האוהדים החצויים. הערב (רביעי) יתקיים חצי גמר מונדיאל קטאר 2022 בין מרוקו, הנבחרת האפריקנית והערבית הראשונה אי פעם שהגיעה ל-4 האחרונות בגביע העולמי, לבין צרפת, אלופת העולם המכהנת שרוצה להפוך לראשונה מאז ברזיל 1962 שזוכה בתואר פעמיים ברציפות. אלא שבמרכז המשחק הזה יעמדו דווקא האוהדים, שעבור לא מעט מהם מדובר בסוג של "דרבי".

כ-1.5 מיליון יוצאי מרוקו חיים בצרפת, כ-1.1 מיליון מהם בפריז ובסביבתה. לאחר כל ניצחון של נבחרת מרוקו יצאו האוהדים לחגוג ברחובות, חגיגות שהפכו גם להתפרעויות והפעם חוששים בצרפת מעליית מדרגה: "אנחנו לא רוצים שאיזור השאנז אליזה יהפוך לשדה קרב ולראות מראות שמזכירים מלחמת אזרחים", אמרה ג'ין דהוטסייר, שליטת איזור הרובע ה-8 של פריז בו נמצא בין היתר שער הניצחון. "כשרוצים לחגוג ניצחון – לא יוצאים לרחובות עם מרגמות".

 המהומות בפריז לאחר רבע הגמר

שר הפנים של צרפת, ג'ראלד דרמנין, הודיע כבר כי לקראת החגיגות שצפויות הערב בכל מקרה בפריז לאחר המשחק, יהיה תגבור של כ-10,000 שוטרים. כלקח מחגיגות הניצחון של מרוקו על פורטוגל בשבת האחרונה, בעלי החנויות החליטו לסגור את העסקים מוקדם ולכסות את דלתות הכניסה בלוחות עץ שקיימים שם עוד מימי המחאה החברתית שכונתה "מחאת האפודים הצהובים".

נרדין אשה, צרפתי-מרוקאי שחי בצרפת כבר כמעט שני עשורים ואף שירת בצבא הצרפתי, סיפר לתקשורת המקומית על תחושותיו לקראת המשחק הערב: "הלב יהיה לנצח במרוקו. אני יכול לומר בלב שלם ש-99 אחוז מהמרוקאים שמחזיקים בדרכון צרפתי יעודדו הערב את מרוקו. אפילו שהילדים שלנו צרפתים ויכולים לשחק בנבחרת צרפת, זה לא משנה את ההרגשה שלנו. המשחק הזה הוא מעבר לכדורגל. הפסד של נבחרת צרפת הערב יהיה ניצחון של המרוקאים, של הערבים ושל האיסלאם".

מהומות בצרפת אחרי ניצחון מרוקו במונדיאל (צילום: רויטרס)
המהומות בפריז | צילום: רויטרס

"הבית של כל מרוקאי שחי מחוץ למרוקו נראה הערב כאילו הוא במרקש", מוסיף אשה. "זה דרבי. להעפיל לגמר הגביע העולמי זה אושר ענק, אבל זה אפילו אושר גדול יותר כשזה על חשבון נבחרת צרפת. עד לא מזמן צרפת שלטה במרוקו, עכשיו זה מתהפך".

מרגע שעלתה נבחרת מרוקו לחצי הגמר, עשרות אלפי מרוקאים עשו דרכם לקטאר, גם ללא כרטיס למשחק, במטרה להשיג בכל מחיר אפשרות להיכנס למשחק ההיסטורי. הם בנו אוהלים מחוץ לאצטדיון, ישנו על הרצפה ועמדו בתורי ענק. לפי דיווחים שונים, בשל היעדר אוהדים צרפתים, ההתאחדות הצרפתית העבירה כ-13 אלף כרטיסים להתאחדות המרוקאית ובכך זכו האוהדים הללו בכרטיסים למשחק הערב.

אל יאמיק ודגל פלסטין (צילום: Matthias Hangst, GETTYIMAGES)
החגיגות עם דגל פלסטין | צילום: Matthias Hangst, GETTYIMAGES

עוד היבט פוליטי שבלט במהלך הניצחונות של נבחרת מרוקו במונדיאל הנוכחי הוא ההזדהות של שחקני מרוקו ואוהדיה עם פלסטין. לאחר הניצחונות בשמינית וברבע הגמר הניפו חלק משחקני מרוקו את דגלי פלסטין – דווקא לאחר שמרוקו עצמה נירמלה את היחסים עם ישראל במסגרת "הסכמי אברהם". על העניין הזה הוסיף אשה: "אנחנו חוגגים עם הפלסטינים רק על המגרש".