גם אתם מרגישים כאילו כל החיים שלכם הם למעשה פקק אחד גדול? בדרך לעבודה, בחזרה הביתה, בנסיעה לבילוי ואפילו בקפיצה קטנה לסופר? בכל מקום ובכל שעה, הפקקים לא נותנים לנו לנוח לרגע. למרות שזה נראה בלתי אפשרי להילחם בכך ושהמצב רק הולך להחמיר לאורך השנים, אל תאמרו נואש. ישנן מספר דרכים קטנות שיכולות לשפר את הסיכוי שלכם, ולו במעט, כדי להימנע מהפקק האימתני הבא. 

  1. אין מנוס מלשנות את כל שגרת החיים שלכם

    נראה שאין ברירה, והדרך היחידה להימנע באמת מפקקים, היא לעלות לכבישים בשעות הריקות שלהם. "רוב הפקקים מתרחשים משעה 7 עד 9 בבוקר, ומשעה 15:30 עד 18:30 אחר הצהריים", מתאר ארז רוקח, מייסד וסמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת Wisesight, המספקת פתרונות בתחום החניות והתחבורה, "מי שיכול להרשות לעצמו מבחינת סידור העבודה לצאת מהבית ב- 6 בבוקר ולחזור בשעה 15:00 יחסוך פקקים רבים".

    אז אם חשבתם שלצאת מהבית ב-7 בבוקר זה פתרון, אתם כבר לא מעודכנים. "אנשים שנוסעים בדרכים בין עירוניות ויוצאים אחרי רבע לשבע מהבית מסתכנים בנסיעה של יותר משעתיים בכביש", מתאר רוקח ומוסיף, "הפקקים הוקדמו גם בשעות אחר הצהריים. בגלל המעבר לשעון החורף, העובדה שמחשיך מוקדם ומזג האוויר מתהפך, אנשים רוצים להגיע מוקדם הביתה".

  2. מה שלא יהיה, התרחקו מימי ראשון וחמישי

    אם התחושה שלכם היא שימי ראשון הם תמיד קשים יותר, אתם בהחלט צודקים.
    "בבקרים המוקדמים בימי ראשון יש עומס רב", מסביר רוקח ומוסיף, "גם בימי חמישי בצהריים אנו מזהים עומסים כבדים בכבישים, מפני שאנשים רוצים לנצל את סוף השבוע וחוזרים מוקדם הביתה". אך מסתבר, שלאחרונה גם סופי השבוע שלנו הצטרפו לבעיה. "אנחנו מתחילים לשים לב לתופעה חדשה - גם במוצאי שבת ובשישי נוצרים פקקים", הוא מתאר, "באזור דרום ומרכז תל אביב ישנה מצוקת חנייה ופקקים כבדים כבר ב-8 בבוקר בימי שישי. אנשים רבים רוצים להגיע ולשתות את כוס הקפה שלהם שם". לכן, ככל שאתם יכולים להרשות זאת לעצמכם, נסו להימנע מנסיעות בשעות הללו ובימים נוראים אלה.
  3. לפעמים עדיף לנסוע בדרכים ראשיות

    פעמים רבות הוויז מציע לנו דרכים יצירתיות ומקוריות, שיכולות להפוך את המצב לגרוע יותר. "הכבישים העירוניים מלאים בנהגים שנתקעים בתוך העיר ברמזורים. נהגים רבים מחפשים באזורים הללו חניות, והעומס גובר", מסביר רוקח ומרחיב, "כמעט 30 אחוז מהעומסים ברחובות נובעים ממצוקת חניה ומאנשים שמסתובבים הלוך ושוב בחיפוש אחריה".

    בתקופת החורף, הטיפ הזה מקבל משנה תוקף. "במדינת ישראל מספיק שיורד גשם אחד ורמזורים רבים מושבתים. הרבה פעמים אנשים מנסים לקצר דרך דרכים בין עירוניות בחורף, אבל בגלל שהרמזורים לא עובדים הם רק מאריכים לעצמם את הדרך", הוא מדגיש ומוסיף, "פעמים רבות הווייז מכווין אנשים רבים לאותו הכביש בדיוק ויוצר עומס שתוך דקות ספורות הופך לכבד יותר מהדרך המקורית".

  4. חפשו מסלולים חלופיים בוויז ותכננו את הנסיעה מראש

    טריק מעניין שיכול לחסוך לכם זמן יקר: לאחר הקלדת היעד ותחילת הניווט באפליקציית וויז, נסו ללחוץ על חיפוש מסלולים נוספים. אתם תופתעו לגלות, אך פעמים רבות במסלולים הנוספים יופיע מסלול מהיר יותר מהדרך אותה הציעה האפליקציה בהתחלה.

    לדברי רוקח, הסיבה לכך אינה ברורה. "קשה לומר מה בדיוק גורם לתופעה הזאת ולווייז הפתרונות, אבל שנת הקורונה יצרה פערים משמעותיים בין העומס בכבישים כפי שהוא כיום, לבין העומס שהיה בתקופת הקורונה" הוא מספר ומסביר, "האלגוריתם של ווייז מבוסס על ניתוחי עבר, מה שגורם לו להמליץ כיום על מסלול שבעבר נתפס כמהיר יותר, אבל היום כבר נחשב לפקוק. בכירים בחברה ציינו מספר פעמים שהם עובדים על עדכון האלגוריתם, בתקווה שהוא יהיה מדוייק יותר. נשאר רק להמתין ולקוות שזה אכן יקרה".
  5. נתיבי תחבורה ציבורית וקארפול

    עד שהמדינה בנתה מסלולים מהירים בכבישים לרכבי קארפול, למה לא לנצל אותם? "קארפול זו לא מילה גסה", מדגיש רוקח ומסביר, "אנחנו נוסעים לפעמים יחד, 3 אנשים ברכב, כששניים מאיתנו פותחים לפטופ ועובדים בדרך מהנסיעה. נתיבי התחבורה הציבורית חוסכים זמן אדיר".
  6. לתכנן מראש ולברוח מאירועים גדולים

    אם נסעתם בשבוע האחרון באזור צפון ת"א, כנראה שגם אתם נפלתם קורבן לפקקי הפסטיגל. "חשוב להתעדכן באירועים גדולים ולהיערך מראש בזמני הנסיעה על מנת לא להיקלע לפקקים באזור", ממליץ רוקח, "בתקופת החגים יש צורך בהיערכות מיוחדת".

    גם בימי שגרה, חשוב לתכנן את מסלול הנסיעה כבר בתחילת היום. הכניסו את מסלול הנסיעה המיועד שלכם באפליקציה, בדקו מהן השעות העמוסות יותר באותו המסלול, ופשוט המנעו מנסיעה בהן. 

  7. שווה לשקול, רחמנא ליצלן, לוותר על הרכב?

    אם אף אחד מהפתרונות האלו לא מדבר אליכם, רוקח ממליץ על דרך קלאסית ופשוטה: "90 אחוז מהנסיעות ברכב הן לטווח של עשרה קילומטרים או פחות. אני חושב ששווה לאנשים לנסות לפחות פעם או פעמיים בשבוע לנסוע בתחבורה ציבורית, אופניים או קורקינט, בימים בהם הם לא רוצים לצאת מוקדם מהבית".