הידעתם? סכסוכים רבים כלל לא מגיעים היום לבית המשפט. בתהליך שקט ועקבי - גישור תופס את מקומו של ההליך המשפטי כאלטרנטיבה מבוקשת לפיתרון סכסוכים. מדובר במציאות בשטח שכבר הוכיחה את עצמה בתחום הגירושין.

למעשה, בחמש השנים האחרונות, מאז כניסתו לתוקף של החוק להסדר התדיינויות בהוראת משפחה המחייב זוג העומד בפני הליך גירושין לעבור הליך גישור בטרם הליך משפטי, כמות התביעות המוגשות לבית המשפט בענייני גירושין ירדו ביותר מ-50%. הציבור הבין את יתרונות הגישור והצביע ברגליים. אותו התהליך מתחיל לצבור תאוצה גם בתחומים נוספים כמו עסקים, ארגונים, שוק העבודה, נדל"ן ועוד. "התהליך הזה קיבל דחיפה משמעותית עם כניסת תקנות הסד"א החדשות לתוקף בתחילת השנה הנוכחית. תקנות אלו מחייבות בין היתר כל תביעה שסכומה מעל ל-40 אלף ש"ח לעבור דרך הליך גישורי בטרם היא מגיעה לבית משפט. מדובר על מהפכה של ממש שתזניק את הגישור בשנים הקרובות כחלופה הדומיננטית והמועדפת על פני ההליך המשפטי", אומר לנו נדב נישרי, מגשר מומחה בגישור גירושין. 

הבעיה מתחילה במגשרים. כלומר, עם ההבחנה בין מגשר מקצועי לכזה שזכה בטייטל הזה משום מקום. "הביקוש לגישור בישראל נמצא בעלייה מתמדת. כמו שהביקוש לגישור עולה כך גם צצים קורסים שמציעים הכשרה בדרך למקצוע הנהדר הזה. אלא שמכיוון שתחום הגישור פרוץ לחלוטין וכל מה שנדרש כדי להתהדר בטייטל של מגשר הוא להדפיס תעודה בבית ולתלות על הקיר, גם הקורסים לא תמיד מתאמצים להציע את היקף השעות והחומר הנדרשים כדי להכשיר אנשים שבאמת יוכלו לעבוד בתחום באופן מקצועי".

בג'ונגל הפרוץ הזה של עולם הגישור אמנם כל אחד יכול להסתובב עם תעודת מגשר, אבל רק מעט יכולים להגיד שהם הפכו את הגישור למקצוע ולמקור פרנסה. מה מבדיל בין אלו לאלו ואיך הופכים למגשרים שעובדים בתחום, צוברים מוניטין ומתפרנסים? הנה כמה טיפים:

  1. להתחיל מקורס גישור בסיסי

    "קורס הגישור הבסיסי כשמו כן הוא, קורס מבוא שמלמד את השפה הגישורית ואת הכלים הבסיסיים שמעניק הגישור להתמודדות עם קונפליקטים. יש גופים שונים שמציעים את הקורס הזה בעלויות משתנות", אומר נישרי. "אני באופן אישי חושב שזה 'מוצר צריכה בסיסי' לא רק למי שרוצה להפוך למגשר אלא לכל אדם. כך או כך, לא חשוב באיזה קורס גירוש בסיסי תבחרו, דעו שהוא רק צוהר לעולם הגישור ולא יהפוך אתכם לאנשי מקצוע".

  2. התמקצעו בקורס פרקטיקום בתחום מסוים

    אם עברתם את הקורס הבסיסי והבנתם שגישור הוא הייעוד שלכם, כדאי למצוא קורס שיכשיר אתכם בתחום בו אתם רוצים להתמקצע. רצוי שתערכו מחקר קצר על הקורסים שיש לשוק להציע. למה כדאי לשים לב? "קודם כל לניסיון של המרצים. מה הם עשו בתחום הגישור, האם הם עובדים בתחום או רק מלמדים, מה הגישה לפיה הם מלמדים. עוד דבר חשוב לא פחות שכדאי לבדוק הוא הסילבוס – מספר הנושאים שילמדו בקורס וכמה שעות יוקדשו לכל נושא. ישנם קורסים רבים שמציעים להפוך אותך למגשר מקצועי בתוך 40 שעות. צר לי לומר שזה רחוק מלהספיק. גישור זה נושא שמורכב מכל כך הרבה אלמנטים, מדיני נפשות, מנפשות של ילדים, מהיבטים רגשיים, כלכליים, חינוכיים, גיאוגרפיים, לוגיסטיים – וכל נושא כזה הוא עולם ומלואו. מי שרוצה להיות מגשר טוב ולא רק מגשר עם תעודה חייב למצוא הכשרה שנותנת אפשרות להעמיק בכל נושא כזה ולהקדיש לו את הזמן הראוי. אומרים שלפעמים הדרך הקצרה היא הרבה יותר ארוכה, בגישור המשפט הזה נכון שבעתיים.
  3. התחברו למגשר מנוסה

    גם אם יש לכם את כל התכונות הנדרשות כדי להפוך להיות מגשרים וגם אם עברתם את ההכשרה הטובה ביותר – בגישור אין תחליף לניסיון. התחברו למגשר שעובד בשטח כבר שנים, שליווה מספיק תהליכי גישור כדי לדעת לתת מענה לכל אתגר מקצועי שעולה, ויהיו רבים כאלה. חלק מקורסי ההכשרה מציעים גם חלק מעשי של ליווי תהליכי גישור אמיתיים לצד מגשר מנוסה – זאת מתנה נפלאה שכדאי לקחת. הלימודים שמתנהלים בכיתה הם חשובים מאוד, אבל להיות שם בחדר הגישור וללוות תהליך עם זוג שמגיע אליו בצומת המורכב בחייו – זה דבר חסר תחליף מבחינת התרומה המכרעת שלו ליכולת שלכם להתפתח בתחום הזה. גם לאחר שתצאו לדרך משלכם ותתחילו לגשר – עדיין יעלו דילמות מקצועיות כל הזמן וכדאי מאוד שיהיה לכם מעין "מנטור" איתו תוכלו להתייעץ.
  4. תקראו

    הדבר המרתק בתהליך גישור הוא העובדה שהוא נוגע בכל כך הרבה תחומי ידע: פסיכולוגיה, כלכלה, משפט, אנתרופולוגיה, תורת המשחקים, משא ומתן ועוד. על כן ככל שתקראו ותעמיקו בתחומים האלה, תהפכו למגשרים יותר טובים. יש ספרות מקצועית אין סופית ונגישה בכל הנושאים הנ"ל והיא צריכה להיות חלק שמלווה את המסע שלכם בדרך להיות המגשרים הטובים ביותר שתוכלו להיות.
  5. תתמקדו בגישור

    נכון, זה לא קל להחליט שמתחילים ללמוד מקצוע חדש ובעבורו עוזבים הכל ועדיין – מי שרוצה להפוך למגשר מקצועי, רציני ובעל מוניטין שעובד בתחום חייב להתמקד במקצוע הזה ולא לעשות אותו "על הדרך". כמו בכל עסק חדש שמקימים, כך גם בגישור, יש תקופת למידה בה אף אחד לא מצפה להרוויח יותר מדיי מבחינה כספית. הגישור זו עבודה מאוד מתגמלת מבחינה כלכלית למי שמצליח לייצר לעצמו שם טוב, אבל כדי לייצר שם טוב צריך להתמסר לדבר. מי שיצליח לעשות את זה לאחר שקיבל את סל הכלים המלא יוכל להצליח ובגדול, משום שכאמור, הביקוש לגישור נמצא בעלייה מתמדת בארץ ובעולם והאפשרויות הן בלתי סופיות. זה הזמן לעשות את זה.