מאז ומעולם היו רק שתי סיבות שהובילו לדחיית המשחקים האולימפיים, אירוע הספורט הגדול בתבל: א'. מלחמת העולם הראשונה שדחתה את משחקי 1916. ב'. מלחמת העולם השנייה שדחתה את המשחקים ב-1940 (צחוק הגורל, גם הם היו אמורים להיערך בטוקיו) ו-1944. ברכות לנגיף הקורונה שהצטרף לרשימה המקוללת של האירועים הכואבים בתולדות האנושות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

רק לפני יומיים הוועד האולימפי הבין-לאומי הודה בפומבי לראשונה שהוא שוקל דחייה של המשחקים לאור המגפה העולמית, והבטיח תשובה בתוך 4 שבועות. בחלומו הורוד ביותר, נשיא הוועד האולימפי הגרמני תומאס באך, ראה כיצד בעוד 4-5 שבועות העולם כולו מתחיל את ההתאוששות הנפלאה מהמשבר, ומה יותר סמלי ומרגש מהלפיד האולימפי שיידלק בטקס הפתיחה בטוקיו כדי לחגוג את הניצחון הגלובלי.

ששון בסיום הקרוב אתמול (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

אלא שרגע אחרי ההודעה על כך שה"דחייה נשקלת", כל המגדל התפרק. מדינות רבות הודיעו שיש לדחות המשחקים באופן מיידי, קנדה ואוסטרליה הגדילו לעשות והודיעו שהספורטאים שלהם יחרימו את המשחקים הקיץ אם לא יידחו. ספורטאים מכל העולם (ואפילו כאן בישראל, כמו המדליסטים האולימפיים שלנו אורי ששון ושחר צוברי) פשוט לא רצו להגיע. אתמול, בשיחה בין ראש ממשלת יפן, ונשיא הוועד האולימפי, החליטו השניים שאין כבר סיבה לדחות את הבלתי-נמנע. דחיית המשחקים היא כאב ראש ענק ומוטב להתחיל כבר עכשיו במשימה. וכך, כמעט כמעט בדרך אגב, הודיע שינזו אבה במסיבת עיתונאים שהמשחקים האולימפיים והפרלימפיים לא ייערכו ב-2020.

האצטדיון האולימפי, טוקיו (צילום: shutterstock / f11photo)
צילום: shutterstock / f11photo

המורכבות של דחיית אולימפיאדה היא משהו שקשה לתאר. תארו לעצמכם שמיליוני חדרים בבתי מלון בטוקיו כבר הוזמנו לקיץ הקרוב. מגרשים ואתרים רבים שופצו ונערכו לתאריכים מאוד ספציפיים וכעת חלקם כלל לא יהיו זמינים ב-2021, אחרים ייאלצו לעמוד שוממים כל התקופה הזאת. חברות ענק, וגם גופי תקשורת, קשורים עם הוועד האולימפי בחוזי-עתק שכעת יעברו לדיונים מרתוניים אצל משרדי עורכי-דין – האם החוזים תקפים? האם יהיה צורך בפיצויים? יפן  כבר ספגה מכה כלכלית קשה מאוד בגלל הפגיעה בתיירות בחודשים האחרונים. התקווה שהמשחקים יוציאו אותה מהר לדרך חדשה התבדתה אתמול.

סימון ביילס, מוזהבת כרונית (צילום: Alex Livesey, GettyImages IL)
סימון ביילס, מוזהבת כרונית | צילום: Alex Livesey, GettyImages IL

ויש גם כמובן את הספורטאים עצמם. 11 אלף שהיו אמורים לנחות בטוקיו בקיץ הקרוב. 57% מהם כבר השיגו את הכרטיס, אחרים עדיין נלחמים על הזכות וכעת לא יודעים איך ומתי יימשך המסע כשכל עולם הספורט בהקפאה עמוקה. הספורטאים האולימפיים חיים את כל הקריירה במעגל של 4 שנים, ודווקא רגע לפני אירוע השיא הכול נעצר.

עבור כולם החלום הגדול שהרגיש כ"כ קרוב, התרחק ברגע אחד אל עבר הלא נודע. גם תאריך למשחקים החדשים עדיין אין. מצד שני, כל הספורטאים שאיתם דיברתי חיכו בדיוק להחלטה הזאת. אחד הדברים הקשים ביותר לספורטאי זאת הידיעה שתחרות גדולה מתקרבת והוא לא יכול להתכונן לקראתה. אי-הוודאות אכלה את הספורטאים יום-יום והמחשבה שייאלצו לעבור כך עוד 4 שבועות הייתה קשה עבורם. "איך אתה מרגיש?" שאלתי את אחד הבכירים במשלחת הישראלית. "בעיקר הקלה גדולה" הוא ענה. בצעד מריר אך מעורר אמפתיה, הודיע הוועד שלמרות שהמשחקים האולימפיים ייערכו רק ב-2021, השם הרשמי של האולימפיאדה יישאר "טוקיו 2020". הנה עוד הישג של הנגיף: הוא הצליח לעצור את הזמן.