הספורט הישראלי זוכה בשבוע האחרון להרבה רגעי נחת, והרגעים האלה נותנים הרבה תקווה כשהם מגיעים בשנה אולימפית. זה התחיל כבר בסופ"ש הקודם עם שתי מדליות באליפות אירופה בג'ודו – כולל אחת מזהב לפיטר פלצ'יק, והמשיך בסופ"ש הנוכחי עם מבול של מדליות בהתעמלות האמנותית ובשייט, כל הענפים האלה כמובן ענפים אולימפיים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אלכס אברבוך, אחד שיודע דבר או שניים על אליפויות אירופה ואולימפיאדות, ראה את הזכיות האחרונות ומבהיר שהעניין יכול לתת לנו הרבה תקווה לקראת אירוע השיא של הספורט העולמי: אולימפיאדת טוקיו 2020, שתתקיים בקיץ הבא בשל מגפת הקורונה.

אברבוך נותן שואו במכביה (אלן שיבר). צפו בהצגה של הקופץ האגדי (צילום: ספורט 5)
אלוף אירופה פעמיים. אברבוך | צילום: ספורט 5

"בכל מקרה אחרי שעלית על הפודיום באליפות אירופה, מסתכלים עליך כמועמד למדליה באולימפיאדה", אומר אברבוך שזכה בזהב באליפות אירופה בקפיצה במוט בברלין 2002 ובגטבורג 2006. "זה נכון שבחלק מהענפים, כמו ג'ודו למשל, המתחרים החזקים מגיעים מאסיה – אבל תואר של אלוף אירופה נותן לך מעמד אחר".

עוד אומר אברבוך שלהישגים באליפות אירופה בעיצומה של שנה אולימפית יש גם הרבה השפעה מנטלית: "גם אם זה לא בשנה של אולימפיאדה, לזכייה בתואר של אלוף אירופה יש השפעה אחרת. זה משהו שמעכשיו ילווה את הספורטאי לכל החיים. הזכייה באליפות אירופה נותנת הרבה מאוד מוטיבציה להמשיך להתאמן ולהצליח. אנחנו נמצאים כמה חודשים לפני האולימפיאדה וזה בדיוק הזמן הנכון להיכנס לכושר".

פיטר פלצ'יק ג'ודו (צילום: getty images)
אלוף אירופה החדש. פיטר פלצ'יק | צילום: getty images

"קצת מצער שההישגים תלויים כנראה במאמנים מסוימים", מסביר אברבוך. "בג'ודו למשל יש דרך מסוימת שרצה כבר הרבה שנים בהנהגת יו"ר האיגוד משה פונטי וככה מגיעים להישגים. בשייט התוצאות הטובות מגיעות לדעתי בזכות העבודה הטובה של המאמן גור שטיינברג ובהתעמלות זה הכל על אירה ויגדורצ'יק. ישראל צריכה לחשוב איך היא הולכת ומביאה הישגים בענפים נוספים. לדעתי אם יביאו עוד תקציבים וישקיעו יותר במתקנים – ישראל תגיע להישגים בענפים נוספים".

נקודה מעניינת נוספת אליה אברבוך מפנה מבט היא העובדה שהספורטאים האולימפיים, שחלקם כאמור הם כעת אלופי אירופה, נאלצים להסתדר עם תקציב נמוך ו"לקושש" כספים מכל מיני גומרים, במקום שספונסרים יעמדו בתור וירצו לעזור להם.

יואב כהן שייט (צילום: איגוד השייט)
אלוף אירופה בשייט, יואב תומר | צילום: איגוד השייט

"ספונסר זה דבר מאוד חשוב לספורטאי והם צריכים לקבל יחס אחר עכשיו בתור אלופי אירופה", מסביר אברבוך. "חלק מהספורטאים לפעמים מספרים לי שהם מצאו את הספונסרים לבד, ואני לא מבין – למה הם צריכים למצוא את הספונסרים לבד במקום שהחברות יעמדו בתור כדי לקחת אותם?? ואני לא מדבר פה על סכומים גדולים מדי, 5,000-10,000 שקל בחודש יכולים לעשות הבדל ענק עבור הספורטאים".

מה המצב בנושא הזה באירופה?

באירופה אני תמיד רואה שהספורטאים מסתובבים עם כמה ספונסרים. זה נותן שקט נפשי לספורטאי. אני זוכר שבאחת האליפויות שהתחריתי ראיתי שהספורטאי הפולני מסתובב עם ספונסר של שטראוס ואני השתגעתי - שטראוס זו חברה ישראלית, למה הם נותנים ספונסר דווקא לפולני?".

מעבר לעובדה שכעת הספורטאים שהגיעו להישגים מסומנים כמועמדים למדליות בטוקיו 2020, אברבוך מסמן מה לדעתי צריך לעשות כדי שהספורט הישראלי יפרוץ בענפים נוספים: "צריך להפוך את הספורטאים שלנו לכוכבים. למשל כמו דני אבדיה שהלך עכשיו ל-NBA, ילדים רואים את הסיקור התקשורתי וההייפ סביבו ורוצים לצאת ולעשות ספורט".