בית משפט השלום בתל אביב עסק לאחרונה בשאלת העונש הראוי לבעל עסק לשליחויות שיוצג על ידי עו"ד שי שקד, אשר לאחר הודאתו הורשע בביצוע שתי עבירות של אי הגשת דו"ח במועד ובשתי עבירות של הפרת חובה לשלם מס המגיע לתקופת הדו"ח עם הגשתו, וזאת בהתאם להוראות חוק המע"מ.

לפי העובדות שפורטו בגזר הדין, בתקופה הרלבנטית לכתב האישום האיש הפעיל עסק לשליחויות ומשלוחים והיה רשום כעוסק מורשה לעניין הוראות חוק המע"מ. לפי הוראות החוק, מתוקף היותו עסק מורשה, בעל העסק היה מחויב להגיש דוחות תקופתיים ולשלם את המס הנלווה להם בזמן ובאופן שנקבעו בחוק.

בעל עסק לשליחויות איחר בהגשת דוחות תקופתיים ולא שילם את המס שנובע מהם

לפי כתב האישום שהוגש נגד בעל העסק נטען כי הוא הגיש את הדוחות התקופתיים לחודשים מאי ואוגוסט לשנת 2019 באיחור של 55 ימים ולא שילם את המס שנובע מהם בסך של 91,141 שקלים. נוסף על כך, באישום השני נטען כי האיש הגיע להסדר עם רשויות המס לתקופות מרץ ואפריל 2019 אשר לפיו היה אמור לשלם סך של 163,768 שקלים, אך לא עמד בהתחייבותו ושילם אך ורק 72 אלף שקלים. עוד נטען בכתב האישום כי בעל העסק הגיש ארבעה דוחות תקופתיים לחודשים יוני, יולי, ספטמבר ואוקטובר 2019 מבלי שצירף את התשלום הנדרש בסך של 109,634 שקלים.

התביעה הדגישה את סכומי המס המשמעותיים שלא שולמו וטענה כי עד למועד גזר הדין בעל העסק הסיר את המחדל בצורה חלקית בלבד בכך ששילם 57 אלף שקלים מהסכום הכולל כך שהסכום הנותר לתשלום עומד על סך של 231,491 שקלים.

התביעה הוסיפה וטענה כי האיש ביצע שמונה עבירות אשר בוצעו על פני תקופה שארכה שבעה חודשים אך עם זאת עתרה לקביעת מתחם עונש הולם אחד עבור כולן. התביעה טענה כי במקרים של עבירות לפי סעיף 117(א)(6) לחוק המע"מ מתחם העונש ההולם לעבירות נע בין מאסר מותנה לבין מאסר בפועל למשך תקופה של חמישה חודשים, למאסר מותנה שנע בין תקופה של חודשיים ועד לשמונה חודשים ולקנס כספי שנע בין 5% לבין 10% מסכום המחדל בצירוף התחייבות שלא לבצע שוב את העבירות.

התביעה טענה כי לנוכח מספר העבירות, סוגן, משכן וסכום המחדל הגבוה שלא הוסר, יש מקום להשית על בעל העסק עונש מצטבר של חמישה חודשי מאסר בעבודות שירות. זאת בצירוף עונש מאסר על תנאי, התחייבות שלא לבצע שוב את העבירות וקנס בשיעור של 5% מסכום המחדל המקורי בתיק שעמד על סך 288 אלף שקלים בקירוב.

עו"ד שי שקד טען שבעל העסק ביצע את העבירות ללא תחכום ותכנון מוקדם

עורך הדין שי שקד (צילום: משרד עו"ד שי שקד)
עורך הדין שי שקד | צילום: משרד עו"ד שי שקד

עו"ד שי שקד שייצג את בעל העסק הגיש לבית המשפט העתק מההסכם להעברת העסק וחובותיו לצד שלישי, צו לפתיחת הליכי פשיטת רגל בעניינו של הנאשם, תלושי שכר ומסמכים רלבנטיים נוספים. הסנגור טען כי במקרה זה יש מקום לענישה מקלה ככל האפשר שכוללת מאסר קצר שיבוצע בעבודות שירות. עו"ד שי שקד הוסיף וטען כי בעל העסק ביצע את העבירות ללא תחכום וללא תכנון מוקדם. לטענתו, האיש הקים את העסק לשירותי שליחויות בשנת 2018 ובשל התנהלות עסקית לקויה הסתבך ונקלע לקריסה עסקית שגרמה לו להסתבך עם החוק.

עוד נטען כי בתקופה הרלבנטית בעל העסק נקלע למשבר אישי ומשפחתי שבמהלכו התגרש מאשתו, נקלע למצב רפואי נפשי בעייתי ורק באמצעות הליך טיפולי שקיבל באופן פרטי הצליח להתייצב. הסנגור הוסיף וטען כי בנסיבות הללו הצד השלישי היה אמור לסלק את החובות למע"מ ולפיכך אין מקום לזקוף את מחדלו של הצד השלישי לחובת בעל העסק. עוד נטען כי בעל העסק אף פנה לסיוע של בני משפחה ומכרים אך עקב חיסרון כיס והיעדר תמיכה כלכלית ניסיונו לא צלח.

עו"ד שי שקד טען כי העבירות בוצעו במשך תקופה קצרה יחסית כאשר מידת הפגיעה שנגרמה לערכים המוגנים היא פחותה בהשוואה לפגיעה הנלווית לעבירות מס אחרות. עוד נטען כי בעל העסק הוא בגיל 42, אב לילד בגיל 13 ולילד בגיל 6. צוין כי מדובר בשכיר, אשר מצוי בהליך פשיטת רגל ומצבו הכלכלי רעוע.

הסנגור הוסיף וטען כי האיש נטל אחריות על מעשיו, כי אין לו עבר פלילי וכי חלף זמן רב מאז שביצע את העבירות.

השופט קבע שבעל העסק גרם לחיסכון בזמנו של בית המשפט כאשר הודה במעשים

השופט בחן את מכלול הנתונים הרלבנטיים וקבע את מתחם העונש ההולם בין ענישה צופה פני עתיד לבין 9 חודשי מאסר בפועל. השופט קיבל את טענותיו של עו"ד שי שקד, התחשב בכך שלבעל העסק אין הרשעות קודמות ובכך שהטלת עונש מאסר בפועל תפגע בו ובמשפחתו. השופט ציין כי הטלת מאסר באמצעות עבודות שירות תוביל לעונש מתון בהרבה. עוד צוין כי האיש נטל אחריות על מעשיו והודה בעובדות כתב האישום ובכך חסך בזמן העדת עדים, בזמנם של הצדדים ושל בית המשפט.

השופט קבע כי האיש נמנע מלהסיר את עיקר המחדל ובסיכומו של דבר הסיר סך של 67 אלף שקלים מסכום המחדל הכולל. על כן ומאחר שמדובר בחלק קטן מסכום המחדל שיתרתו מסתכמת בסך של 221,491 שקלים, השופט קבע כי אין אפשרות לגזור את דינו של האיש ברף התחתון של מתחם העונש ההולם.

בסופו של דבר, השופט גזר על האיש עונש של 3 חודשי מאסר אשר ירוצו בעבודות שירות, השית עליו מאסר על תנאי למשך 6 חודשים אשר אותו הוא לא ירצה אלא אם יעבור עבירה לפי סעיף 117(א) לחוק המע"מ במהלך תקופה של שלוש שנים וקנס בסך 8,000 שקלים.

ת"פ 65179-12-19

הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

לפניה ישירה לעו"ד שי שקד - 053-8007583

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.