sportFive1245358 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
ההפתעה הראשונה. אל דווסארי חוגג מול ארגנטינה (Photo by Clive Bruns (צילום: ספורט 5)
ההפתעה הראשונה. אל דווסארי חוגג מול ארגנטינה (Photo by Clive Brunskill/Getty Images) | צילום: ספורט 5

באדיבות כאן 11 - המשדר הרשמי של מונדיאל 2022. שידורים חיים, תקצירים, סטטיסטיקות ועוד מחכים לכם בעמוד המונדיאל של כאן

שלב הבתים המשוגע ביותר בהיסטוריה הסתיים, אבל אין זמן לנשום. כבר הערב יוצא לדרך שלב הנוקאאוט, כאשר בתוך ארבעה ימים נסיים גם את שלב שמינית הגמר, ורק אז יגיע יום המנוחה הראשון במונדיאל 2022.

"מונדיאל ההפתעות" - זו הכותרת שאני כבר נתתי למה שהתחולל כאן בשבועיים האחרונים – וכל זאת רק בשלב הבתים. רק אלוהים יודע מה עוד מצפה לנו בשבועיים הבאים. היו כבר מונדיאלים עם הפתעות בשלב הבתים. על פי מדדים כאלו ואחרים (משחקים בהם ניצחה נבחרת שסיכוייה לפני המשחק עמדו על 33 אחוז) ב-2002 וב-2010 היו תשע הפתעות. הפעם היו 12.

זה התחיל עם הניצחון של ערב הסעודית על ארגנטינה, נמשך עם הנצחונות של יפן על גרמניה ועל ספרד, שתי אלופות עולם. תוניסיה ניצחה את צרפת, מרוקו את בלגיה, וביום המשחקים האחרון דרום קוריאה ניצחה את פורטוגל וקמרון גברה על ברזיל. נכון, ברזיל כבר הבטיחה את עלייתה לפני כן ועלתה בהרכב משני, ועדיין, עד אתמול ברזיל תמיד ניצחה את הנבחרות מאפריקה. אפילו תיקו לא היה מולן בעבר.

מונדיאל ההפתעות (Photo by Stuart Franklin/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
מונדיאל ההפתעות (Photo by Stuart Franklin/Getty Images) | צילום: ספורט 5

אולי זה בגלל שהמונדיאל מתקיים באמצע העונה, אולי בגלל שיש פחות זמן מנוחה בין המשחקים, העובדה היא שאף נבחרת לא סיימה עם מלוא תשע הנקודות, כל 32 הנבחרות גם הבקיעו וגם ספגו, ובשלושה משמונת הבתים ההכרעה על העלייה, כלומר ההבדל בין המקום השני לשלישי היה בהפרש שערים.

אבל אלו לא היו רק ההפתעות, אלא גם המתח המטורף שהיה במחזור המשחקים השלישי, כשבשני אצטדיונים מקבילים נאבקו שתי נבחרות, או שלוש ואפילו ארבע, על העלייה עד לסיום תוספת הזמן. השיא היה כמובן כאשר תמונת העלייה השתנתה אין ספור פעמים כאשר יפן הובילה על ספרד במקביל למשחק המשוגע בין גרמניה לקוסטה ריקה. וזה קרה אתמול כאשר אורוגוואי הייתה צריכה שער אחד כדי להעפיל ולהדיח את דרום קוריאה – שהמשחק שלה הסתיים 8 דקות לפני כן. שלא לדבר על המתח הבלתי נסבל בסיום המשחק בין ארה"ב ואיראן, שהיה טעון עוד לפני תחילתו בשל עניינים פוליטיים.

קימיך לראשונה בהיסטוריה - גרמניה מודחת בשלב הבתים פעמיים ברציפות ( (צילום: ספורט 5)
קימיך לראשונה בהיסטוריה - גרמניה מודחת בשלב הבתים פעמיים ברציפות (Photo by Alex Pantling/Getty Images) | צילום: ספורט 5

אז מה עוד היה לנו בשלב הבתים המטורף הזה?
• בפעם הראשונה בהיסטוריה העפילו לשמינית הגמר נבחרות מ-5 יבשות: 8 מאירופה, 3 מאמריקה (2 מהדרום, אחת מהצפון), 2 מאסיה, 2 מאפריקה ואחת מאוקיאניה (למרות שאוסטרליה משחקת במוקדמות של אסיה).

• 11 מתוך 120 השערים הובקעו אחרי הדקה ה-90. מה שהוסיף כמובן לדרמה, וקרה גם בשל תוספות הזמן המאוד ארוכות.

• בלגיה ודנמרק, שתי הנבחרות שסומנו כמי שיהיו "הסוס השחור", כלל לא העפילו. בלגיה הגיעה למונדיאל כשהיא מדורגת במקום השני בדירוג פיפ"א ודנמרק הגיעה עם המון ביטחון אחרי שהגיעה לחצי גמר היורו.

• גרמניה מודחת פעם שנייה ברציפות בשלב הבתים. וזה קורה לה בפעם הראשונה בהיסטוריה. אם נוסיף לכך את העובדה שאיטליה כלל לא העפילה פעמיים ברציפות, ייתכן ואנחנו בעיצומה של מהפיכה ענקית בכדורגל האירופי.

• כל הנבחרות שהבטיחו את מקומן אחרי שני המחזורים הראשונים, הפסידו במשחק השלישי – צרפת, ברזיל ופורטוגל. שלושתן עלו בהרכבים משניים, ושילמו מחיר. להן אפשר להוסיף גם את ספרד, שעלתה למשחק מול יפן בתחושה שכבר העפילה.

• 525 דקות הוסיפו השופטים ל-48 המשחקים. מדובר בזמן השווה לכמעט 6 משחקים מלאים. תוספות הזמן הארוכות הפכו לחלק בלתי נפרד מהמונדיאל, בשל ההוראות החדשות שקיבלו השופטים להוסיף כל שנייה שמתבזבזת. יהיה מעניין לראות האם ההוראה הזו תוכנס לשימוש גם בליגות השונות ובליגת האלופות.

• 120 שערים ב-48 משחקים, זה ממוצע של 2.5 שערים למשחק. וזה פחות מהממוצע בשלושת המונדיאלים הקודמים.

• רוב השערים הגיעו במחצית השנייה. 43 שערים הובקעו במחצית הראשונה ו-77 במחצית השנייה. כמעט כפול.

• ממוצע הבעיטות לשער לא גבוה בהשוואה למונדיאלים קודמים, 22.3 בממוצע למשחק (של שתי הנבחרות). אבל השחקנים מדוייקים יותר – 11.2 אחוז מהבעיטות והנגיחות הן למסגרת.

• קיליאן אמבפה הוא השחקן שבעט הכי הרבה – 16 נסיונות, כאשר 3 מהן הלכו לרשת.

• רק 8 אחוז מהשערים הגיעו בבעיטות מחוץ לרחבה.

• ספרד היא זו שמוסרת הכי הרבה באופן מסורתי אבל גם במבט כולל, הנבחרות הפעם מוסרות יותר מאי פעם בעבר – 960 מסירות בממוצע למשחק (של שתי הנבחרות).