תנועת הצופים מתחברת אל לב העשייה החינוכית העכשווית, כאשר בשנה החולפת יצא לדרך המיזם החברתי "צופי מפעלות" במטרה להרחיב את הפעילות לבני נוער בפריפריה החברתית והגאוגרפית של מדינת ישראל. המיזם מחבר את בני ובנות הנוער הן לפעילות חברתית והן לערכי תנועת הצופים, דרך השתלבות בקבוצות כדורגל לילדים וילדות ולבני נוער בשבטי תנועת הנוער המובילה בישראל, וכחלק מהתפיסה הערכית של התנועה ושל מחלקת "צופים לכל".

"צופי מפעלות" מרחיבה ומעמיקה את פעילות תנועת הצופים ומציגה מודל חדשני של פעילות ספורט חברתית המשולבת בתכנים חינוכיים, והכל במסגרת המעטפת המוכרת של שבט צופים מקומי בהתאם לערכי תנועת הנוער המובילה בישראל. כלומר, הספורט מהווה את הכלי החינוכי, ולא את העיקר, תוך מעטפת אימונים העוסקת בתוכן חינוכי-ערכי.

צופי מפעלות (צילום: פרטי)
חלק מפעילות צופי מפעלות | צילום: פרטי

מודל זה הוא נדבך נוסף בעשייה החברתית הפורה של תנועת הצופים המבטאת את הערכים החברתיים והשליחות החינוכית של התנועה. פעילות המיזם מיועדת לבני ובנות נוער שיגיעו לשבטי הצופים בשכונות ברחבי הארץ בהן יתקיימו פעמיים בשבוע אימוני כדורגל. באימונים ישולבו פעילויות ערכיות וחינוכיות המבוססת על ערכי היסוד של תנועת הנוער הצופים, תנועת הנוער הגדולה בישראל.

התוכנית מתבססת על מודלים של קידום נוער דרך פעילות ספורטיבית שקידמה בעשורים האחרונים עמותת "מפעלות חינוך וחברה" ומציעים קידום דרך ספורט במרכז ספורטיבי פעיל, הסמוך למקום מגורי החניכות והחניכים. העמותה הוקמה בשנת 1997 על ידי אנשי העסקים משה תאומים, מוטי אורנשטיין וסמי סגול - לשעבר בעלי הפועל תל אביב, תחתיה פעלה "מפעלות" בסניפיה הרבים ברחבי הארץ, שבשנה האחרונה מקבלת "חיים חדשים" במסגרת הצופים.

כיום, פעילות "צופי מפעלות" מונה כ-300 ילדים/ות, במסגרת 22 קבוצות כדורגל לבנים ולבנות בכיתות ד'-ו' בערים מעלות תרשיחא, עפולה, קריית ים, חיפה, חדרה, נתניה, ת"א-יפו, ראשון לציון, רמת גן, הרצליה, פתח תקווה, אריאל, אשקלון, רחובות, ירושלים ורמלה. במסגרת פעילות הפרויקט לוקחים חלק ילדים וילדות מרקעים שונים, חלקם עולים/ות חדשים/ות, אשר הכדורגל מאפשר להם לגשר על הפערים השפתיים, ובעצם להשתלב באופן מיטב בחברה.

צופי מפעלות (צילום: פרטי)
צופי מפעלות | צילום: פרטי

המודל של הפעלת התכנית בשבטי התנועה, מתבסס על רצון להמשכיות ולמסגרת חינוכית ארוכת טווח, כך שבשנה הראשונה להפעלתו בשבט מסוים, הכי נכון שהפרויקט יפעל במסגרת שכבות הגילים ד'-ו', על מנת לייצר אופק פעילותי לחניכים בהמשך. בנוסף, במסגרת גילים אלו קבוצות הכדורגל עדיין לא תחרותיות ומקצועיות כפי שהן בהמשך הדרך.

את אימוני הכדורגל ופעולות הצופים מעבירים חברי שנת שירות (ש"ש), צעירים וצעירות בני 18, בוגרי י"ב ובוגרים מצטיינים של תנועת הצופים, הגרים בקומונות בשכונות בהם מתבצעת הפעילות, אשר עברו קורס ייחודי שהכשיר אותם להעביר אימונים והדרכות. חברי וחברות השכבה הבוגרת פועלים בזוגות, על מנת לייצר סיטואציה של מאמן.ת ועוזר.ת מאמן.ת, וכן לאפשר שימור ידע ופיתוח לקחת את המושכות בעתיד. בחודשי הקיץ עוברים המדריכים/ות קורס מרוכז של מספר ימים, במסגרת שבוע ההכשרות של חברי שנת השירות, על מנת להכשיר את המדריכים/ות בפרויקט.

עמותת מפעלות חינוך וחברה (חל"צ) פעלה כ-20 שנים בחברה הישראלית, ועסקה בחינוך באמצעות ספורט ופעלה במאות ישובים בישראל והפעילה למעלה מ-100 אלף בשנה מכל המגזרים: יהודים, ערבים, דרוזים, צ'ירקסים, נוצרים, עולים חדשים, צרכים מיוחדים ועוד. פעילות העמותה הגיעה לקצוות אוכלוסייה רבים ומגוונים, אך בתקופה האחרונה גמלה בליבם של מקימי העמותה להתאחד עם גוף גדול ומשמעותי כמו תנועת הצופים העבריים.

מתוך אמונה בספורט ככלי חינוכי, ובערכים הרבים אותם חניכי התנועה יכולים לקבל ממשחק, פעילות קבוצתית, עבודת צוות, וכן פעילות ספורטיבית בפרט, בחרה התנועה להפעיל את התוכנית. תנועת הצופים כתנועה חינוכית חברתית, חרטה על דגלה ערכים של שוויון הזדמנויות, קידום החינוך בחברה הישראלית, על כלל גווניה.

רז פרל, יו"ר תנועת הצופים: "מתוך הרצון להרחיב ולהעמיק את פעילות תנועת הצופים בחינוך הבלתי פורמלי לקחנו על עצמנו בשנה האחרונה לפתוח את שבטי הצופים לבני ובנות נוער בשכונות בכל רחבי הארץ עם הפרויקט המבורך "צופי מפעלות". אנחנו מאמינים שמיזם קבוצות הכדורגל של "צופי מפעלות" יהפוך את הפעילויות למוקדי חינוך אקטיביים שיובילו לקידום הנוער באמצעות מעטפת הספורט שתהיה המנוף לחינוך ולערכים המבוססים על ערכי היסוד של תנועת הצופים".

שחר ארז, רכזת "צופי מפעלות": "התחנכתי וגדלתי בתנועת הצופים. בעבודתי נחשפתי למחקרים המעידים על כך שתנועת נוער היא קרקע פורייה למוביליות חברתית. הפרויקט הזה הוכיח לי שכך הדבר - יותר מ-300 חניכים וחניכות מהפריפריה החברתית והגיאוגרפית זוכים וזוכות לפעילות ספורטיבית, ערכית וחינוכית ומקבלים הזדמנות שווה להביא עצמם/ן לידי ביטוי על הכוחות והייחודיות שבהם/ן".