(getty) (צילום: ספורט 5)
(getty) | צילום: ספורט 5

בקרב ארגוני זכויות אדם בולט בשנים האחרונות ביטוי חדש - "Sportswashing". המשמעות: מצב שבו משטרים או מדינות בעייתיות משתמשות בספורט על מנת "להלבין" את התדמית שלה, ולהסתיר מעשים לא מוסריים - שנעשים בחושך. בין היתר, הביטוי הזה בלט במיוחד לאור הכניסה הגוברת של קטאר לעולם הכדורגל - אם באמצעות הבעלות על פאריס סאן ז'רמן, הסכם החסות (שמאז פג) עם ברצלונה - וכמובן, אירוח משחקי גביע העולם הקרוב, שייפתחו בנובמבר השנה.

האחרון שספג אש בהקשר הזה הוא כוכב פאריס סאן ז'רמן, ולדעת הרבים הכדורגלן הטוב בעולם, ליונל מסי. "הפרעוש", שסיים את העונה שלו בפ.ס.ז', יצא לנפוש בסעודיה - בביקור שזכה להדהוד מצד ראשי המדינה שם. אחמד אל-חאטיב, שר התיירות הסעודי, צייץ תמונות של מסי במדינה וכתב: "אני שמח לקבל את ליאו מסי לסעודיה.. זהו אינו הביקור הראשון שלו בממלכה, וגם לא האחרון!".

גם מסי עצמו פרסם פוסט שלו נח על יאכטה במדינה כשהוא צופה בשקיעה, תחת ההאשטג הרשמי של משרד התיירות הסעודי - שנועד לקדם ביקורים במדינה. כלומר, היה זה שיתוף פעולה מסחרי - מה שעורר לא מעט ביקורות כלפי הכדורגלן. העיתונאי קארים זידאן מה"גארדיאן" טען: "רק בשנה האחרונה הוא הרוויח 122 מיליון דולר משכר ומחסויות, הוא האתלט השני בעושרו אחרי לברון ג'יימס. במילים אחרות, יש לו מספיק כסף כדי שנכדיו לא יצטרכו לעבוד יום אחד בחייהם. הוא יכול היה לסרב לכסף הסעודי, ועדיין לחיות בשלווה. ועדיין, הוא בחר לעשות זאת - רק מטעמים של תאוות בצע. וההשפעות של כך תהיינה רעילות".

"כשהוא הפך לשגריר של משרד התיירות הסעודי, מסי חיבר את עצמו למשטר שנקשר באינספור פגיעות בזכויות אדם - כולל ההתנקשות בעיתונאי ג'מאל חאשוקג'י, המלחמה בתימן שהובילה לאסון הומניטרי - וגם היחס האיום לאינטלקטואלים, להט"בים, מהפכנים ופעילים למען זכויות נשים. מסי, שבעבר זכה לשבחים על קשריו עם ארגון יוניצ"ף והנהיג בעצמו קרן למטרות צדקה, מעורר דאגה לפיה הוא מוכן להתעלם מזכויות אדם, כדי ליצור עסקאות יוקרתיים עם דיקטטורים אכזריים".