מהפכה בספורט הישראלי: לראשונה משנת 2014, העביר שר התרבות והספורט, חילי טרופר, החלטה לשינוי שיטת התקצוב לענפי הספורט במדינה, כשהמטרה המוצהרת היא הכפלת כמות המדליות הישראליות בענפים האולימפיים, פראלימפיים והענפים הלא אולימפיים תחת התאחדות איל"ת. יש לציין כי הכדורגל והכדורסל הוחרגו והתקציב אליהם יחושב בצורה שונה, לזה נגיע בהמשך.

בשורה התחתונה: האיגודים והענפים השונים יקבלו תקצוב לפי הישגים כשהמטרה היא להתמקד ב-10 ענפים מרכזיים שיביאו הישגים בשנים הקרובות. טרופר מסתכל על אולימפיאדת לוס אנג'לס 2028, כשהוא מקווה שבסיום האולימפיאדה הזו ישראל תכפיל את כמות המדליות בה היא מחזיקה היום.

ירדן ג'רבי מדלית ארד ריו 2016 (צילום: רויטרס)
מדלית הארד של ירדן ג'רבי מריו 2016 | צילום: רויטרס

"אני מכיר דרך אחת אפקטיבית להביא הישגים – לתגמל", הסביר השר ל-N12. "כל מי שיביא הישגים משמעותיים - יתוגמל. ברמה האולימפית, אנחנו נרד מ-16 ענפים בהם אנחנו מתמקדים היום, ל-10. העובדה שכיום ישראל מתפזרת על הרבה ענפים פוגעת בנו. אבל אני מדגיש, אין ענף שלא יקבל תקציב. לכל ענף יש סכום מינימום שהוא יקבל ואם הוא ירצה לעלות בתקצוב - אני אומר לו לעבוד קשה ולהביא הישגים. מדובר ביותר מ-260 מיליון שקלים אותם אנחנו צריכים לנווט בצורה נכונה".

מדד ההישגיות שמתווסף לחישוב תקציב הספורט במבחני התמיכה ידרוש מהגופים, האולימפיים והלא-אולימפיים כאחד, להציג הישגים ספורטיביים משמעותיים על מנת להתרחב ולהפוך לכזה שמשפיע על פעילות הענף גם ברמה הבינלאומית. בנוסף, טרופר ייתן דגש על שלושה תחומים נוספים שיידרשו מהאיגודים השונים: קידום אנשים עם מוגבלות בספורט הישראלי, קידום ספורטאים מהפריפריה וקידום הספורט הנשי של כל ענף ספורט.

חילי טרופר (צילום: Hadas ParushFlash90)
"המטרה: הכפלת כמות המדליות". טרופר | צילום: Hadas ParushFlash90

מימוש הפרמטרים מתבטא לידי תקצוב באופן הבא:

- הניקוד להישגיות הוכפל.
- אגודה שפועלת בפריפריה תקבל פי 1.5 יותר תקציב מאגודה הפועלת במרכז (לענפים אישיים).
- התקצוב לענפי ספורט הנשים יעלה ב-25%.
- התקצוב לכלל העוסקים שיפעלו לשילוב אנשים עם מוגבלות יעלה ב-25%.

בהודעה הרשמית מסר טרופר: "אני שמח שחברי המועצה הלאומית לספורט הצביעו היום ברוב מוחץ בעד שינוי מדיניות התיקצוב בספורט הישראלי. המדיניות החדשה תיתן דחיפה לשאיפה למצוינות ולהישגיות ותגדיל את סיכויי הספורט הישראלי לגרוף מדליות נוספות בשנים הבאות. לצד זאת, לא נשכח את המשמעות החברתית העמוקה שיש לספורט שלנו כמנוע לשינוי חברתי, ועל כן לצד ההישגיות נתעדף תחומים חשובים שדרך הספורט יוכלו לקדם שינוי חברתי רחב: קידום אנשים עם מוגבלות, שילוב מלא של נשים בספורט וקידום הפריפריה. אני שמח שהגענו לקונצנזוס רחב במועצה הלאומית לספורט וכי כל השותפים מכוונים ביחד למען הצלחת הספורט הישראלי כמודל של מצוינות הישגית וערכית".

ההחרגה לכדורגל והכדורסל

תקצוב הכדורגל והכדורסל לא ייפגעו, טרופר הסביר: "בשל היותם הענפים הגדולים והפופולריים במדינה, לא רצינו לפגוע פגיעה אנושה בענפים הללו. אלה שני ענפים גדולים ברמה בינלאומית וכמובן שיש קושי לעלות לאליפויות אירופה ולהגיע להישגים משמעותיים. ההישגיות בכדורגל, למשל, תתבטא בצורה שונה לפי המיקום בה תסיים הנבחרת במוקדמות אליפויות אירופה והעולם", טרופר ממשיך. "הכדורסל, שנבחרותיו כן עולות באופן קבוע לאליפויות אירופה בעשורים האחרונים, יתוגמל לפי המיקום באליפויות עצמן".

בתוך כך, הציג שר התרבות והספורט תחזית מעניינת לקראת האולימפיאדה הקרובה, טוקיו 2020, שתיפתח ביום שישי הבא: "אני חושב שישראל תחזור עם כמות של עד 4 מדליות. יש משלחת מאוד גדולה לישראל, הגדולה ביותר אי פעם, וזה מראה על איכות שיש בספורט הישראלי. לא מעט ספורטאים ישראלים עמדו בקריטריון הבינלאומי וזה חשוב מאוד".