העלייה באלימות ובגזענות במגרשי הספורט בישראל מורגשת כמעט לכל אוהד, כשרק בשבת האחרונה חזינו באירוע אלימות חסר תקדים בו אוהדים של הפועל תל אביב בכדורסל תקפו אוהדים של הפועל חיפה - בסיום המשחק בין הקבוצות. דוח חדש של הקרן החדשה לישראל, שמתמקד דווקא באלימות ובגזענות במגרשי הכדורגל בליגת העל, חושף תמונה מדאיגה של עלייה במקרים המכוערים - זאת על רקע מלחמת חרבות ברזל ודווקא כשמספר מחזורים שוחקו ללא קהל או בכמות קהל נמוכה מהרגיל.

הדוח מסכם את העונה הסדירה בליגת העל ומורכב באמצעות דיווחים של משקיפים בכל המשחקים, שעל סמך עדותם מאוגדים כל אירועי הגזענות והאלימות, תוך הצלבת המידע עם פעולות בית הדין ודוחות השיפוט ולצד סיקור תקשורתי. הדוח שואף לכלול בתוכו את כל האירועים שהאוהד הסביר עלול היה להיתקל בהם במגרשי הכדורגל. בית"ר ירושלים מובילה בטבלת הגזענות כשביציעה נרשמו 74 קריאות גזעניות במהלך המשחקים. זוהי עלייה של 20% ביחס לעונה שעברה בה נרשמו 53 קריאות גזעניות. מכבי תל אביב זוכה במקום השני המפוקפק, כשביציעי הקבוצה נרשמו 47 אירועים גזעניים (לעומת 39 אירועים במהלך העונה הקודמת).

אוהדי מכבי תל אביב בדרבי מול הפועל תל אביב (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
אבוקות ביציעים (אילוסטרציה) | צילום: אורן בן חקון, פלאש 90

בסיכום העונה הסדירה נרשמו סה״כ 153 קריאות גזעניות, לעומת 127 בעונה שעברה, כאשר בארבעה מחזורים לא אושרה כניסת קהל ובשלושה מחזורים הוגבלה כניסת הקהל ל-5,000 אוהדים עקב המלחמה. התופעה הפכה נפוצה עד כדי כך שבשליש (49 משחקים) ממשחקי ליגת העל בהם נכח קהל (154) נשמעו קריאות גזעניות. שיר האוהדים הגזעני הנפוץ ביותר במגרשים בסיבוב הראשון הוא: "תנו לצה"ל לנצח לז--ן את הערבים" שנשמע ב-14 משחקים שונים.

מתוך 153 הקריאות הגזעניות שנשמעו ביציעים, נשמעו 18 נהמות כלפי שחקנים על בסיס צבע עור, מאוהדים של 5 קבוצות שונות: מכבי חיפה (8 פעמים), הפועל ת"א (4), בית"ר ירושלים, מכבי נתניה והפועל חיפה (פעמיים כל אחת).  בכל אחד ממשחקי בית"ר ירושלים, אוהדי הקבוצה פותחים את המשחק בשירת "הנה היא עולה, הקבוצה הגזענית של המדינה". נציין כי אוהדי בית"ר ירושלים טוענים כי שיר זה הינו שיר מחאה על תיוגם כקבוצה הגזענית במדינה.

אוהדי הקבוצה דינמו זאגרב (צילום: ap)
אוהדי כדורגל (אילוסטרציה) | צילום: ap

נגע נוסף הוא שירים המוזילים את זכר השואה - 79 פעמים נשמעו התחלות של "שירי שואה".. עלייה מטרידה נרשמה ביציעי מכבי חיפה, שם נשמעו 40 שירים המשתמשים באזכורי שואה (35 בעונה שעברה) . הפועל תל אביב במקום השני ונשמעו 27 שירי שואה (15 בעונה שעברה). אוהדי הפועל פתח תקווה שרו 7 פעמים, בני סכנין 4 פעמים והפועל חיפה פעם אחת. לאורך העונה הסדירה, ביציעי מכבי תל אביב החלו פעמים לשיר את שירי האונס. נציין לחיוב כי שריקות בוז רמות נשמעו מיציעי הקבוצה בעקבות שירה זו.

עלייה נרשמה גם במספר האירועים האלימים במגרשים. 144 אירועי אלימות, השלכת חפצים והתפרעויות אוהדים נרשמו במגרשים (93 אירועים בעונה שעברה). 34 פעמים התרחשו אירועים של הדלקת פירוטכניקה, זאתי ירידה בכמות הפעמים בהם הודלקו סוגי פירוטכניקה במגרשים (44 במהלך העונה שעברה). נציין כי בשני משחקים של מכבי חיפה, נורו אבוקות וזיקוקים מחוץ לתחומי האצטדיון (במחזור ה-4 במשחקם מול בני סכנין ובמחזור ה-25 מול בני ריינה). 2 קריאות הומופוביות נשמעו על ידי משקיפי התוכנית. במחזור ה-1 במשחק בין הפועל חיפה לבית"ר ירושלים, נשמעו אוהדי בית"ר שרים "אורן ביטון ההומו". כמו כן, במחזור ה-16, בסיום המחצית הראשונה במשחק בין הפועל פתח תקווה למכבי נתניה, כ-20 אוהדי נתניה החלו לפנות לעבר השופטת ספיר ברמן והחלו לקלל אותה על בסיס זהותה המגדרית.

מתן סגל, מנהל תכנית בועטים את הגזענות והאלימות: "המלחמה הארורה שהחלה ב-7 באוקטובר שינתה באופן מהותי את המתרחש במגרשי הכדורגל. העונה החלה במאבק חסר תקדים של אוהדי הכדורגל כנגד מדיניות המשטרה כנגדם ונעצרה. עם חזרת האוהדים למגרשים, ניתן לזהות כי התסיסה הגזענית במגרשים עלתה, והמאבק למול התנהלות המשטרה וגופי הכדורגל התחיל לשוב. נתוני הדוחות האחרונים מלמדים כי שיטת הענישה הקיימת אינה רלוונטית או מהותית ואינה משפיעה באופן מהותי על התנהגות האוהדים. יש לפעול על מנת להיטיב עם אוהדי הכדורגל ולמקד את הענישה אך ורק למול האוהדים הפועלים באלימות ובגזענות. בנוסף יש להשקיע בחוויית האוהדים".