הגשת כתב אישום מסמנת הלכה למעשה את תחילתו של הליך המשפט הפלילי בבית המשפט. עם סיום החקירה המשטרתית, יועבר תיק החקירה למי מגורמי התביעה (תביעות/פרקליטות) ואלה יבחנו את מאזן הראיות בתיק ובתוך כך תתקבלנה החלטה האם לגנוז את התיק הפלילי או לחילופין, להגיש כתב אישום לבית המשפט.

ככלל, כאשר גורמי התביעה סבורים כי יש בידם מספיק ראיות להוכחת אשמתו של מאן דהוא בביצוע מעשים פליליים, יוגש כנגדו כתב אישום לבית המשפט.

כתב האישום מכיל עובדות אשר לשיטת המדינה מגובות בראיות, כאשר אותן עובדות הלכה למעשה צריכות לגבש בסופו של יום את יסודות העבירה או העבירות בגינן הוגש כתב האישום. הנטל להוכחת העובדות כאמור לעיל, מונח לפתחה של המדינה (תביעות/פרקליטות).

עו"ד תומר בנישתי מסביר באילו נסיבות ניתן לבטל את כתב האישום.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין פינטו בנישתי ושות', לחץ/י כאן

מהו כתב אישום ומה כולל בתוכו כתב האישום?

כתב האישום מתאר באמצעות עובדות את המקרה או האירוע הפלילי שבגינו נחקרתם במשטרה. כתב האישום הלכה למעשה, מסמן את תחילתו של ההליך הפלילי בבית המשפט.

הגשת כתב אישום משנה את הסטטוס של מי שהוגש כנגדו כתב האישום מ'חשוד' ל'נאשם'. יחד עם זאת, יש לזכור כי עד שלא יצאה הכרעת דין מרשיעה תחת ידו של בית המשפט, חזקת החפות עודנה שרירה וקיימת.

כתב האישום יכלול בתוכו את הפרטים הבאים:

1. שם בית המשפט שאליו הוא מוגש. 

2. ציון מדינת ישראל כמאשימה. 

3. שם הנאשם, תעודת זהות שלו ומענו. 

4. תיאור העובדות המהוות את העבירה/ות. 

5. הוראות החיקוק שלפיהן מואשם הנאשם. 

6. שמות עדי התביעה. 

כיצד ניתן לבטל כתב אישום?

עורכי הדין מיכל פינטו ותומר בנישתי (צילום: ניר קידר)
עורכי הדין מיכל פינטו ותומר בנישתי | צילום: ניר קידר

בטרם נפרט כיצד ובאילו נסיבות ניתן לבטל כתב אישום, חשוב לזכור כי המצב האידיאלי הוא כמובן לשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה בדין הפלילי בשלב מוקדם יותר, עוד בטרם החקירה במשטרה בכדי לקבל הכוונה וייעוץ משפטי מקצועי אשר יכולים למנוע מבעוד מועד את הגשת כתב האישום.

לאחר הגשת כתב האישום, עומדים לרשותנו מספר כלים/טיעונים משפטיים שניתן להשתמש בהם בכדי להביא לביטול כתב האישום:

  1. אי עריכת שימוע כדין - סעיף 60א' לחוק סדר הדין הפלילי מחייב עריכת שימוע טרם הגשת כתב אישום (בעבירות מסוימות - 'פשע' ולמעט מקרים חריגים שאינם מחייבים הליך שימוע) ולכן, ככל שלא נערך הליך שימוע טרם הגשת כתב האישום, דינו של כתב האישום להתבטל.
  2. טענות מקדמיות - החוק מאפשר לטעון טענות מקדמיות אשר יש בכוחן להביא לביטול כתב האישום. ישנן טענות מקדמיות שונות כגון: התיישנות, חסינות, פגם או פסול בכתב האישום, העובדות המתוארות בכתב האישום אינן מהוות עבירה וכן, טענה שעניינה הגנה מן הצדק- טענה זו תעלה כאשר הגשת כתב האישום או ניהול ההליך הפלילי עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית. טענה של הגנה מן הצדק יכולה לכלול בתוכה אף טענה של 'אכיפה בררנית'.
  3. משא ומתן מול גורמי התביעה - סעיף 93 לחוק סדר הדין הפלילי מאפשר לתובע לחזור בו מכתב האישום ועל כן, מיד לאחר בחינת הראיות המצויות בתיק החקירה על ידי עורך דין פלילי, ניתן לפנות לתובע המטפל בתיק ולהציג טיעונים אשר תומכים בבקשה לחזרה מכתב האישום.
  4. הפניית ההליך להסדר מותנה - הסדר מותנה הוא הליך המתנהל אל מול מי מגורמי התביעה (תביעות/פרקליטות), להבדיל מהסדר טיעון שנערך בבית המשפט שככלל יוביל להרשעת הנאשם בפלילים, הסדר מותנה הוא הסכם חוזי לכל דבר ועניין כאשר בסופו של יום, ככל שמתקיימים כלל התנאים עליהם סוכם בהסדר, התיק ייגנז בעילה של הסדר מותנה והדבר אינו מהווה רישום פלילי. הפניית ההליך מבית המשפט להליך של 'הסדר מותנה' מצריכה בחינה מדוקדקת הן של מיהות הנאשם שכן, ישנם תנאי סף בהם צריך לעמוד הנאשם בכדי שיתאפשר לו להעביר את התיק להסדר מותנה והן בחינה של סוג העבירה שכן, לא כל עבירה ניתן לסגור בהליך של הסדר מותנה.
  5. עיכוב הליכים - בכל זמן לאחר הגשת כתב האישום ועד להכרעת הדין, ניתן לפנות ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה להורות על עיכוב ההליכים. קבלת בקשה מסוג זה מעכבת ועוצרת את ההליך הפלילי. יצוין, כי היועץ המשפטי לממשלה רשאי לחדש את ההליך הפלילי במשך שנה או חמש שנים (תלוי בסוג העבירה) אך ככל שההליך לא חודש במשך הזמן המוגדר עפ"י החוק, הדבר יהווה מעין ביטול כתב אישום.

מהי המשמעות של ביטול כתב האישום?

משמעות ביטול כתב האישום נגזרת הלכה למעשה מהמועד שבו בוטל כתב האישום. ככל שהנאשם טרם מסר את תשובתו לכתב האישום (מענה לכתב האישום) ביטול כתב אישום במקרה כזה יאפשר הגשה מחודשת של כתב האישום בגין אותו אירוע פלילי, אך ככל שכתב האישום בוטל לאחר שהנאשם מסר את תשובתו לכתב האישום, משמעות הביטול היא זיכוי ולא יהא ניתן להגיש את כתב האישום בשנית על אותו האירוע.

אם כך, מגוון האפשרויות לביטול כתב האישום הן רחבות ועל כן, ההמלצה לאדם שהוגש כנגדו כתב אישום היא לפנות לעורך דין המתמחה בדין הפלילי ובייצוג נאשמים בבית המשפט בכדי שיפעל בהקדם לביטול כתב האישום.

משרד עו"ד פינטו בנישתי ושות' מתמחה בדין הפלילי על כל רבדיו, למשרד ניסיון רב שנים בייצוג נאשמים בבית המשפט וניהול הליכים פליליים. משרדנו פעל אך לאחרונה לביטול כתב אישום שהוגש כנגד לקוח המשרד במסגרת הליך ת"פ 50551-08-21 שנדון בבית משפט השלום בירושלים (כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר) שם התקבלו טענות ההגנה וכתב האישום בוטל. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד פינטו בנישתי ושות' - 053-6112857