sportFive1379539 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
אמבפה, הסמל הגדול (Getty) (צילום: ספורט 5)
אמבפה, הסמל הגדול (Getty) | צילום: ספורט 5

הרבה עבר על הספורט הצרפתי מאז האולימפיאדה הקודמת בפריז, לפני 100 שנה בדיוק. אחת האימפריות הכי גדולות בעולם הספורט הגיעה לכל כך הרבה פסגות ב-100 השנים הללו, זכתה פעמיים במונדיאל, פעמיים ביורו ופעם אחת ביורובאסקט, אירחה אירועים ענקיים בקנה מידה גלובאלי בכל כך הרבה ענפים, פיתחה סופרסטארים וכשרונות מטורפים ועשתה לעצמה שם של מעצמת על.

ובתור מעצמת על, תמיד היו לה לאורך השנים את הכוכבים הכי בולטים, אלה שנמצאים בטופ של הענף שלהם ומביאים לצרפת הרבה מאוד כבוד. אם זה זינדין זידאן, טוני פארקר, ברנאר אינו, סוזאן לנגלה, קתרין פלורי ועוד. אז לא פלא שבמשחקים האולימפיים השונים היא תמיד הייתה במאבקי הצמרת של טבלת המדליות, וכיום היא במקום החמישי בכל הזמנים.

כעת, כשבירת צרפת, פריז, שוב תהיה במוקד עם אירוח האולימפיאדה הקרובה, זה זמן טוב להעיף מבט לכיוון הספורטאים והספורטאיות שיהיו הפנים של המארחת במהדורה הנוכחית. מי יהיו הנציגים או הנציגות שהקהל הצרפתי יבנה עליהם שימשיכו לספק את אותו כבוד עצום, דווקא בזירה הביתית שלהם? התשובות כאן:

1- קיליאן אמבפה, כדורגל
אי אפשר שלא להתחיל עם הסופרסטאר הכי גדול שיש לצרפת להציע היום. כדורגלן שכבר נחשב לאוצר לאומי, כזה שהנשיא קובע איתו ישיבות כדי לדון בעתיד המקצועי שלו, כזה שגורם לאמירים קטארים לא לישון בלילה, כזה שבכל העולם מעריצים וכבר משווים לגדולים בכל הזמנים, כזה שעשה היסטוריה וכבש שלושער בגמר מונדיאל.

כמובן שצריך לזכור שבמשחקים האולימפיים לטורניר הכדורגל יש פורמט שונה, וכדי שאמבפה יגיע, הוא צריך להיות אחד משלושה חריגי גיל מעל 23. צרפת תפגוש במשחק הפתיחה של הטורניר, ב-24 ביולי, את ארה"ב, אך האצטדיון שיארח יהיה הוולודרום במארסיי, עיר שלא מסמפתת במיוחד את החלוץ. ולפני המעבר המסתמן לריאל מדריד, כשגם יש יורו בקיץ הקרוב, יהיה מעניין לראות אם הוא בכלל ירצה לקחת חלק גם באולימפיאדה.

בקיצור, יש לא מעט דילמות. ובכל מקרה, אמבפה יודע עד כמה הוא ה-כוכב של צרפת, שיכול להוביל את הנבחרת לזכייה שנייה אי פעם, אחרי שהקודמת הייתה לפני 40 שנה בלוס אנג`לס 1984. אם הוא יהיה חתום על זה, לעיני הקהל הביתי, זה רק ישפר פי כמה וכמה את תהילת העולם שכבר יש לו.

רינר, הג'ודאי הגדול בכל הזמנים (Getty) (צילום: ספורט 5)
רינר, הג'ודאי הגדול בכל הזמנים (Getty) | צילום: ספורט 5

2- ויקטור וומבניאמה, כדורסל
קשה שלא להסכים עם כל מי שמגדיר את השחקן הזה כפרוספקט הכי גדול שהיה מאז לברון ג`יימס. כשיש אחד כזה מאירופה, עם נתונים ומספרים חייזריים כמו אלה של וומבניאמה, אז אי אפשר שלא לקחת אותו בחשבון.

הכוכב הצעיר של סן אנטוניו סיפק עונת רוקי אישית טובה מאוד, אפילו קצת מעל הציפיות. זה לא עזר יותר מדי לספרס שיסיימו את עונת ה-NBA בתחתית טבלת המערב, אבל מה זה משנה? למעמד הכי מחייב שיש ברמת הנבחרות, וומבי יכול להגיע בשל מאוד כדי להתחרות בדרים טים של ארה"ב ובכל שאר כוכבי ה-NBA שעשויים להופיע במשחקים.

אם השחקן הענק יוביל את צרפת לפודיום, זה יכול להקנות לו, לפחות בעיני חובבי הספורט הצרפתים, תואר דומה לזה של אמבפה - אוצר לאומי.

3- טדי רינר, ג`ודו
את המשפט הבא אפשר להגיד בפה מלא - מדובר בג`ודאי הגדול בכל הזמנים. אין כאן דיון של "מי ה-GOAT?", כי פשוט לא היה אף אחד שמתקרב להישגים של הצרפתי הענק. שלוש מדליות זהב אולימפיות ושתיים מארד, 11 זכיות אישיות באליפויות עולם, 5 באליפויות אירופה ועוד אין ספור מדליות בטורנירי גרנד פרי, גרנד סלאם ומאסטרס.

לאולימפיאדה הביתית הוא יגיע בגיל 35, אחרי שהשיג כבר הכל. הוא רק רוצה לעשות תיקון אחד קטן, זכר להפסד באותו אולם בפריז בפברואר 2020, שקטע רצף של 154 ניצחונות. לשיר את ההמנון הצרפתי על הפודיום בעיר האורות יספק לו את התיקון הזה.

מעבר להיותו ספורטאי סופר מצליח, רינר הוא גם דמות צבעונית מאוד, כזאת שהתקשורת ממש אוהבת לסקר, וכיוצא בזאת גם הקהל מן הסתם מת עליו. אם הוא ימנף את המומנטום שהוא יצר לעצמו בחודשים האחרונים, אחרי מספר שנים של הפסקה מהענף, אנחנו כנראה נראה את אותו טדי רינר שאנחנו רגילים לקבל כמו בכל תחרות אחרת.

מרשאן, כוכב עולה (GETTY) (צילום: ספורט 5)
מרשאן, כוכב עולה (GETTY) | צילום: ספורט 5

4- קלאריס אגבגננו, ג`ודו
בדומה לרינר, גם אצל הנשים יש לצרפת מתחרה אייקונית על המזרן שהם יכולים להתגאות בה בלי סוף, בקטגוריית המשקל עד 63 ק"ג. ולמה כל כך אוהבים אותה מעבר להצלחות האדירות? כי היא מהווה מודל לחיקוי להרבה מאוד נשים, בטח ובטח ספורטאיות. לפני פחות משנתיים היא ילדה בת, לקחה בעקבות כך פסק זמן מספורט פעיל, וחזרה בכל הכוח כדי לזכות באליפות העולם ב-2023. כעת היא מסתערת על עוד זהב אולימפי.

מי שהייתה יריבתה המיתולוגית של ירדן ג`רבי, עד שזו פרשה, ממשיכה להתחרות ברמות הכי גבוהות, וברזומה שלה יש לה כבר מדליית זהב בטוקיו 2021 (גם באישי וגם בקבוצתי), כסף בריו 2016, שש מדליות זהב אישיות באליפויות עולם (ועוד שתיים קבוצתיות) וכמו רינר - עוד כמות בלתי נתפסת של מדליות בטורנירים אחרים. השנה היא כבר הספיקה לזכות בשתי מדליות זהב בגרנד סלאמים, כך שהיא גם מגיעה בכושר.

5- לאון מרשאן, שחייה
משום מקום, כוכב נולד בבריכה והפך לסנסציה גדולה ברחבי צרפת. בדרך כלל, בענף השחייה, אם יש כוכב חדש עולה, שומעים עליו רבות כבר בגילאי 16-18. אמנם עוד באולימפיאדת טוקיו הוא סיים במקום השישי באחד המשחים, וגם הספיק לפני כן להשיג מדליות ארד באליפויות עולם ואירופה לגילאי נוער, אבל הוא עדיין לא בלט מעבר למה ששמים לב ברוב המקרים משחיינים סופרסטארים חדשים.

לפני שנתיים משהו השתנה, ומרשאן החל להראות בצורה הרבה יותר בולטת את מה שהוא שווה. השחיין, שמתמחה בסגנון הפרפר ומתחרה גם במשחי המעורב-אישי (גם 200 מטרים וגם 400 מטרים), זכה פעמיים בזהב ופעם אחת בכסף באליפות העולם 2022, ושנה לאחר מכן תיקן עם שלוש מדליות זהב, כשעל הדרך הוא גם שבר שיא עולם ב-400 מטרים מעורב-אישי. בקיצור, יש הרבה ציפייה ממנו בבריכה בפריז.

_OBJ

6- ניקולה קרבאטיץ`, כדוריד
בישראל אין כמעט שמות מענף הכדוריד שאנשים מכירים לאורך השנים. אם תשאלו בצרפת אנשים ברחוב על ניקולה קרבאטיץ`, תשמעו שבחים מפה ועד הריביירה. השחקן האימתני בן ה-40 נחשב לאגדה, שכן הוא הפך את הענף היחסית איזוטרי לענף הרבה יותר פופולרי במדינה, וצרפת בזכותו נהייתה אימפריה.

קרבאטיץ` הוביל את נבחרת הטריקולור לכל שלוש מדליות הזהב האולימפיות שלה, כל ארבע הזכיות באליפות אירופה שלה ובארבע משש הזכיות באליפות העולם שלה. לצד כל אלה יש לו גם זכיות במדליית כסף אולימפית, כסף באליפות העולם, פעמיים ארד באליפות העולם ופעמיים ארד באליפות אירופה. בקריירת המועדונים הוא זכה שלוש פעמים בליגת האלופות עם שלוש קבוצות שונות (מונפלייה, קיל וברצלונה) ובעוד לא פחות מ-58 אליפויות או גביעים במפעלים מקומיים. פשוט רזומה בלתי נתפס.

יש לציין שהוא הודיע כבר על פרישה מכדוריד אחרי המשחקים האולימפיים, אז הוא יקווה לעשות פרידה יפה עם עוד אליפות אולימפית עם המדים הלאומיים. צרפת מגיעה לאולימפיאדה הביתית הקרובה בתור אלופה אולימפית מכהנת, אלופת אירופה מכהנת וסגנית אלופת העולם המכהנת. כך או כך, עם קרבאטיץ` באור הזרקורים, יהיה מעניין.

7- קווין מאייר, אתלטיקה (קרב עשר)
שיאן עולם נוסף שיגיע למשחקים האולימפיים הקרובים כאחד מחביבי הקהל הוא כמובן קווין מאייר, שמחזיק בשיא של 9,126 נקודות בקרב עשר מאז 2018. בהיעדר מועמדים רציניים למדליה מהמשלחת הצרפתית במקצועות השדה, מאייר יקבל את מירב תשומת הלב בסטאד דה פראנס.

האתלט נולד בפרברים הצפוניים של פריז, אז הוא מכיר היטב את העיר, האצטדיון והקהל שכל כך אוהב אותו. ומעבר לשיא העולם המרשים, הוא גם מגיע עם הרבה ניסיון ורזומה נפלא - מדליות כסף באולימפיאדות ריו 2016 וטוקיו 2021, שלוש מדליות זהב באליפויות עולם (כולל אחת באולם) ועוד חמש מדליות באליפויות אירופה שונות. יש לצרפת על מי לבנות גם בענף האתלטיקה.