יום נוסף של עימותים בין מתפרעים פלסטינים לכוחות הביטחון חושף את פניה החדשים של החזית הפלסטינית העממית שמובילה את גל הטרור הנוכחי: בין הסטודנטים מתבלטת בעיקר נוכחותן של הנשים, שעד כה לא נקטו עמדה אקטיבית, לפחות לא בגלוי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כמו בכל יום בשבוע האחרון, גם הבוקר (שני) הפך מחסום בית-אל למוקד חיכוכים לוהט. מאות פלסטינים הגיעו למקום ויידו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר כוחות הביטחון הישראלים. המתעמתים הם בעיקר סטודנטים מהאוניברסיטאות ביר זית, א-נג'אח ואל קוץ – כולם למעשה הדלק של המחאה האלימה.

בין המפגינים מסתובבים גם לא מעט אנשי כוחות ביטחון פלסטינים, קציני מוחאבאראת בלבוש אזרחי, שמשגיחים על האירוע כדי לוודא ששום דבר לא ייצא משליטה. ברשות רואים בעימותים הוצאת קיטור, אבל למרות זאת החליטו למנוע באופן אקטיבי מלשכת עורכי הדין מלעלות למקום וללבות את האש.

במחנות הפליטים המראות מזכירים זירות לחימה של ממש. בכניסה למחנה שועפאט מוטלים שרידיהם של שלושה כלי רכב על רקע חזית של בניין חרוך שהציתו המפגינים הצעירים, אבל מה שצד את העין במיוחד הוא דווקא הכמות יוצאת הדופן של נשים המעורבות במחאה. הן משתתפות באופן פעיל בעימותים, מיידות אבנים, ובמקרים קיצוניים כפי שראינו בשבוע האחרון - הופכות למחבלות האוחזות בסכין.

הן לרוב רווקות המחזיקות בעמדה פוליטית, חלקן חילוניות וחלקן עוטות חיג'אב, והן כולן עדות עמוקה להשפעת המחאה בעולם הערבי שקידמה את הנשים אל קדמת הבמה. "יש לנשים מספר תפקידים", אומרת אחת המפגינות. "יש שזורקות אבנים, יש שמגנות על הצעירים, יש שמספקות לצעירים אוכל ומים, ויש שעוסקות בפינוי פצועים"

ברשתות החברתיות מעודדים את הנשים לצאת קדימה, ואכן הזווית הנשית הפכה דומיננטית יותר גם בפיגועים. הנערה בת ה-16 שדקרה הבוקר שוטר בגבעת התחמושת מצטרפת לעוד שלוש נשים שביצעו פיגועים בימים האחרונים. "טבעי שנשים יצאו להשתתף בעימותים", אומרת מפגינה אחרת.

תיעוד התקרית בעפולה (צילום: שלמה מזרחי ואמית שיטרית)
המחבלת מעפולה | צילום: שלמה מזרחי ואמית שיטרית

"בסופו של דבר המולדת הזו היא אחת ולא מחולקת אלא משותפת לגברים ולנשים. בסופו של דבר, המולדת היא שלנו", מסבירה המפגינה. ההתגייסות הזו ודאי שאינה טובה לישראל, שבינתיים יכולה אולי להתנחם בעובדה שמספר המשתתפים בעימותים בימים האחרונים הולך ומצטמצם.