אתמול בבוקר (רביעי) הפך לוויראלי סרטון בו העיתונאי הדני ראסמוס טאנטהולדט הותקף על ידי אנשי ביטחון קטארים שאיימו לשבור לו את המצלמה אם לא יפסיק לצלם. טאנטהולדט אומנם שלט בסיטואציה ויצא ממנה ללא פגע, אך בראיון ראשון ל-N12 הוא מספר על רגעי הפחד, החשש שהאירוע יקרה למישהו עם פחות ניסיון ממנו וכמובן האווירה בקטאר, רגע לפני פתיחת מונדיאל 2022.

ראסמוס, ספר לי מה בדיוק קרה שם.

"עשינו לייב לטלוויזיה, בדיוק כמו שאני מדבר איתך עכשיו, ופתאום הגיעו כמה אנשי ביטחון קטארים שביקשו ממני להראות להם את האישור לצלם – וזה בדיוק מה שעשיתי. למרות זאת הם אמרו שאסור לנו לצלם ושנפסיק. כעיתונאי עם 30 שנות ותק אני יודע את הזכויות שלי ויודע שהיה מותר לי לצלם שם. כשהם הבינו שאני לא הולך להפסיק לצלם הם איימו לשבור לנו את המצלמה, מה שכמובן היה יוצר תקרית עוד יותר גדולה רגע לפני גביע העולם. אחרי כחצי שעה הגיע הממונה עליהם ושוב ביקש את האישור שלנו. הראיתי לו את אותו אישור בדיוק ופתאום הוא אמר שזה בסדר ושמותר לנו לצלם שם. זו הבעיה לדעתי – הם אולי מארחים את גביע העולם אבל הם לא שינו את החוקים וקטאר היא עדיין מדינה שאי אפשר להתנהל בה בחופשיות ואין בה תקשורת חופשית. נכון, בזמן המונדיאל כנראה שחוקים מסוימים 'יכופפו' לטובת התיירים והעיתונאים הזרים, אבל עבורי זה הראה לי איך דברים מתנהלים בקטאר ביום יום ואיך דברים יחזרו להיות ברגע שהמצלמות של גביע העולם ייכבו".

המונדיאל בקטאר (צילום: Christopher Pike/Getty Images for Supreme Committee 2022)
"עדיין לא מדינה חופשית". קטאר | צילום: Christopher Pike/Getty Images for Supreme Committee 2022

הרגשת בסכנה?

"האמת שרק בשביל המצלמה. שוב, אני עיתונאי 30 שנה והייתי בהמון מקומות בעולם בהם ביקשו ממני לא לצלם, במיוחד במדינות המפרץ. מהניסיון שלי, ככל שיש לך יותר כביסה מלוכלכת במרתף – ככה יותר קשה לעיתונאים להתנהל בחופשיות. אף אחד לא רוצה להראות את הכביסה המלוכלכת שלו בטלוויזיה. במדינות דמוקרטיות נורמליות, כמו ישראל או דנמרק למשל, אתה צריך לפעמים אישור לצלם, נכון, אבל אתה מקבל אותו והכל בסדר. במקומות ציבוריים אתה יכול לרוב לצלם בחופשיות. הקטארים אמרו שככה זה יהיה גם בזמן המונדיאל, אבל הנה אנחנו נוכחים לדעת שזה לא ככה".

אז האווירה שם היא לא חופשית?

"הייתי שמח ללכת לצלם במגורי העובדים הקטארים, לראות איך הם חיים, הייתי רוצה ללכת לברים של להט"בים או לדבר אפילו עם אנשים מהקהילה כאן אבל כמו שאנחנו יודעים – הם לעולם לא יתנו לנו לעשות את זה. זה מבחינתי מה שמסמל מדינה לא חופשית. העניין הוא שבמקרה הזה אני רק עמדתי ודיווחתי על האווירה, לא ניסיתי לחשוף שום דבר, אבל דווקא הם חשפו את הפרצוף האמיתי שלהם".

גביע העולם בכדורגל קטאר 2022: אצטדיון לוסאיל בקטאר (צילום: רויטרס)
אצטדיון לוסייל בו יתקיים הגמר | צילום: רויטרס

שמעת על משהו דומה שקרה לעיתונאי אחר?

"לא שמעתי אבל אני בטוח שזה קרה. מה שאני מפחד שיקרה זה שאולי הם יגיעו לעיתונאי עם פחות ניסיון ממני ואז הוא כן יפסיק לצלם, או שהעיתונאי לא יידע איך להתמודד עם המצב והעניינים יידרדרו לאלימות אמיתית".

לסיום, המונדיאל הזה פחות חגיגי?

"אנחנו נמצאים 4 ימים לפני שהמונדיאל מתחיל ועד עכשיו לא פגשתי אפילו אוהד אחד שהגיע לקטאר כדי לצפות בכדורגל. ברור שהם יגיעו, אבל כל כך מעט זמן לפני המשחקים זה נדיר שהאווירה כל כך שקטה".