(GETTY) (צילום: ספורט 5)
(GETTY) | צילום: ספורט 5

רבים מאוהדי הכדורגל הישראלי חוטאים באהדה לקבוצה נוספת אחת לפחות מחו"ל, ברוב המקרים - כזו שנוצצת הרבה יותר מהקבוצה הישראלית שלהם (טוב, ברוב המקרים). עכשיו דמיינו את התרחיש הבא - אוהד מ.ס אשדוד וברצלונה שמצליח להנחית בעיר הנמל את לואיס סוארז לעונת פרישה, או אוהד בני ריינה וריאל מדריד שיתקשר ללוקה מודריץ׳ וישכנע אותו לתלות את הנעליים כאן בישראל. מופרך, נכון? 

בוקר אחד לפני 40 שנים בדיוק, במהלך עונת 1985/86, התעורר אוהד מלא אמביציה של הפועל חיפה ולידס יונייטד בשם ירון גרוס וחשב על הצעד הבא בקריירה של מי שמחזיק בתואר מלך שערי לידס בכל הזמנים עד עצם היום הזה - פיטר לורימר. בקריית חיים צחקו עליו, החברים חשבו שהוא מטורף, אבל עם ביטחון עצמי גבוה ואנגלית ממלכתית וקולחת הצליח גרוס להנחית בכרמל את אגדת לידס ונבחרת סקוטלנד בגיל 39, בשנים בהם בכלל לא ניתן היה לצרף שחקנים זרים בכדורגל הישראלי וכאשר האדומים מהכרמל במאבקי הישרדות בתחתית.

השבוע התארח ירון גרוס ב״בין הכריש למגל״, פודקאסט היסטורי-עלילתי על תולדות הפועל חיפה בהנחיית נמרוד ברעם ואלעד קליין, ושחזר את אחד הסיפורים המדהימים שחוותה הפועל חיפה בפרט והכדורגל הישראלי של אותם ימים בכלל, סיפור שהרעיש גם את מהדורות החדשות.

האזינו לסיפור המלא של ירון גרוס>>

"הייתי קורא בקביעות עיתונות ספורט מאנגליה וקראתי שם שהמנג׳ר של לידס, בילי ברמנר, גרע מהקבוצה את לורימר״, מספר ירון גרוס על הרגע בו צץ במוחו הרעיון. ״חשבתי לעצמי, למה לא לשדך אותו להפועל חיפה? פניתי להנהלת הפועל חיפה ואמרו לי שאולי הכל טוב ויפה אבל אי אפשר היה להביא כדורגלנים זרים לישראל. אמרתי להם שאם גיירו בקלות שחקנים בכדורסל, גם אצלנו אפשר״.

כמובן שבאותם ימים אפילו אינטרנט עדיין לא היה, גרוס הרים את הטלפון והתקשר למזכירות לידס: ״המזכירה ענתה לי, אמרתי לה שאני רוצה לדבר עם פיטר והיא שאלה מי רוצה אותו. אמרתי לה שזאת קבוצה מישראל שרוצה שהוא יצטרף אליה ולא למטרות של נדנוד. היא נתנה לי את המספר של פיטר, הסברתי לו את המצב וגם את הנושא שהוא צריך להפוך להיות יהודי. שחקן כדורגל הוא שחקן כדורגל - לשבת בבית מבחינתו זאת מחלה. הוא הסכים, נסע לארה״ב ופתחו עם זה מהדורות חדשות תחת הכותרת ׳פיטר לורימר הגיש בקשה לעלות לישראל׳״.

לורימר הגיע לקריית חיים וגרוס מספר. ״אחרי שהוא נחת בארץ היה הרבה רעש. הייתה ללורימר בעיטה נדירה, ובהנהלת הפועל חיפה היו אנשים שלא הבינו בכדורגל אז אמרו שרוצים לראות איך הוא בועט פנדלים. הוא הסכים לתקרת השכר, היה לו עורך דין יהודי ופיטר התחבר מאוד לישראל. זמן קצר לאחר שהגיע, המועדון פיטר את המאמן אהר׳לה גרשגורן והעתירה לגיור נמשכה - אז החליטו למנות אותו למאמן בעל כורחו והוא לא הצליח לסייע להפועל חיפה לשרוד. למעשה, זאת הייתה משרת המאמן היחידה בחייו שהסתיימו לצערי עקב מחלה ממושכת בגיל 74 לפני כ-5 שנים״.

״מה גרם לך, פיטר לורימר, להעסיק את עצמך בהצלת קבוצה חסרת ברק כמו הפועל חיפה״? צפו בראיון של יורם שמעון עם פיטר לורימר מתוך התוכנית ״משחק השבת״, 15.2.1976.