sportFive1290181 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

ג'רארד פיקה מנסה להמציא מחדש את הכדורגל. בלם ברצלונה היה אחד הבלמים הטובים בעולם במשך שנים (ואז אחד הבלמים השנואים בעולם עד פרישתו באמצע העונה האחרונה), וקצת אחרי הפרישה הקים ליגה של 7 על 7. זה נתפס כגימיק, גם לפני שפיקה הגיע עם הרעיון הזה וגם היום, אבל הוא תופס תאוצה בהדרגה. שמות בולטים כמו פיקה עצמו, סרחיו אגוארו ואיקר קסיאס לוקחים חלק, והליגה הופכת לוויראלית יותר מרגע לרגע. עם ממוצע של יותר מ-700 אלף צופים במשחקים בשבוע, עסקאות חסות של ספוטיפיי, אדידס ומקדונלדס ורגעים שמגיעים בקלות לעשרות מיליונים, אין ספק שהוא עושה משהו נכון.

כמו כל דבר מצליח, פחות או יותר, מתחילים לקום לו חיקויים. כך יתקיים בקיץ הקרוב טורניר 7 על 7 מתחרה בארצות הברית, עם קבוצות כדורגל גדולות יותר. בורוסיה דורטמונד, ווסטהאם, רקסהאם של ראיין ריינולדס (סיפור מעניין בפני עצמו) וגם הפועל תל אביב הולכות לשלוח לשם שחקנים שיתחרו ביניהם על פרס של מיליון דולר.

אמנם אלה לא יהיו השחקנים הגדולים ביותר של הקבוצות - הפועל, למשל, תשלח שחקני נוער ואת דגלאס דה סילבה בן ה-39 - אבל קבוצות הכדורגל העולמי עצמן מזהות פה פוטנציאל לרווח. אולי, בשונה מכדורגל אולמות או כדורגל חופים שלא הפכו ללהיטים יוצאי דופן, יכול להיות שמדובר באיום על הפופולריות של הכדורגל.

FC טיקטוק
הליגה של פיקה, ובמידה לא מבוטלת של צדק, הוגדרה כ"כדורגל לעידן הרשתות החברתיות". במקום 22 שחקנים על המגרש יש 14 בלבד, מה שמעניק לכל אחד מהם חשיבות, מגרש קטן באופן משמעותי ומחציות של 40 דקות במקום עשרים. זה קט-רגל בהילוך מהיר, כשבמחזור הראשון של ליגת הקיץ שנפתחה מוקדם יותר השבוע היו משחקים שהסתיימו ב-2:6, 2:5, 3:5, 3:4 ו-2:4. במשחקי האלופה המכהנת מהשנה שעברה ראינו שער פעם בשבע דקות, פחות או יותר.

אין הגבלה על חילופים, בדומה לכדורסל, ושחקנים נשלחים לדקות מסוימות בצד במקום לספוג כרטיסים צהובים ואדומים (בדומה להוקי). קבוצות יכולות להשתמש פעם אחת בלבד ב-VAR במשחק, ולכן הוא מתנהל בקצב הרבה יותר מהיר. כשמוסיפים את ההגנות הדלילות אנחנו רואים לא מעט מהלכים ודרכים של שחקנים להבקיע בקלות, מה שמוביל לאופי משוחרר וכיפי יותר.

אגוארו, אחד החלוצים הגדולים בדורו, תיאר את זה באופן מושלם: "הליגה הזאת קיימת כדי שאנשים יהנו לשחק ולראות אותה. היא מאורגנת באופן נהדר". כיום יש לקינגס ליג, שקיימת חודשים ספורים ועדיין משוחקת כמעט מתחת לרדאר, 1.8 מיליון עוקבים באינסטגרם. לליגה ההולנדית, לשם השוואה, יש 521 אלף.

הליגה של פיקה מנסה לחפש את האיזון המושלם בין כדורגל לבידור, בהצלחה יחסית. אחד הסיפורים הפופולאריים ביותר בה היה זהותו של שחקן בשם "אניגמה", כוכב כדורגל ששיחק עם מסכה ואמר שהוא משחק באחת הליגות הגדולות בעולם. הוא הצליח לצבור כך עניין ציבורי, עד שהתגלה כי מדובר בנאנו מסה, שחקן ספסל מהליגה השנייה בספרד.

קצת כמו ה-WWE, אולי ארגון הספורט המצליח ביותר שקם בחמישים השנה האחרונות, הם משלבים לא מעט גימיקים. קבוצות יכולתו לבחור 4 "קלפי יתרון" במהלך המשחק, כמו הורדת שחקן מהקבוצה היריבה, שער ששווה 2 נקודות או מעבר ל-2 על 2 בניסיון לגוון. במקום בעיטות פתיחה, למשל, אנחנו רואים את כל 14 השחקנים רצים ביחד לכדור.

המשחקים, ברובם, מתקיימים באולמות סגורים, אך הגמר נערך בקאמפ נואו. מעל 92,000 איש, לפי המארגנים, הגיעו לראות את המשחקים בעונה הראשונה של התחרות. הם אמנם קנו כרטיסים ב-10 יורו בלבד, אבל הפופולריות שהליגה צברה תוך חודשים חריגה במיוחד. לכן קיבלנו לזה תשובה אמריקאית בדמות ה-TST, הטורניר בו ישחקו הפועל תל אביב, דורטמונד, ווסטהאם ועוד קבוצות.

שם אנחנו נראה קצת פחות גימיקים מאשר הקינגס ליג וה"קלפים" השונים, אבל כן מחכה קבוצת סלבריטאים אמריקאית ושמות שונים שנועדו למשוך קהל, בדומה למה שהפועל עצמה עשתה עם הקאמבק של דה סילבה - אולי הבלם הגדול ביותר שהכדורגל הישראלי ראה, אבל אחד שהכדורגל הישראלי ראה בפעם האחרונה ב-2011.

איום על הכדורגל הרגיל?
הספורט הצומח ביותר בזמן האחרון הוא לא כדורגל, כדורסל או בייסבול, אלא eSports, משחקי מחשב. תחרויות של משחקים כמו ליג אוף לג'נדס או פורטנייט מושכות מיליונים, ולכן גם הליגה של פיקה מושכת את אותם כוכבי רשת בעצמה. כשמשלבים בין כדורגל לבין אלמנטים של eSports, כמו יוטיוברים מוכרים בעולם הלטיני או הקצב המהיר, זה עובד בצורה נהדרת. בטח בליגה שעושה הכל כדי שיהיה אפשר לתפוס מהלכים בודדים שלה בטיקטוק.

הערך הכספי עצום, ולכן גם נכנסו חברות ענק וגם כדורגלנים כמו אגוארו, קסיאס, פיקה (מנהל הליגה) וניימאר שאמר שהוא רוצה להיות הבעלים של קבוצה בליגה הברזילאית. זאת ליגה שלא דורשת מהצופים שלה לשבת ולראות שעה וחצי שיכולות להסתיים גם ב-0:0, ובעידן שבו הקשב והריכוז של כולם נמוך מאי פעם הפוטנציאל הזה משמעותי.

מי שידע לזהות את זה קצת לפני כולם היה פלורנטינו פרס. כחלק מבלאגן הסופר ליג לפני כשנתיים, אותו ניסיון של מועדוני פאר אירופאיים להקים ליגה משלהם שנכשל לאחר מחאת האוהדים, פרס דיבר בהרחבה על הבעיות של הכדורגל וספק חזה את מה שהליגה של פיקה מתיימרת לפתור.

"90 דקות זה יותר מדי", אמר פרס, הנשיא של מועדון הכדורגל הגדול בעולם. "עשינו בדיקות שהראו ש-40% מהגברים בגיל 16 עד 24 בכלל לא אוהבים כדורגל, כי יש יותר מדי משחקים רעים והריכוז שלהם יורד. הם אומרים שהמשחקים ארוכים מדי, העולם משתנה. כדורגל פופולרי במשך דורות בודדים, ואין שום סיבה שהדורות הבאים לא ינטשו אותו". כבר עכשיו, אגב, במשחק כדורגל ממוצע, הקבוצות משחקות באזור ה-60 דקות בפועל. חצי שעה עוברת כשהכדור לא בתנועה, וגם כשהוא כן בחלק הגדול של המשחקים הוא "מתבזבז" על מהלכים במרכז הקישור.

אנשים צעירים כבר לא רואים טלוויזיה, וזה מגיע גם לספורט. הגיל הממוצע של אוהדי ה-NBA הוא 42, הגיל הממוצע של אוהדי הוקי הוא 49, אוהדי הפוטבול בממוצע בני 50 ואוהדי הבייסבול בני 57. לכן, אגב, ראינו כמה שינויים בליגת הבייסבול האמריקאית שנועדו להפוך את המשחק למהיר יותר. לא מן הנמנע שזה יקרה גם בכדורגל עצמו. כי בסוף, בואו נדבר תכל'ס, נהיה קשה יותר ויותר לעזוב הכל ולשבת לראות משחק במשך שעה וחצי נטו.

כולנו אוהבים ספורט. חד משמעית. אם לא היו מספיק אנשים שאוהבים ספורט, לא הייתה לי עבודה. אבל עם יד על הלב, כשאתם רואים משחק, אתם עוזבים הכל ורואים אותו במשך שעה וחצי? חלק גדול מהצופים רואים אותו בזמן שהראש בטלפון או במחשב והם מרימים אותו רק בחלקים שבהם יש איום אמיתי על השער.

זה מאוד נפוץ בקרב מילינאלים ודור הזד, וזה בדיוק פלח האוכלוסייה שג'רארד פיקה וה-TST (הטורניר שהפועל תשחק בו) מכוונים אליו. כרגע מידת ההשפעה שלהם ביחס לפרמייר ליג ולצ'מפיונס ליג אפסית, גם בעונה לא גדולה של ליגת האלופות. כשמתחשבים בהצלחה המסחררת של הליגה הזאת בשנה הראשונה לקיומה, ולפני שטאלנטים ברמה עולמית כמו ניימאר קפצו פנימה, אל תופתעו אם זאת ההתחלה של משהו גדול בהרבה. הכתובת על הקיר, ובזמן שתנסו לקרוא אותה הכדורגל הפוסט-מודרני של פיקה ינסה לתפוס את תשומת הלב שלכם עם פוש.