sportFive1190727 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
אבי זהבי. ראה את המוות (פרטי) (צילום: ספורט 5)
אבי זהבי. ראה את המוות (פרטי) | צילום: ספורט 5

בזמן שהשחקן הישראלי הטוב ביותר בדור הנוכחי, ערן זהבי, שומר את הקלפים קרוב לחזה לגבי העתיד שלו, יש מי שיכול אולי לנחש טוב מאיתנו מה יהיה היעד הבא. אבי זהבי, אחיו של ערן נחשב לאיש הכי קרוב אליו. הוא גדול ממנו בשנה, שיחק גם הוא כדורגל והקשר העמוק שלהם נשאר חזק מאז שהיו ילדים בשכונת יפו ג' ועד היום. בימים בהם שכב בבית החולים, מורדם ומונשם אחרי ניתוח קיצור קיבה שהסתבך, ערן היה זה שדאג להכל, רק שאח שלו יקבל את הטיפול הכי טוב שיש ואולי יקרה נס, והנס קרה.

"אני מוגדר נס רפואי" אומר אבי זהבי, שנאלץ בגיל 27 ללמוד הכל מחדש, מהדיבור ועד התנועה. הוא עבר שיקום ארוך ואינטנסיבי כשברקע האח הקטן דואג שבכל רגע נתון הוא לא יהיה לבד. "אני זוכר שאמרו לי ללכת הביתה והביאו לי מכתב שחרור ואז בא רופא ואמר לי רגע 'אל תלך, תן לי להסתכל רגע'. כאב לי החזה כשערן לידי והיו לי הזיות. אני זוכר פתאום את המוניטור צורח, הצ'קלאקה מהבהבת. יצאו כבר למשפחה שלי ואמרו להם שהסיכוי שאשרוד יהיו נמוכים ואשתי התעלפה. הייתי כבר מת וחזרתי לחיים. ערן אמר לי 'מה הלכת לחפש קיצורי דרך ולעשות קיצור קיבה, היית הולך לחדר כושר', אבל ניסיתי הכל, גם דיאטות. כלום לא עבד".

יומיים אחרי שקם הוא לא יכול היה להזיז שום דבר חוץ מהעיניים, "לאט לאט לימדו אותי להזיז את האיברים בגוף בגלל הפגיעה המוחית", סיפר, "עם הזמן זה רק יילך ויחמיר. מי שפוגש אותי לא יראה שיש לי את הפגיעה הזו כי למדתי לאלתר. אם אני צריך לעלות מדרגות אז אני דואג שיהיה לידי מישהו כדי שאם אמעד, אתפוס אותו. בארבע השנים הראשונות לא דיברתי עם אנשים שאני לא מכיר".

זהבי מוכר בביטוח לאומי כנכה מאה אחוז עם פגיעה נוירולוגית קשה. "ערן לא זז ממני בתקופה הזו, כשהוא עוד היה במכבי ת"א. אוהדים באו אליי ואמרו לי 'אל תלחיץ אותו, תגיד שהכל בסדר איתך'. רציתי לבוא למשחק, אבל ערן לא הסכים. את ה-2:3 המפורסם בדרבי ראיתי את בבית. לא הייתי יכול לזוז כי הייתי משותק מהמותן ומטעה. הייתי מחובר למחטים ובצעקה, כשהזזתי את הידיים, זזו לי שני מחטים מהיד. אחד של האוכל אחד של האינפוזיה. כל החדר היה דם. וואלה היה שווה את זה".

זהבי עם הקצבים ועוז חביב. פתח בקריירה חדשה (צילום: ספורט 5)
זהבי עם הקצבים ועוז חביב. פתח בקריירה חדשה | צילום: ספורט 5

כבר ארבע שנים שהוא לומד לחיות עם המצב. הוא חזר לעבוד, סייע לאח הקטן בעסקים. ביגוד ובית קפה, אבל את האהבה האמיתית שלך מצא כסוכן שחקנים לפני כשנתיים וחצי. זהבי ושותפו עוז חביב חברו למטריה המקצועית של האחים רונן וגלעד קצב. מספיק לעקוב אחריהם ברשתות החברתיות כדי להבין עד כמה הם חורשים את הארץ לאורכה ולרוחבה במטרה לאתר את הדור הבא. שני סוכנים צעירים שהחזון שלהם הוא למצוא את הערן זהבי הבא. הם עוקבים אחרי שחקני נוער, כישרונות צעירים בליגות נמוכות, אפילו מגיעים למשחקי ילדים ונהנים מכל רגע.

"כשהחלה הקורונה לא היו עובדים בבית קפה ובחנות בגדים הכל נפל עליי עד שפעמיים התעלפתי ולא הייתי יכול יותר", הוא מגלה, "מצאו לי בעיה בלב ואז אמרנו 'טוב, זה לא בשבילי'. דיברתי עם האחים קצב והם אמרו לי 'בוא קח את הדור הצעיר'. נדלקתי. לא ציפינו שזה יתפוצץ על ההתחלה".

השם ערן זהבי בטח עוזר
"כן, אבל אנחנו לא אומרים להם 'בוא תחתום אצלי וערן יטפל בך'. אין לו קשר אליהם ואני לא נותן פתח שיהיו איתו בקשר. כולם יודעים שהקשרים שלי אלה הקשרים של ערן. אם אוציא מישהו לחו"ל אז אני אומר שאני אח של ערן ואוטומטית זה עוזר לי בשיווק של השחקן, אני לא אשקר".

ההתמקדות של השניים היא בעיקר מהגיל הכי צעיר. שנתונים נמוכים, ילדים, נערים, נוער. יש כמה שמות של שחקנים שבקרוב נשמע עליהם כמו רום סביץ' ממכבי ת"א שכבר הרשים במבחנים בפ.ס.וו ויתחיל כנראה לשחק שם בגיל 16, הגיל בו יהיה יוכל לצאת החוצה, ליאור קאסה מהפועל ירושלים, שסוכנים מאוסטריה כבר עוקבים אחריו וליאם וינשטיין שמנבאים לו עתיד גדול במכבי פ"ת. "בשבתות אני והשותף שלי יוצאים כבר ב-07:00 מהבית ומתחילים להסתובב. בודקים איפה השחקנים שלנו משחקים ואיפה כאלה שאנחנו ביררנו עליהם והולכים לראות. מגיעים בערב הביתה ומתחילים לעשות רשימות".

שני האחים זהבי עם האמא. ישכנעו אותו לחזור לארץ? (פרטי) (צילום: ספורט 5)
שני האחים זהבי עם האמא. ישכנעו אותו לחזור לארץ? (פרטי) | צילום: ספורט 5

ילד צעיר בגילאים האלה מחפש סוכן?
"אנחנו מלווים את השחקנים מגיל צעיר מאוד. לדוגמא, היום החוזה בגיל 15 הוא הכי חשוב. אם לא תכסה את עצמך כמו שצריך, אתה תהיה בבעיה. הורים זה לא עם קשה כמו שחושבים. אני לא בא למכור לו חלום, 'בוא תחתום אצלי ואקח אותך לברצלונה'. אנחנו אומרים להם את האמת בפנים. אנחנו גם אומרים להם מה צריך הלאה: מאמן מנטאלי, מאמן כושר אישי וכל האקסטרות האלה זה מה עושה את ההבדל".

ואיך האישה מקבלת את זה שאתה לא בשבת בבית
"היא היתה עושה פרצופים, אבל לאט לאט מתרגלים שבשבת אני לא בבית. אבל בראשון אני כן. היעדים שלי זה לשפר כמה שיותר שחקנים ולהיות הכי טוב במה שאני עושה. בסוף יש לי את רונן וגלעד קצב שאני לוקח מהם דוגמא. הם המון שנים במקצוע ומכבדים אותם. זה לא סוכנים שבאים לקחת כסף ונעלמים. אני ישר עם כולם ונחמד עם כולם ובסוף זה מה שיקבע".

אפשר להתפרנס מילדים צעירים?
"אם אתה יודע לעבוד נכון, אז כן. יש כאלה שבאים למשחק, מחכים בחוץ ומחלקים כרטיס ביקור לכל 22 השחקנים. אני לא עובד ככה. אני מבין טיפה כדורגל. אנחנו בוחרים את אלה שיש להם פוטנציאל להיות הדבר הבא ולהתקדם. אני לא בא לילד עם נעלי פקקים ואומר 'בוא, אני אהיה סוכן שלך ותשלם לי'".

אבי זהבי החל לשחק כדורגל בגיל 6 בהפועל ת"א. לערן היה את האופי כדי להיות שחקן מקצועני ולאבי לא: "אני הרגשתי כוכב ונתנו לי להרגיש כזה. ניצלתי את זה למקום לא טוב, לא הייתי משקיע והייתי יוצא לפני משחקים ולא אוכל נכון. ערן היה עושה הכל שונה ממני ולכן הוא במקום הכי טוב שיש".

אחד האנשים הכי קרובים לערן (פרטי) (צילום: ספורט 5)
אחד האנשים הכי קרובים לערן (פרטי) | צילום: ספורט 5

השוד בהולנד בטח לא היה קל בטח גם עבורכם
"הייתי בהלוויה של יגאל הילל. אח שלו נתן הספד וערן שלח לי הודעה שיש בלאגן ומשטרה וכולם הסתכלו עליי מוזר. רציתי לנסוע ולא היתה אפשרות בגלל הקורונה. ערן ושי חזקים, הם עברו את זה כמו גדולים. אף אחד לא היה עובר את זה כמו שהם עברו. כל אחד אחר היה אורז מזוודות ובורח. הוא היה בהלם בהתחלה, לא הבין מה קרה ואיך זה קרה. כשהגיע הביתה הוא קיבל שוק. הוא היה שבור מבפנים, אבל כלפי חוץ הוא היה חזק בשבילם. הוא מראה לכולם שלא משנה מה קורה, יש לו את הדרך שלו ושום דבר לא יסיט אותו מזה".

אם היית יכול להמליץ לו על היעד הבא. מה הוא היה?
"אני ואמא שלי רוצים אותו קרוב אלינו, אבל בסוף בסוף יש בזה יתרונות ויש חסרונות. סטטיסטית, כל מי שחזר לארץ נכשל, אבל מצד שני ערן לא הולך לפי סטטיסטיקות. תן לו סטטסטיקה והוא ישבור אותה. כרגע, יש לו צרות של עשירים כי ההצעות לא מפסיקות לבוא. הוא יצטרך לשבת עם שי והילדים ולקבל החלטה מה נכון להם. איפה שהוא יהיה, אנחנו נבוא. בחצי השנה האחרונה הייתי 8 פעמים באמסטרדם ולפני כן בסין 6 פעמים".

אז אולי היעד הבא ברזיל או שזה לשגע את המשפחה?
"אדם נורמטיבי חושב שזה לשגע את הילדים ולנסוע לברזיל, אבל הם רואים את זה כחוויה. שאין שם ישראלי שהיה שם וזה עוד חותם להשאיר. לפניו הרי לא היה עוד ישראלי בסין. בסוף זה מה שזוכרים ממך, מה עשית בקריירה".

וסיכויי החזרה למכבי ת"א?
"קשה לי להגיד מה הסיכויים. הם לא שלחו נייר מסוים עם הצעה. אם תגיע הצעה, ערן ומיץ' ידברו. אצל ערן שום דבר לא צפוי. אף אחד לא חשב שהוא ייצא לסין וחצי שעה לפני היציאה לשדה הוא ארז מזוודה קטנה וטס לבד".

עד מתי הוא ישחק?
"בשנתיים-שלוש הקרובות הוא לא יפרוש כי אם זה יקרה הוא יישב בבית ויקפיץ לשי כל היום כדור בסלון. את כל הקריירה שלו הוא עשה מהרעב שלו להצליח. לא רואה אותו בקרוב מאמן או מנהל מקצועי. זה לא הוא".