הקורונה איתנו כבר שנה ואין ספק שהמציאות פה השתנתה. אין אפשרות לטייל בחו"ל ותקופה ארוכה גם לא הייתה אפשרות לטייל כלל בארץ. עם זאת, עם פתיחת הסגרים והחזרה לחיים, רבים פוקדים את תיירות הפנים ומתמודדים עם מגמות חדשות. משבר הקורונה השפיע רבות על ענף התיירות המקומי שחלקו הפסיק את פעילותו לחלוטין למשך תקופות הסגרים וחלקו נאלץ להתאים עצמו למציאות המשתנה נוכח הנחיות התו הסגול של משרד הבריאות למניעת הדבקה. 

בין אתרי התיירות והטבע שהושפעו רבות ניתן למנות את שמורות הטבע והגנים הלאומיים. על מנת לעמוד בהנחיות התו הסגול, רשות הטבע והגנים גיבשה מתכונת הפעלה, במסגרתה - המבקרים נדרשים לתאם ביקור מראש בשמורות ובגנים הלאומיים. כמו כן, הוגדרו מכסות מבקרים ואפשרויות ביקור לכל אתר בהתאם למאפייניו.

יש שיאמרו ששינוי המדיניות הוא אחד שנכון יהיה לאמץ גם בחלוף הקורונה שכן הצורך בתיאום והגבלת האנשים הצליחו לייצר למבקרים חוויה ייחודית, נינוחה ופחות עמוסה בשמורות ובגנים הלאומיים, גם באלו המבוקשים מאוד. הנה 8 המקומות הפופולריים בישראל שכיום תוכלו לבקר בהם מבלי להידחק בהמון, זאת בהנחה שתשריינו את מקומכם מראש כמובן. 

  1. הסחנה – טרום קורונה: עד 6,000 איש ביום. כיום: עד 2,000 איש

    בגן הלאומי גן השלושה (הסחנה), הרחצה בבריכות מותרת רק למי שמחוסן ועונה על הנחיות התו הירוק. ילדים מתחת לגיל 16 שאינם יכולים להתחסן יכולים לרחוץ רק בבריכות שכשוך. 
    סחנה (צילום:  Layue, shutterstock)
    עד 2,000 אנשים ביום בסחנה | צילום: Layue, shutterstock
  2. חוף הבונים – טרום קורונה: עד 3,200 איש ביום. כיום 1,000 איש

    בשמורת הטבע חוף הבונים המשלבת ערכי טבע ונוף ייחודיים לצד חוף רחצה יפהפה מכסת המבקרים היומית הוגדרה למחצית מהמכסה שהתאפשרה טרום הקורונה.
    חוף הבונים
    עד אלף איש ביום בחוף הבונים
  3. שמורת הטבע חוף אלמוגים - טרום קורונה: עד 1,000 איש ביום. כיום 500 איש

    בשמורת הטבע חוף האלמוגים, מהשמורות הימיות היפות בעולם עם שוניות אלמוגים מרהיבות ביופיין, שמשכה בימי טרום הקורונה הן מטיילים ישראלים והן תיירי חוץ  מכסת המבקרים היומית נחתכה אף היא בחצי. כמו כן, אתר מבוקש מאוד הוא שמורת הטבע נחל עיון על מפליו המרשימים – התנור והטחנה, שמכסתו היומית בימי הקורונה נקבעה על מחצית ממכסת המבקרים הרגילה.
    נחל עיון (צילום: שי קורן, רשות הטבע והגנים)
    כיום בנחל עיון מחצית ממכסת הביקורים | צילום: שי קורן, רשות הטבע והגנים
  4. חרמון -  טרום קורונה: עד 10,000 איש ביום. כיום: 2,500 איש

    בתקופה המקבילה לפני שנתיים נהגו לפקוד את אתר החרמון כ-6,000 איש ועד 10,000  מבקרים ביום בממוצע, זאת ללא צורך בהזמנה וברכישה מראש. כמובן שכל האטרקציות  פעלו: סקיי ריידר, מזחלות אקסטרים ומזחלות שלג. בימי הסקי בית הספר לסקי היה פעיל והיו ניתנים שיעורי סקי למתחילים ולכל רמות הגולשים לרב כהכנה לנסיעה לאתרי סקי בחול. "למרות כל מגבלות הקורונה הצלחנו להתאים את פעילות האתר בהתאם להנחיות תו סגול", אומר רפאל נוה מנכל אתר החרמון: "כל נושא ההזמנות והרכישה מראש יישאר איתנו גם לשנים הבאות, מדובר במערכת ממחושבת שאתר החרמון השקיע בה סכום כסף גדול לטובת התמודדות עם המגבלות ויכולת שליטה ובקרה על כמות המבקרים".
    טרק חרמון (צילום: ארז דגן)
    כבר לא 10,000 ביום בחרמון | צילום: ארז דגן
  5. חמת גדר - טרום קורונה: עד 5,000 איש ביום . כיום 1,000 איש

    ריזורט המרחצאות הטרמו מינרליים החמים (טמפ' 39 מעלות) בעמק הירדן, מארח בחודשי החורף נובמבר עד אפריל אלפי מבקרים מדי יום. "זוהי העונה החמה של המקום. זהו חורף שני שהאתר סגור ורק בימים אלה נפתח מחדש לציבור", אומר שרון ניניו מנכ"ל חמת גדר. "בתקופה מקבילה לפני שנתיים היינו בימים אלה בשיא הערכות לקראת חג הפסח, עם תכנית פעילויות מגוונת לכל המשפחה, אטרקציות, המון הזמנות של קבוצות. וכמובן עם צוות עובדים של כ-100 איש. כרגע אנחנו בהיערכות לפסח עם המון סימני שאלה וחוסר ודאות. עם שליש מכמות העובדים שחזרו כעת מחל"ת ארוך. בנוסף, שנת הקורונה הביאה לחיסול פעילות חוות התנינים המיתולוגית ופינת החי שהיתה גם היא אטרקציה תיירותית לכל מבקר במקום. גם כאן האטרקציות הנוספות עדיין לא פעילות. בקרוב ייפתח מתחם האוהלים שיספק מענה לחופשה בטוחה וחסכונית למשפחות".
    מרחצאות חמת גדר (צילום: dlisbona)
    עד 1,000 איש במרחצאות חמת גדר | צילום: dlisbona
  6. המצפה התת ימי - טרום קורונה: עד 3,500 איש ביום. כיום 800 איש

    "התפרצות הקורונה תפסה אותנו רגע לפני השקת אטרקציה משמעותית מאוד במקום, והכל נעצר, עם כל המשמעויות הכלכליות של השקעות ענק ללא הכנסות בכלל. בשנה רגילה מגיעים למצפה התת ימי כ- 400 אלף איש, ובשנת 2020 הייתה ירידה של כ-70% במספר המבקרים", אומר גיא מרקמן, מנכ"ל פארק המצפה התת ימי באילת. "עלות אחזקת המקום עם או בלי מבקרים מגיעה למאות אלפי שקלים בחודש, ואמנם השערים היו סגורים אבל המקום המשיך למעשה לפעול כמעט כרגיל, כי לבעלי החיים והכרישים לא ממש אכפת שיש קורונה – הם צריכים את הטיפול הצמוד שלהם. המשכנו גם לקלוט בעלי חיים פצועים שהגיעו מהים והמשכנו ליזום פעולות לניקיון הים והחופים, אבל היה קשה מאוד לעשות את כל זה ללא המבקרים, שהם הלב הפועם של המקום. המצפה התת ימי הוא אחת האטרקציות המתויירות בארץ בכלל ובאילת בפרט אנחנו מחכים בקוצר רוח לפתיחת האטרקציות שוב תחת מתווה התו הסגול, שזה מהלך שהתאחדות האטרקציות עובדת עליו, וכל הצוות ואני בטוח שגם הדגים – מחכים לחזור לשגרה בטוחה ובריאה".
    המצפה התת ימי, אילת (צילום: המצפה התת ימי באילת)
    עד 800 איש במצפה התת ימי | צילום: המצפה התת ימי באילת
  7. ספארי - טרום קורונה: עד 13,000 איש ביום. היום 4,000 איש

    "הפגיעה אצלנו היא קצת הפוכה", אומרת שגית הורוביץ, דוברת הספארי. "תקופה ארוכה לא היו מבקרים וברגע אחד כולם מגיעים בהמוניהם ואין אפשרות להכניס כל כך הרבה קהל, שכונת רמת חן פקוקה לגמרי ואנשים מאוכזבים כי אנחנו נאלצים לסגור את השער. חשוב שאנשים יבינו שיש לשריין מקום בספארי בתקופה זו. כללי התו הסגול הביאו אותנו לעשות דברים מעניינים ומיוחדים, כך למשל הוספנו לחווית הביקור ספארי 'בדרני ריחוק', זאת משום שהמדריכים לא יכולים לעמוד בנקודה אחת ולקבץ סביבם אנשים. בפועל, המדריכים מסתובבים בשטחי גן החיות ומסבירים ואליהם הצטרפו גם השחקנים שמסייעים בבקשה לעטות מסיכות ולדאוג לריחוק החברתי. אני חושבת שהדבר הכי משמעותי הוא הגבלת הכניסה והוספה של הרבה מאוד עובדים ומתנדבים שמסייעים לשמור על הקהל ובמקביל לאפשר ביקור נפלא, חוויתי ומעשיר".


    צילום: מיכל לוי
  8. אגמון החולה: בשטח  פתוח, האגמון יכול להכיל כ 4,000 אנשים בכל רגע נתון. במרכז המבקרים, חלל סגור, לפי ההנחיות: עד 148 אנשים בו זמנית

    "בימים אלו אנחנו מקבלים פחות אנשים מבעבר, עם זאת בהיעדר טיסות לחו"ל, יותר ויותר אנשים מטיילים בארץ ואנשים זוכים להכיר גם את אגמון החולה. אנשים לא עובדים וכשהילדים לא יוצאים ללמוד – הדבר מאפשר לטייל גם באמצע השבוע, כך שמדובר בשינוי מגמה מעניין. עם זאת, ניכרת ירידה משמעותית במספר המבקרים לצערי הרב", אומרת עינבר שלומית רובין, מנהלת תוכן, אגמון החולה-קק"ל.
    אגמון החולה (צילום: MOR BEN ZION, Shutterstock)
    עד 148 איש במרכז המבקרים הסגור באגמון החולה | צילום: MOR BEN ZION, Shutterstock