הספירה לאחור לקראת מונדיאל קטאר 2022 נמשכת, וכשאנחנו נמצאים שבוע לשריקת הפתיחה זה בדיוק הזמן להבין למה אירוע הכדורגל הגדול בעולם סופג כל כך הרבה ביקורות, שמופנות בעיקר למדינה המארחת. הפועלים שמצאו את מותם, התאריך הלא שגרתי, מזג האוויר שהכריע והפתרונות היצירתיים שנמצאו – הכל על האירוע שהולך להדביק מיליארדים בכל העולם למסכים בקרוב.

ב-2 בדצמבר 2010 הכריזה מועצת המנהלים של פיפ"א, מסיבות שעוד ידובר בהן בהמשך, על אחת ההפתעות הגדולות בהיסטוריה של הכדורגל: קטאר, המדינה הקטנטנה, אך העשירה, מאסיה תהיה המארחת של מונדיאל 2022. לא ארצות הברית, לא אנגליה ולא אף מדינה אחרת בעלת מסורת כדורגל. הביקורות החלו כבר באותו רגע והן נבעו מהעובדה שבשנים הבאות תיאלץ המדינה לבנות מאפס את כל האצטדיונים המארחים ואם המונדיאל יתקיים ביולי-אוגוסט הטמפרטורות במדינה צפויות להגיע גם ל-50 מעלות צלזיוס.

ספ בלאטר מכריז על קטאר (צילום: רויטרס)
הבחירה בקטר ב-2010 | צילום: רויטרס

מרכיב מרכזי במחלוקת בנוגע למונדיאל 2022 היה השימוש במהגרי עבודה בבניית מספר האצטדיונים החדשים של קטאר לטורניר. ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" מתח ביקורת על יחסה של קטאר למהגרי עבודה וטען כי המדינה העסיקה עשרות אלפי עובדים בתנאים לא נאותים ואפילו לא אנושיים, כשהם לא יכולים לעזוב את העבודה. 8 אצטדיונים, שדה תעופה, מערכת מטרו חדישה, כבישים וכ-100 אצטדיונים נבנו כדי להכין את המדינה לאירוע הכדורגל הגדול בעולם.

מהגרי העבודה הגיעו ממדינות כמו בנגלדש, הודו, נפאל והפיליפינים, כשבפברואר 2021 נחשף כי 6,500 מתוכם מצאו את מותם במהלך הבנייה. ממשלת קטאר הבהירה כי המספרים מטעים ולא כל המתים עבדו על פרויקטים הקשורים לגביע העולם – אך כמובן שהמספרים מטרידים. מאוד: "הפועלים עבדו במדינה שנים ארוכות והם מתו בגלל גילם המבוגר או פשוט מוות טבעי", נמסר בהודעה רשמית שהוסיפה כי הם מודעים לכך ש-37 פועלים מצאו את מותם מ-2014 עד 2020 בגלל עבודות הקשורות למונדיאל.

ג'ק וורנר פיפא (צילום: רויטרס)
הודח בגלל שחיתות. וורנר | צילום: רויטרס

גם היחס לעובדים עצמם מצד המדינה ספג ביקורת. בתקשורת הבריטית נטען כי מהמהגרים שהובאו למדינה בדרך כלל בחוסר ברירה נלקח הדרכון, הם שוכנו במגורי עובדים עם עשרות אנשים בחדר והרוויחו שכר זעום. "אנחנו עושים כל שביכולתנו בכדי לתקן את הליקויים שנחשפו", נמסר ממשלת קטאר. "כל עובד שלא רוצה לעבוד יכול לעזוב. מספר החברות שעוברות על החוקים ימשיך לרדת ככל שצעדי האכיפה יימשכו".

ומה אמרו הנבחרות המשתתפות במונדיאל על החשיפות הללו? פיפ"א עצמה שלחה מכתב לכל 32 המשתתפות באירוע כי עליהן "להתמקד בכדורגל ולא בוויכוחים פוליטיים, אך בתגובה לא מעט מדינות, ביניהן ענקיות כמו אנגליה –ווילס, כתבו: "זכויות אדם הן עניין אוניברסלי וצריכות להיות מכובדות בכל מקום". דנמרק, למשל, לקחה את זה צעד אחד קדימה ותלבש מדים שחורים לחלוטין המוחים על היחס לזכויות אדם בקטאר.

 המחאה נגגד היחס למהגרים

השחיתות

בשנים שלאחר הבחירה בקטאר כמארחת, ולמעשה עד היום, נטען כי ממשלת קטאר קנתה את אירוח הטורניר בשוחד שהגיע לרמות הגבוהות ביותר. במהלך מאי 2011, נטען לראשונה כי כמה חברים בפיפ"א קיבלו שוחד בכדי לתמוך בקטאר. ההאשמות הללו התבססו על מידע של מלשין שהיה מעורב בהצעה הקטארית. בהמשך השנה התברר כי לא מעט מנציגי אפריקה בארגון ביקשו, וקיבלו, מיליוני דולרים ממוחמד בן חמאם, אחד מהנציגים המרכזיים בהצעה הקטארית, למען "קידום הכדורגל בארצם" ובתמורה הם יתמכו בקטאר לאירוח הטורניר. בן חמאם וג'ק וורנר, נציג טרינידד וטובאגו בפיפ"א, הושעו באותה שנה מחברות בארגון.

ב-2015 הודח נשיא פיפ"א הוותיק ספ בלאטר, ששימש בתפקיד משנת 1998, לאחר שנטען כי גם הוא קיבל שוחד, אך מאוחר יותר התברר כי העניין נגע לפרויקטים שונים שלא קשורים לגביע העולם. לאחרונה הודה בלאטר כי הבחירה בקטאר כמארחת מונדיאל 2022 היא "טעות" וכי "לאחר שהטורניר ב-2018 התקיים ברוסיה, היה ראוי שהוא יתקיים ב-2022 בארצות הברית בכדי לחבר בין שתי היריבות הוותיקות".

מערכות מיזוג האוויר באצטדיונים בקטר (צילום: רויטרס)
מערכות מיזוג האוויר באצטדיונים בקטר | צילום: רויטרס

מזג האוויר

בעיה נוספת בפניה עמדה הוועדה המארגנת של קטאר 2022 היא מזג האוויר במדינה בחודשים יולי-אוגוסט. בחודשים הללו הטמפרטורות במדינה עשויות להגיע ל-50 מעלות צלזיוס, תנאים קשים שכמובן לא מאפשרים קיום משחקי כדורגל. הבעיה הזו הייתה ידועה, כמובן, גם למארגנים שהצהירו עוד בהצעתם המקורית: " כל האצטדיונים ירתמו את כוחן של קרני השמש כדי לספק סביבה קרירה לשחקנים ולאוהדים על ידי המרת אנרגיית השמש לחשמל שישמש לאחר מכן לקירור האוהדים והשחקנים באצטדיון. כאשר משחקים לא מתקיימים, המתקנים הסולאריים באצטדיון ייצרו אנרגיה לרשת החשמל. במהלך משחקים, האצטדיון ישאב אנרגיה מהרשת. זה הבסיס לנייטרליות הפחמן של האצטדיון. יחד עם האצטדיון, אנו מתכננים להפוך את טכנולוגיות הקירור שפיתחנו לזמינות למדינות אחרות באקלים חם, כדי שגם הן יוכלו לארח אירועי ספורט גדולים".

_OBJ

אך משהתברר כמה אנרגיה העניין יצרוך, הוועדה המארגנת של קטאר הסכימה כמעט במיידי להצעה לשנות את תאריכי המונדיאל לחודשי החורף "הקרירים" של קטאר, כלומר, שהמונדיאל יתקיים בנובמר-דצמבר אז הטמפרטורות במדינה מגיעות ל-30 "בלבד". וכך קיבלנו אירוע היסטורי בו לראשונה אי פעם המונדיאל מתקיים באמצע עונת הכדורגל הסדירה ולמעשה יוצר פגרה נוספת במהלך העונה.