שותפים עסקיים שהם קרובי משפחה או חברים טובים במקרים רבים מתלבטים האם לעגן את ההסכמות שבבסיס השותפות בהסכם מייסדים או לחילופין להתחיל להניע את השותפות ללא הסכם מתאים מתוך תקווה ואמונה שהעסק יצליח ושלא יתעוררו מחלוקות וסכסוכים בין השותפים. יובהר כי הקמת שותפות ללא עריכת מקצועית של הסכם שותפות היא הטעות הגדולה ביותר ששותפים יכולים לבצע עם הכניסה לשותפות.

הניסיון מלמד כי לעיתים הבסיס המשפחתי או החברי של השותפות עלול להוביל לכשלים בפעילות העסקית ולעיתים אף להביא לסיומה הפתאומי והמצער של השותפות. שותפות מוצלחת מלווה ביתרונות רבים שכוללים בין היתר הגדלת המשאבים הכספיים, ריבוי אפשרויות לקבלת אשראי, אפשרויות התרחבות לשווקים חדשים וביטחון המושג על ידי הסתייעות בשותפים עסקיים. עם זאת, שותפות בין חברים או בני משפחה עלולה גם לפגוע משמעותית במישור היחסים הבין אישיים עקב חילוקי דעות וסכסוכים הנוגעים לשלל היבטים הקשורים לפעילות העסקית השוטפת ולחובותיהם של השותפים.

לפניה ישירה אל גיא הרשקוביץ, עו"ד מגשר ובורר, לחץ/י כאן

הסכם שותפים מותאם ספציפית לצרכים ולאינטרסים של השותפים

ההמלצה עבור כל אדם שמתכנן להיכנס לשותפות היא לקחת בחשבון גם תרחישים קיצוניים ומצבים שעשויים להיראות כבלתי אפשריים, ולפנות לעורך דין מקצועי ומיומן כדי שיערוך הסכם שותפים מותאם ספציפית למערכת היחסים, לצרכים ולאינטרסים של השותפים. בהסכם השותפות מקובל לקבוע מראש את המטרות העיקריות של השותפות.

עורך הדין יסייע לשותפים להגדיר את חלוקת הסמכויות בשותפות, לקבוע מיהו הגורם בעל הסמכות להכריע במחלוקות שעלולות להפריע למהלך העסקים התקין ולקבל החלטות בעסק. חוסר בהירות בהגדרת תפקידיהם של השותפים עלול לגרום לחילוקי דעות וסכסוכים שיפריעו לניהול השותפות, יפגעו במוניטין שלה ובמקרים חמורים אף יגרמו להשבתה מוחלטת של הפעילות העסקית. כמו כן, עורך הדין ישקף עבור השותפים את השקעותיהם הכספיות בשותפות, כאשר בחלק מהמקרים השקעות מסוג זה יירשמו כהלוואת בעלים ולפיכך יאפשרו לשותף המלווה לקבל את החזר הלוואת הבעלים לפני ביצוע חלוקת רווחים בין כל השותפים.

הסדרת שלל סוגיות משפטיות וכלכליות מובילה לחיסכון של זמן וכסף

עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום המשפט המסחרי שעוסק בליווי עסקים ושותפויות מחזיק בארגז כלים ובניסיון שמאפשרים לו לערוך הסכם שותפים ברור ומפורט שמסדיר סוגיות משפטיות וכלכליות רבות הכרוכות בניהול השותפות ועל ידי כך יכול לחסוך לשותפים כסף, זמן ועוגמת נפש. באופן כזה השותפים יוכלו לשמור על מרקם יחסים תקין באמצעות ביסוס הפרדה ברורה בין הגדרת תפקידיהם בשותפות לבין היחסים המשפחתיים או החבריים בינם לבין יתר השותפים.

במטרה למנוע או לצמצם את היקף חילוקי הדעות במישור הכספי בהמשך הדרך, עורך הדין ישוחח עם השותפים, יבין כיצד הם מעוניינים לחלק את הרווחים וההפסדים ביניהם ובהתאם יעגן מנגנון לחלוקת רווחים והפסדים בהסכם השותפות. לרוב מקובל לקבוע שהשותפים יעבדו בעסק מספר שעות שווה כאשר גם ההפסדים והרווחים יחולקו ביניהם באופן שווה. ניתן לסטות מאופן חלוקה זה בהתאם לרצון השותפים ולקבוע שותפות על בסיס שאינו שוויוני, כך שכל שותף ימשוך רווחים לפי חלקו היחסי בשותפות. כדי להעניק תוקף מחייב לכללים שמסדירים את מחויבות השותפים למיזם מומלץ שעורך הדין יעגן בהסכם השותפות סנקציות שירתיעו את השותפים מלפעול בניגוד לכללים כאמור. 

עו"ד גיא הרשקוביץ (צילום: גיא קרן)
עו"ד גיא הרשקוביץ | צילום: גיא קרן

קביעת מנגנוני היפרדות מוסכמים בהסכם השותפות

כדי למנוע פגיעה בהכנסות העסק ובפעילותו השוטפת בעקבות סכסוך שותפים, עורך הדין יציג בפני השותפים מספר מנגנוני היפרדות אפשריים שנועדו לתת מענה למצב שבו חילוקי דעות בין השותפים לא מאפשרים להמשיך ולנהל את העסק במשותף. אחד ממנגנוני ההיפרדות המוכרים הוא מנגנון BMBY (BUY ME BUY YOU) שמאפשר לאחד השותפים לרכוש את חלקו של שותף אחר בעסק ו/או לחייב את אחד השותפים למכור את חלקו לשותף אחר לפני שהוא מציע את חלקו למכירה לצדדים שלישיים בשוק החופשי.

עריכת הסכם שותפים מפורט וברור היא חיונית גם במצבים של העברת עסק משפחתי מדור לדור. במקרים כאלו לרוב מדובר בעסקים מצליחים ששורדים שנים רבות. על כן, כדי להמשיך את המסורת המשפחתית המפוארת חשוב מאוד להקפיד שעורך דין מיומן, מנוסה ומקצועי יבצע הסדרה משפטית מקיפה של כל ההיבטים הנלווים לפעילותה של השותפות, ויסייע לבעל העסק להסדיר את לוחות הזמנים לצורך ביצוע העברת עסק בין דורית. בתוך כך, עורך הדין ייבחן את צרכי העסק, את כלל ההשקעות והנכסים של השותפים בו כאשר הוא מקפיד להתחשב ביכולותיה הכלכליות של המשפחה ובצרכיה. הניסיון מלמד כי היערכות משפטית מקיפה יכולה לקדם ביצוע העברה בין דורית יעילה שתגן על השותפים בעסק מפני סיכונים שעלולים להתממש בעת העברת עסק משפחתי מדור לדור.

עיגון מנגנוני יישוב סכסוכים חלופיים בהסכם השותפות

במועד הקמת השותפות שותפים שהם חברים או בני משפחה לרוב מסתמכים על יחסיהם הקרובים ועל כן לא מצפים להיתקל בחילוקי דעות ובסכסוכים הקשורים לפעילותה העסקית של השותפות. עם זאת, ההיסטוריה מלמדת כי במשך השנים שותפויות רבות התפרקו בעקבות סכסוכי שותפים שהגיעו לפתחו של בית המשפט. במקרים רבים, פניה לבית המשפט עלולה להחמיר את הסכסוך בין הצדדים ולגרום לפגיעה אנושה בשותפות. כדי להפחית את עוצמת הסכסוך, השותפים רשאים לעגן בהסכם השותפות הליכי יישוב סכסוכים חלופיים דוגמת גישור או בוררות, אשר יאפשרו להם לגבש פתרון יעיל לסכסוך מבלי שיאלצו לקחת חלק בהתדיינות משפטית יקרה וממושכת.

כדי לשמור על זכויות השותפים ולהימנע ממצב שבו אחד מהם מחליט למכור את חלקו בשותפות לצדדים שלישיים מבלי שקיבל את אישור יתר השותפים, עורך הדין יוכל להכניס להסכם השותפות סעיף שתכליתו למנוע מכירה של חלקים מהשותפות למשך תקופה קצובה ולסייע להבטיח את מחויבותם המלאה של השותפים.

עורך הדין גיא הרשקוביץ מייסד ובעלים של hershkovich law firm , מוסמך כמגשר ובורר ומתמחה ועוסק בסכסוכים עסקיים ומסחריים במשך כ- 18 שנים. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה לגיא הרשקוביץ, עו"ד מגשר ובורר - 053-9428571