sportFive1299620 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5

"הוא הרשים אותי במחנה האימונים שלנו, אז נתתי לו להצטרף אלינו למסע המשחקים בארצות הברית. יש לו את האופי הנכון בשביל קבוצה כמו ליברפול והוא יכול להתקדם כמו ראחים סטרלינג בשנה שעברה. השמיים הם הגבול". ברנדן רוג'רס, המאמן של הרדס בזמנו, אמר את זה על קריסטופר פטרסון אחרי 2013/14, עונת הכמעט-אליפות של לואיס סוארס וסטיבן ג'רארד, כשקבוצתו חיפשה את עצמה מחדש. פטרסון היה אז באקדמיה של המרסייסידרס, ובשנים לאחר מכן עבר בין קבוצות באנגליה, הולנד וגרמניה, ועכשיו הוא בהפועל באר שבע.

ליברפול באנגליה, באר שבע בישראל, והקריירה של פטרסון עוברת כאחד הקווים המחברים ביניהן. בזמן שאצל הרדס הוא היה אחד משחקני העתיד, לדרום הוא מגיע כשחקן הווה. בגיל 28, ואחרי עונה סבירה בבונדסליגה השנייה, הקיצוני השמאלי (1.85 מ') צריך לתרום כאן ועכשיו לקבוצה של אליניב ברדה. איך הוא הגיע לכאן? והאם הוא מספיק טוב? בואו ננסה לבדוק.

פטרסון הגיע לליברפול בגיל 15, התקדם בקבוצות הנוער ולא הצליח להתברג בבוגרים, למרות רצונו הטוב של ברנדן רוג'רס. הוא עבר לאוטרכט (בה שיחק לתקופה קצרה אצל אריק טן האח) והתקשה גם בה, ועד גיל 23 בערך נתפס בעיקר כפוטנציאל לא ממומש. "לא באמת נהניתי מכדורגל בתקופה הזאת", העיד בעצמו. "אני אוהב לדבר ולהתבדח, אבל לפעמים זה יכול להתפס כשחצנות".

באותו שלב, בערך, הוא מצא את המקום שלו בהרקלס מהליגה הראשונה בהולנד, ובתקופה המוצלחת ביותר בקריירה שלו. הוא פתח את 2018/19 עם זכייה בשחקן החודש של הליגה ההולנדית ומקום בנבחרת שבדיה, כשבגיל 24 נראה שהקריירה שלו עולה על המסלול לו ציפו בתחילת הדרך. לחיים, כמו תמיד, היו תוכניות אחרות. פטרסון עלה מהספסל בדקה ה-81 במשחק ידידות מול סלובקיה, איבד את הכדור בדקה ה-84, ואז הסלובקים השוו. זה השפיע עליו, כפי שהודה בעצמו: "חלמתי על הרגע הזה, לא חלמתי שהוא יראה ככה. אין תירוץ, היה חוסר מזל. אני מנסה לא לחשוב על זה, כי זה רק יהפוך דברים לגרועים יותר. אם אני לא יכול לחזור מזה, אין שום סיבה שאעשה את זה".

עם חבר באימון ליברפול (Getty) (צילום: ספורט 5)
עם חבר באימון ליברפול (Getty) | צילום: ספורט 5

לנבחרת, מאז אותה טעות, הוא לא חזר. אחרי שמונה שערים ושני בישולים ב-9 המחזורים הראשונים של הליגה, הוא הבקיע 4 ובישל 4 נוספים ב-24 המשחקים הנוספים, כשההתקפה, שהורכבה ממנו ומאקס מכבי ת"א ברנדלי קובאס, התקשתה להתרומם. פטרסון הודה בעבר כי התמודד עם משברים נפשיים לאורך הקריירה המקצוענית, ואותה עונה שהחלה בהתלהבות גדולה נגמרה במעבר לסוונסי מהצ'מפיונשיפ ולמאמנו בנוער, סטיב קופר.

פטרסון עבר לדרום וויילס עבור 500 אלף ליש"ט, אבל לא קיבל יותר מדי דקות. הוא הודה שהוא לא שמח מהסיטואציה, בזמן שמאמנו קופר אמר ש"אני מסכים עם כל מה שהוא אמר. אני מאמין בו מאוד, הוא לא לבד וצריך לעבוד קשה בשביל לשחק". אחרי 7 הופעות בצ'מפיונשיפ (ו-4 בהרכב) הוא עזב גם את הברבורים לטובת פורטונה דיסלדורף.

בשלוש עונות בליגה הגרמנית השנייה הוא לא הציג כדורגל יוצא דופן (12 שערים ו-9 בישולים ב-81 הופעות). "מאז שהוא הגיע לליגה השנייה הוא לא היה עקבי", נכתב עליו השנה ב"בילד" הגרמני. "לאחרונה הוא דווקא כן היה עקבי, אבל חלש. במשחקים מסוימים הוא הרגיש כמו כישלון מוחלט". ראינו ניסוח דומה, אך יותר עדין, גם בוויילס אונליין כשסיכמו את תקופתו בסוונסי: "הוא הראה ניצוצות של מה שהוא יכול לעשות, אבל לא היה מספיק עקבי בשביל להיות שחקן הרכב".

הסיפור של פטרסון מרגיש כמעט זהה לזה של שחקנים רבים שהיו טובים מאוד בגיל נוער, אבל לא הצליחו לפרוץ בבוגרים. המון ציפיות מגיל צעיר וקצת חוסר מזל שאולי הוביל לחוסר יציבות ודעיכה מסוימת. קריסטופר פטרסון בן ה-16 גדל יחד עם ראחים סטרלינג וסומן כשחקן משמעותי בעתיד של ליברפול. קריסטופר פטרסון בן ה-21 מצא את עצמו עם לסת שבורה אחרי שרב עם חבר קבוצתו באימון. קריסטופר פטרסון בן ה-28 נשאר מחוץ לתוכניות של הקבוצה הרביעית בטיבה בליגה הגרמנית השנייה.

יהיה סיפור אהבה בטרנר? (Getty) (צילום: ספורט 5)
יהיה סיפור אהבה בטרנר? (Getty) | צילום: ספורט 5

דווקא אחרי כל ההקדמה הלא מחמיאה הזאת, השילוב שלו בהפועל ב"ש יכול דווקא לעבוד. גם ברמה המקצועית, בה ניגע ממש עוד רגע, וגם ברמת האווירה. יש לפטרסון כדורגל, וראינו את החיבור הזה מצליח להניב פירות בהולנד. אליניב ברדה יודע לעבוד עם שחקנים, ובטח עם שחקני התקפה. כבר ראינו אותו מצליח להוציא את המיטב משחקנים שנחשבו ל"מקרי ראש" או כאלה שאף פעם לא מימשו את הפוטנציאל שלהם. גם אם כאן מדובר באחד שגם האקדמיה של ליברפול ומאמנה המוערך של מנצ'סטר יונייטד לא הצליחו לממש.

דריבליסט בחסד
כשחקן כנף שמאל, פטרסון מגיע כמחליפו של יוג'ין אנסה. הגנאי לא היה שחקן כדורגל יוצא דופן אבל שחקן מהיר במיוחד שהעניק עוד מימד להתקפה של ב"ש, וזה משהו שנקבל גם מפטרסון. כשיש גם את גיא בדש ואנטוניו ספר בכנף השני, אפשר לדמיין את הדרומיים מסתמכים על מעברים עם שני הסילונים האלה ועם חלוץ מרכזי בין אם זה פטריק קלימלה או רותם חטואל.

הביקורת המרכזית על פטרסון עלולה להישמע לקהל האדום קצת מוכרת. "הוא תמיד הולך ב-1 על 1. לפעמים זה פוגע בנו ונראה רע", אמר עליו מאמנו דניאל ת'יון, שתמך בעזיבתו. לפי InStat, הוא השלים 60% מהדריבלים שלו בהצלחה בליגה הגרמנית השנייה - ממנה הגיעו לארץ גם פטריק טוומאסי של נתניה ואריק שוראנוב של מכבי חיפה - כשמדובר בקצת פחות מ-3 למשחק. על פניו לא רע בכלל. השאלה, כמו תמיד, היא כמה הדריבלים האלה מקדמים את הקבוצה. שישה שערים ו-3 בישולים לעונה שלמה, כשאתה שחקן התקפה, זה לא מספיק. היו לו 18 בעיטות למסגרת ו-10 מסירות מפתח, כשהוא התקשה במשחק המסודר.

הוא יכול לכדרר בעזרת שתי הרגליים בצורה טובה, ואפשר לראות שהוא משחק בחופשיות ב-2 האגפים. היכולת לשנות מיקומים לאורך משחק עשויה להשפיע לטובה, וכך גם היכולת לחתוך פנימה לתוך הרחבה ולייצר מצבים, קצת כמו מנור סולומון. כשרואים סרטוני ביצועים שלו קל מאוד להתלהב, אבל המספרים הגדולים יותר והמשחקים השלמים משקפים תמונה אחרת. של שחקן שיכול להיות אדיר, כשהכל מתחבר, אבל של שחקן שעד עכשיו לא היה במקום בו הכל באמת התחבר לעונה שלמה.

האם זה יקרה דווקא בטרנר? בב"ש מאמינים שכן. גם אם לא, מדובר בתוספת איכותית לחלק קדמי שמתפתח בהדרגה וכולל, כבר באמצע יוני, את אנטוניו ספר, גיא בדש, רותם חטואל, פטריק קלימלה, אלון תורג'מן, תומר חמד, יוני סטויאנוב ואדריאן פאון. העומק הזה יכול לאפשר לב"ש להיות קבוצת התקפה מסוכנת גם אם פטרסון יתקשה להטביע חותם, ויכול להפוך אותה לקבוצה מסוכנת בהרבה אם משהו יתחבר.