז ככה, ואפילו יותר. "ברגע שפותחים את הפתח הקטנטן ביותר בחלון או בדלת, האבק נכנס פנימה בכמויות", מסבירה חנה אוטמזגין (70), מנקה מנוסה מזה 50 שנה שיודעת דבר או שניים על איך מזג האוויר נכנס לנו לבתים, "כל הבית מתמלא באבק שמצטבר בכל מקום – מהתקרה ועד לרצפה". לכן, השיטה הכי טובה לנקות אבק, היא למעשה למנוע אותו מלכתחילה. "תסגרו חלונות ודלתות עד כמה שאפשר, כי האבק נכנס עם הרוח. אל תשאירו רשתות כמחסום היחידי, חשוב לסגור את חלון הזכוכית כי האבק חודר הכל", מסבירה אוטמזגין.
  2. להתחיל בלמעלה, ולסיים בלמטה

    "תתחילו לנקות את האבק שהצטבר בתקרה, במשקופי הדלתות, מעל הדלתות ומעל הארונות", היא מתארת, "לאט לאט תתחילו לרדת למטה ואל תשכחו לנקות גם את החלונות, הרשתות והתריסים. אסור לפספס אף נקודה". אם תתחילו במקומות הנמוכים ורק לאחר מכן תנקו את המקומות הגבוהים, למעשה לא עשיתם דבר. תוך זמן קצר האבק שניקיתם למעלה יצטבר באזורים שמתחתיו, והאבק העקשן יסרב לעזוב במשך תקופה.
  3. לא לדפוק על שטיחים ומזרונים

    אם גם לכם יש זיכרון של אנשים הטופחים על שטיחים ומזרונים כדי לנקות אבק, תמחקו אותו מהראש שלכם ומהר. "אם תדפקו עליהם כל הבית יתלכלך תוך שנייה. הדבר היחיד שצריך לעשות הוא לשאוב בעזרת שואב אבק את המזרונים, הספות והשטיחים בייסודיות", היא מסבירה.

  4. הניקיון עצמו

    הגענו לרגע הקשה מכולו – ניקיון האבק עצמו.  אוטמזגין ממליצה שלא להסתפק במגבונים, ולנקות באמצעות סמרטוט, בלי לחפף: "פחות חשוב באיזה חומרי ניקוי משתמשים, כל עוד תשמשו בסמרטוט. תספגו את הסמרטוט בחומר ותייבשו אותו לפני השימוש בו".

    כמובן שחפצים מיוחדים דורשים חומר ניקוי שונה. "חפצים מעץ חשוב לנקות עם חומר מיוחד שייתן ברק, וחלונות חשוב לנקות עם ספריי ספציפי", היא ממליצה ומסייגת, "חשוב להשאיר את החפצים יבשים לאחר הניקוי על מנת שלא ישארו כתמים".
  5. לגמור עם זה במכה אחת

    העצלנים שבנינו בוודאי מכירים את השיטה הידועה - לנקות בכל יום חלק אחר בבית. אז בתקופות של אובך כמו אלו, השיטה הזו לא תעבוד לכם. "תנקו את הכל ברצף, באותו היום" ממליצה אוטמזגין ומוסיפה, "אל תסתפקו בניקיון אחד. תעברו על החפצים פעם נוספת כדי לנקות כל שארית אבק שנותרה אחרי הניקיון הראשוני".

  6. אסור לאוורר את הבית אחרי הניקיון

    אחרי שעמלתם, השקעתם, ניקיתם וקרצפתם, הדבר האחרון שאתם רוצים זה שהכל ירד לטמיון. "פעם אחת ניקיתי בית ופתחתי את החלונות כדי לאוורר, אבל כשחזרתי הבייתה קיבלתי טלפון והלקוחה אמרה לי שהכל מלוכלך", מספרת אוטמזגין ומסבירה, "התברר שבגלל שהשארתי את הכל פתוח נכנס אבק שוב, וכל העבודה הייתה לשווא". לכן, חשוב לסגור את כל החלונות והדלתות גם לאחר הניקיון. אם יש צורך באוורור מסוים, אוטמזגין ממליצה להשתמש במזגן.
  7. לא לתלות כביסה בחוץ

    אם תעשו את הטעות הזו ותתלו את הכביסה שלכם לייבוש בחוץ, אתם פשוט מאוד תצטרכו לכבס אותה מחדש. "הכביסה תתמלא באבק תוך שניות וכל העבודה שלכם תלך לפח", מסבירה אוטמזגין ומוסיפה, "תוכלו לייבש אותה במייבש או לתלות אותה בתוך הבית במקום".

  8. אל תהיו קשים עם עצמכם

    תזכרו שכולנו נושמים בימים אלו את אותו אבק, ואי אפשר לצפות לפרפקציוניזם במצב זה. "תהיו אנשים נקיים אבל אל תשתגעו, מקסימום אם יתלכלך – תנקו", מדגישה אוטמזגין, "כל דבר צריך לעשות במידה, וגם לנקות בקיצוניות זה לא טוב. תאפשרו לעצמכם לחיות".