אולימפיאדה בזמן קורונה: אחרי דחייה של שנה, חוסר ודאות אם האירוע יתקיים בכלל והחלטה דרמטית ממש מהימים האחרונים על איסור כניסת קהל לתחרויות - בשבוע הבא תצא לדרך אולימפיאדת טוקיו 2020 . כ-11 אלף ספורטאים מ-207 מדינות יתמודדו במאות מקצים של 33 ענפי ספורט. החל מבריכת השחייה, דרך אצטדיון האתלטיקה ועד מתחמי הסקייטבורד - אירוע הספורט הגדול בעולם צפוי לרתק מיליונים למסכים במהלך שלושת השבועות של המשחקים האולימפיים. הנה מה שחשוב לדעת.

כן. למרות הדחייה המארגנים החליטו לשמור על השם המקורי. הלוגו, המוצרים הנלווים ותלבושות הספורטאים – הכל ממותג כ"טוקיו 2020". כמובן ששאלת הטריוויה הפופולארית ביותר בשנים הקרובות צפויה להיות – "באיזו שנה התקיימה אולימפיאדת טוקיו 2020?". המשחקים האולימפיים הבאים צפויים להתקיים בפריז בשנת 2024, ולאחר מכן הם צפויים לנדוד ללוס אנג'לס בשנת 2028.

המשחקים נפתחים באופן לא רשמי כבר ב-21.7 עם כמה משחקי בייסבול, סופטבול וכדורגל, כשיום למחרת ישראל נכנסת למעגל המשחקים עם איתי שני שיתחרה בתחרות הקשתות. האולימפיאדה תיפתח רשמית עם טקס הפתיחה ביום שישי, 23.7, בשעה 14:00. טקס הסיום יתקיים ביום ראשון, 8.8, גם כן בשעה 14:00. המשחקים ישודרו בחבילת הערוצים של ספורט 5.

בניגוד למה שהתרגלנו, הפעם מסע הלפיד האולימפי התקיים רק בתוך המדינה המארחת, יפן, ולא עבר בכל העולם. המסע יצא לדרך ב-25 במרץ בפוקשימה ויסתיים בטקס הפתיחה. הקהל הורשה להתאסף רק בקרבת מקום מגוריו ואסור היה לעודד. סלבריטאים, שבדרך כלל מופיעים ומלווים את המסע, לא השתתפו הפעם והתקיימו כמה אירועים סגורים לקהל.

 

הכירו את "מיראייטואה" ואת "סומייטי". הראשון הוא הקמע של המשחקים האולימפיים, השני הוא הקמע של המשחקים הפראלימפיים. המילה מיראייטואה נגזרת מהמילים היפניות ל"עתיד" ול"נצח", סומייטי הוא סוג של עץ דובדבנים. המארגנים השאירו לכל אחד שמסתכל על שני הקמעות הללו, להחליט איזו חיה או איזה יצור הם מזכירים לנו. הדמויות כבר גרפו מחמאות ונמכרים כמזכרות בכל העולם.

אולימפיאדת טוקיו 2020 (צילום: ap)
האצטדיון האולימפי אולימפיאדת טוקיו 2020 | צילום: ap

ממש בימים האחרונים הוכרז מצב חירום בטוקיו בעקבות גל תחלואה נוסף בנגיף הקורונה וראש הממשלה היפני החליט לאסור כניסת צופים לאצטדיונים. זה הפך את ההחלטה מתחילת השנה לאפשר רק לצופים מקומיים להגיע למשחקים. מצב החירום בבירת יפן צפוי להימשך גם לאחר המשחקים, כשהתקווה היא שאירוע הספורט הענק לא יביא להתפרצות מחודשת של הנגיף במדינה.

יישאר ריק גם בימי התחרויות. האצטדיון האולימפי בטוקיו

כמו שהתרגלנו מאולימפיאדות קודמות, גם הפעם טקס הפתיחה צפוי לקדש את התרבות המקומית. באופן מסורתי, טקסי פתיחה ביפן מזכירים את ימי עבר ואת התרבות העתיקה שממנה צמחה האומה. כמובן שרוב פרטי הטקס נשמרים בסודיות גמורה, אך המפיק מריו בליץ' רמז בשבוע שעבר שנגיף הקורונה, או יותר נכון – הניצחון עליו, יתפוס מקום של כבוד במהלך הטקס.

לא. בשנים 1916 ו-1940 נדחו המשחקים האולימפיים בגלל שתי מלחמות העולם. לעומת זאת, זו כמעט הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה שהמשחקים בוטלו, אך ממשלת יפן החליטה לא לתת לזה לקרות. המשחקים התקיימו בטוקיו גם ב-1964. בשני מקרים נוספים יפן אירחה גם את משחקי החורף: בסאפורו בשנת 1972 ובנגאנו בשנת 1998. זו הפעם הראשונה שהם מארחים את המשחקים במילניום הנוכחי.

לאורך כל ימי האולימפיאדה, כל הספורטאים, אנשי הצוות ואפילו אנשי התקשורת יתנהלו בתנאי בועה. הם ייצאו מהכפר האולימפי רק לאיזורי התחרויות, במכוניות מסומנות מראש וללא מגע עם העולם החיצון. זאת, לצד בדיקות קורונה תכופות שייערכו למשתתפים. גם בתוך הכפר האולימפי קיימות לא מעט הגבלות למניעת התקהלות, בין היתר באולם האוכל: הספורטאים יירשמו מראש באפליקציה שתנווט את זמני האוכל בכדי שלא יווצר עומס. בתוך הכפר האולימפי חלק גדול מאנשי הצוות יהיו – רובוטים.

עבור הישראלים, השעות שבהן יערכו התחרויות ביפן די נוחות. שעון טוקיו מקדים אותנו ב-6 שעות, כך שאם הגמרים והאירועים הגדולים צפויים להתחיל ב-20:00 בערב שעון מקומי, כאן השעה תהיה 14:00 בצהריים. לעומת זאת, אירועי המוקדמות צפויים להתחיל באמצע הלילה אצלנו, בדרך כלל בסביבות 3:00 או 4:00 לפנות בוקר. את חלוקת המדליות תוכלו לראות בדרך כלל בשעות הצהריים.

קראטה, גלישת גלים, טיפוס וסקייטבורד הם ענפים שבהם יתחרו לראשונה בהיסטוריה של האולימפיאדה. בייסבול וסופטבול חוזרים למשחקים אחרי 13 שנות היעדרות. ישראל יכולה לנצל את החזרה של הבייסבול לאולימפיאדה כי הנבחרת שלנו תהיה אחת מ-6 הנבחרות שהעפילו - מחציתן יזכו במדליה. בתוך ענף הכדורסל הצטרפה גם תחרות ה-3 על 3 שתופסת תאוצה בכל העולם ויתחרו בה 8 הנבחרות החזקות בעולם אצל הגברים והנשים.

אצטדיון הבייסבול בו ייערכו המשחקים בפוקשימה

כן ולא. בדצמבר 2019 הורחקה רוסיה ל-4 שנים מכל אירוע ספורט בינלאומי, בעקבות פרשיית הסימום הממסדית שנחשפה. למרות שהעונש מאוחר יותר נחתך בחצי, רוב הספורטאים הרוסים לא יתחרו במשחקים. למרות זאת, חלק מהספורטאים, שהוכיחו כי לא היו קשורים לפרשה, יתחרו -–אך לא תחת הדגל הרוסי, אלא כספוראים "נייטרלים". ההמנון הרוסי לא יושמע אם הם יזכו בזהב והדגל הרוסי לא יונף.

לא בדיוק. למעט המדליות, המנצחים לא מקבלים פרסים כספיים, אך ברוב המדינות מעניקים האיגודים המקומיים תשורות לזוכים. בישראל כל ענף מעניק פרס משלו.